Pyhiinvaellus kotikaupungissa –
historiaa, elämyksiä, syvähengitystä

Pyhiinvaellus on ikivanha tapa tehdä sisäistä matkaa. Pyhiinvaellukselle päästäkseen ei tarvitse välttämättä lähteä kaukaisiin, ikiaikaisiin kohteisiin. Uudet elämykset ja tilan antaminen hengellisyydelle vaeltamalla ovat mahdollisia myös lähellä, eikä reitin tarvitse olla pitkä.

Pyhiinvaellukselle pääsee omassa kotikaupungissa ja lähimetsässä. Ja mikä on lähteä samalla vaellukselle Hämeenlinnan historiallisille poluille ja sykähdyttäviin kansallismaisemiin. Juuri Hämeenlinnassa, Rengon Pyhän Jaakon kirkossa, on myös tunnetuimpiin kansainvälisiin pyhiinvaellusreitteihin lukeutuvan Santiago de Compostelan, Jaakontien, pohjoisin piste. Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluva pyhiinvaellusreitti päättyy Espanjan Galiciassa sijaitsevaan Santiago de Compostelan kaupunkiin.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta on avannut uusia pyhiinvaellusreittejä, teemallisia kaupunki- ja luontoreittejä, jotka voi tehdä omatoimisesti Google Maps -mobiilisovelluksen avulla. Sovellukseen on merkitty reitti ja sen varrella olevat pysähdyspaikat, jotka sisältävät tietoa kohteista sekä harjoitteita ja tekstejä läsnäoloon ja oman elämän pohdintaan.

Oikeastaan pyhiin voi vaeltaa missä vain, jopa oman mielensä poluilla. Tähänkin seurakunta tuottaa virikkeitä ja hengellisiä harjoituksia.

Kasvava kiinnostus pyhiinvaellukseen ja kristilliseen mystiikkaan liitetään kokonaisvaltaisuuden, kehollisuuden ja arjen omakohtaisen hengellisyyden kokemisen tarpeisiin. Pyhiinvaellus ei ole vain pään – vaan koko kehon toimintaa. Jalkojen rytmikästä rukousta. Pyhiinvaellukselle lähtemisen syyt ovat henkilökohtaisia ja niitä on monia.

Pyhiinvaellus on vuosituhantinen uskonnollinen perinne. Se on paitsi matka johonkin pyhään paikkaan, myös tapa etsiä yhteyttä Jumalaan ja itseensä. Sisimmästä nousevien ajatusten kuunteleminen on tärkeää. Pyhiinvaeltaja pyrkii luottamaan elämän jatkuvuuteen ja syvempiin juuriin ja irrottautumaan pikavoittojen tavoittelusta pysähtymällä elämän ytimien äärelle. Vaellukselta ammennetaan tyyneyttä, viisautta ja toivoa. Pienikin syvähengitystauko arjen keskellä voi auttaa katselemaan omaa elämäänsä ja ympäristöä uusin silmin.

Kesäksi 2021 seurakunta on tuottanut kolme erilaista reittiä. Sisältöjen pohtiminen ja taustatiedon kerääminen on ollut antoisaa – paikallinen luonto, ihmiset, historia sekä vanhat upeat kirkot luovat inspiroivan pohjan pyhiinvaellustoiminnalle Hämeenlinnassa. Myös matkailussa näkyy kotimaisten pyhiinvaellusreittien ja kirkkobongauksen noste.

Pyhiinvaellusta, luontohengellisyyttä, retriittitoimintaa, mietiskelyä ja muita maanläheisiä ja kokemuksellisia tapoja ilmaista omaa hengellisyyttä kutsutaan ihanasti hiljaisuuden viljelyksi. Tämä vanha elävä traditio on ollut koko ajan olemassa, itsestään meteliä pitämättä. Ihmiset ovat omakohtaisen kokemisen kautta löytäneet sen luo.

Kaikessa on kyse pyhästä, ja pyhiinvaellus on vaeltamista kohti merkityksellisyyttä ja elämän täyteyttä, mitä se sitten kullekin on. Jumalalle jokainen on pyhä. Pyhiinvaellus voi herätellä kohtaamaan pyhyyden omassa itsessä ja näkemään sen yhteyden koko luomakunnan pyhyyteen.

Lue lisää Hämeenlinna – Vanajan seurakunnan sivustolta pyhiinvaelluksista ja reiteistä.
Lue myös blogikirjoitus keskiaikaisista kirkoista Hämeenlinnan seudulla.

Kirjoittanut: Riitta-Sisko Keinonen, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta