Mikä on Häme? 

Tavastia on Hämeen latinankielinen nimi, joka viittaa Hämeen alueeseen. Nykyinen Kanta-Häme sijaitsee historiallisen Tavastian lounaispuolella ja sen kolme suurinta kaupunkia ovat ForssaHämeenlinna ja Riihimäki. Etäisyydet Kanta-Hämeessä ovat lyhyitä ja tänne pääsee helposti tunnissa HelsingistäTampereelta ja Turusta. 

Kanta-Häme tunnetaan Jean Sibeliuksen syntymäseutuna ja sen halki kulkee keskiaikainen Härkätie, jonka varrelta löydät paljon ihania kohteita, kahviloita ja majoitusliikkeitä. Kanta-Hämeen ainutlaatuisten nähtävyyksien kärkilistaan kuuluvat loistokas Hämeen linna, nostalgiset Jokioisten museorautatie ja Sibeliuksen syntymäkotiVankila ja Museo MilitariaParolan panssarimuseoSuomen Lasimuseo ja MetsästysmuseoForssan kehräämöalue ja Elävienkuvien teatteri, kansallismaisemistaan tunnettu Aulanko sekä upeat Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot. 

Visit Häme - majoitus

tutustu

majoitus

Visit Häme - Luonto, Nature

tutustu

luonto

Koe Hämeen nähtävyydet ja museot

tutustu

nähtävyydet

Nauti ruoakaa ja juomaa.

tutustu

ruoka ja juoma

Visit Häme - kartta

HÄMEEN HISTORIA LYHYESTI

Kanta-Häme on ollut asuttuna kivikaudelta lähtien. Ensimmäinen kirjallinen maininta alueesta löytyy novgorodilaisten aikakirjasta ja liittyy ruhtinas Vladimirin vuonna 1042 johtamaan sotaretkeen. 1200-luvun loppupuolelta lähtien alueella hallitsevat ruotsalaiset, jotka Birger-jaarlin johdolla tekivät Hämeeseen ns. toisen ristiretken. 1300-luvulla Häme siirtyy linnaläänihallintoon, jonka keskipisteenä oli Hämeen linna. Suomen siirryttyä Ruotsilta Venäjälle vuonna 1809 siirtyi myös Kanta-Häme Venäjän alaisuuteen. Venäjän valta päättyi alueella vuonna 1917.  

HÄMEEN LINNA

Hämeen linna on yksi Suomen keskiaikaisista linnoista. Linnan tarkkaa rakentamisajankohtaa ei tiedetä, mutta se on kuitenkin rakennettu ennen 1200-luvun loppua ja liittyy ruotsalaisten tekemiin ristiretkiin. Ensimmäinen kirjallinen maininta linnasta on vuodelta 1308. Linnan merkitys Hämeen hallintokeskuksena on ollut keskiajalla suuri. Nykyään Hämeen linnan alueella toimii Hämeen linnan museo, Vankilamuseo sekä Museo Militaria.

Visit Häme - info kartta, info map

ELÄVÄÄ HISTORIAA

Vuosittain Hämeen linnassa järjestetään lukuisia näyttelyitä ja teematapahtumia, joista tunnetuimpia ovat Hämeen linnan turnajaiset, Musketööripäivä sekä elokuussa järjestettävä Hämeen keskiaikafestivaali. Tammelassa Hakkapeliitta markkinoilla pääsee 1600-luvun historian tunnelmaan! Tule ja koe elävä historia! 

FAKTAT 

1042 – ensimmäinen kirjallinen maininta Hämeestä venäläisten aikakirjassa
1308 – ensimmäinen kirjallinen maininta Hämeen linnasta
170 000 – Kanta-Hämeen väkiluku
 Kansallispuistoa
20 – luonto- ja retkeilykohdetta
120  kylää
19 – kirkkoa
40 – kartanoa
64 % – pinta-alasta metsää
%  –  pinta-alasta vettä