Forssa

Ensin oli joki

Forssan historia alkaa vuodesta 1847, jolloin ruotsalainen Axel Wahren perusti kehruutehtaan Loimijoen rannalle. Tekstiilitehdas kasvoi nopeasti ja liiketoiminta laajeni kehräämisen lisäksi värjäykseen, kutomiseen ja kankaan painantaan. Forssasta kehittyi aikansa merkittävin teollisuusyhdyskunta Suomessa.

Kehräämöalue – kulttuurin ja historian keskus

Kehräämöalue on kunnostettu kaupungin eläväksi kulttuurin ja koulutuksen keskukseksi, jossa vierailijalle on mielenkiintoisia tutustumiskohteita kuten Forssan museo, Forssan luontomuseo ja näyttelytilat Galleria Moletti ja Vinkkeli. Alueella sijaitsevat myös mm. kaupunginkirjaston, kuvataidekoulun, musiikkiopiston, keilahallin, ammattikorkeakoulun ja aikuisopiston palvelut. Kuhalankosken kuohut johdattavat vieraan vehreään Yhtiönpuistoon, josta voi ihailla Kehräämöalueelle avautuvaa näkymää.

Forssassa historiaa on kunnioitettu säilyttämällä vanhoja rakennuksia. Suomen vanhin elokuvateatteri, Elävienkuvien Teatteri, on upeasti entisöity. Se toimii paitsi nykyaikaisena elokuvateatterina myös vuosittain elokuun lopussa järjestettävien kansainvälisten Mykkäelokuvafestivaalien näyttämönä.  Historian havinaa voi kokea myös entisajan työläisten asuinoloja esittelevässä Ronttismäen tehtaalaismuseossa.

Menoa ja meininkiä

Tämän päivän Forssa on seudun vireä kaupan ja palveluiden keskus. Kesällä kaupungin tori on vilkkaimmillaan ja paikkakunnan tapahtumat houkuttelevat vieraita kauempaakin. Vuosittain järjestettäviä tapahtumia ovat mm. Forssan Holjat – kaupunkifestivaalit, TyykiBlues -musiikkitapahtuma, harrasteajoneuvotapahtuma Pick Nick, Suvi-illan maraton, Kansainväliset Mykkäelokuvafestivaalit ja lukuisat pienemmät tapahtumat.

Jännitystä ja kilpailutunnelmaa voi kokea Pilvenmäen raviradalla, jossa valmistaudutaan jo vuoden 2021 Kuninkuusraveihin.

Aktiivista lomailua

Forssa tunnetaan Suomessa urheilukaupunkina ja suosittu käyntikohde onkin Viihdeuimala Vesihelmi, jonka poreissa, tyrskyissä ja liukumäessä aika kuluu virkistävästi. Forssassa on myös paljon uimarantoja, joista osassa on myös talviuintimahdollisuus.

Forssassa on monipuolinen tarjonta ulkoiluaktiviteeteista; lentopalloa, frisbeegolfia, ratsastusta, hiihtoa, pyöräilyä, rakennettuja kuntoliikuntapaikkoja, parkouria, melontaa, tennistä… Saaren kansanpuiston virkistysalueella on monipuoliset ulkoilureitit, näkötorni ja uimarannat ja kaksi kansallispuistoakin ovat lähietäisyydellä. Forssan seudulla toimii myös luontoelämyksiä tarjoavia oppaita.

Forssa tunnetaan myös kauniista puistoistaan. Kaupungin 110 puistoa houkuttelevat rauhalliselle kävelylle tai kesäiselle eväsretkelle. Loimijokea myötäilevä Forssan kansallinen kaupunkipuisto on yksi Suomen yhdeksästä kaupunkipuistosta esitellen sadan vuoden aikana tapahtunutta maaseudun ja maiseman nopeaa muutosta teollistumisen myötä.

Paikallismakuja ja pumpulisia unia

Keskustan ravintoloissa on runsaasti valinnanvaraa; kansainvälistä gourmeeta tai ihan paikallista lähiruokaa, joka tapauksessa tuoretta, maukasta ja hyvällä ammattitaidolla valmistettua. Forssassa on myös oma pienpanimo ja jäätelöihin erikoistunut leipomo.

Forssassa on yhteensä neljä hotellia, motelli, mökkimajoitusta ja vuokrattavia huoneistoja, joten voi valita haluaako herätä hotelliin aamiaiselle tai mökissä metsän siimeksessä.

Lämpimästi tervetuloa Forssaan – Elämyksiä jokaiselle päivälle!Tutustu Forssan seudun nähtävyyksiin

Kuvagalleria