Tammela

Kahden kansallispuiston Tammela

Tammela on luonnonkaunis ja idyllinen paikkakunta keskellä kauneinta Hämettä, Tammelan järviylängöllä, vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Tammela tunnetaan kansallispuistoistaan (Liesjärven kansallispuisto ja Torron kansallispuisto), Saaren kansanpuistosta sekä yli 200 järvestään. Kokoisekseen kunnaksi Tammelassa on vilkas kulttuurielämä ja 13 toiminnallista kylää. Perinteiset hämäläiset herkut ja kohteiden omat erikoisuudet on maisteltavissa Tammelan monissa ravintoloissa ja majoitusvaihtoehtoja on runsaasti; leirintäalueesta rantamökkeihin ja kesäaitasta hotelliin.

Härkätien historiaa ja maaseudun romantiikkaa

1500-luvulla nykyinen Tammelan kunnan alue kuului Loimon ja myöhemmin Portaan hallintopitäjään. Hallintopitäjä oli alueeltaan suuri, käsittäen nykyiset Forssan ja Someron kaupungit sekä Jokioisten, Humppilan, Tammelan ja Ypäjän kunnat. Tammelan kylä mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjoissa jo vuonna 1423. Tammelan halki kulkeva Hämeen Härkätie on Suomen varhaishistorian merkittävin tie, joka tutkimusten mukaan on ollut kulkuväylänä jo 800-luvulla. Ajan kuluessa siitä tuli merkittävä liikenneväylä ja tärkeä kauppatie Hämeen linnan ja Turun linnan välillä. Hämeen Härkätien kulkija voi tänäkin päivänä nauttia paikallisten palveluista ja vieraanvaraisuudesta mm. Letkun ja Portaan kylissä. Portaan Nahkurinverstaalla voi tutustua Suomen ainoaan nahkatehdasmuseoon ja majoituttua idyllisessä jokimaisemassa. Portaanraitin varrella sijaitsevat myös Syrjälän lammastila, vanhantavaran kauppa Patinaputiikki, kahvila Härkäposti ja taiteilija Eero Leppäsen työ- ja näyttelytila. Historiaa voi aistia vierailemalla myös mm. Saaren kansanpuistossa, jossa sijaitsee kotiseututaloksi rakennettu perinneravintola Lounais-Hämeen Pirtti Hakkapeliittakellareineen. Mustialassa, Vekkilän museotilalla ja Liesjärven kansallispuistossa sijaitsevalla Korteniemen perinnetilalla historia ja maaseutu on itse koettavissa.

Hakkapeliittojen hengessä

Tammelaa voidaan kutsua Suomen Hakkapeliittapitäjäksi. Hakkapeliitat olivat Ruotsin armeijassa kolmikymmenvuotisessa sodassa palvelleita suomalaisia sotilaita. 1600-luvulla käydyn 30-vuotisen sodan aikana suhteellisesti eniten hakkapeliittoja otettiin juuri Tammelasta, yhteensä 24 miestä. Heidän muistolleen on Tammelan harmaakivikirkon edustalle pystytetty Hakkapeliittapatsas. Vuosittain vietettävässä Hakkapeliittatapahtumassa siirrytäänkin ajassa 1600-luvulle. Kirkolla ja Mustialassa järjestettävä tapahtuma koostuu jumalanpalveluksista, väenottokuvaelmasta, markkinatorista, sotilasleiristä, työnäytöksistä, musiikista, ruuasta, ratsukoista, kuningasparista, hoviväestä ja rahvaasta.

Luonto joka liikuttaa

Saaren kansanpuisto ja Liesjärven sekä Torronsuon kansallispuistot tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden nauttia retkeilystä joko itsenäisesti tai ammattitaitoisen oppaan kanssa kaikkina neljänä vuodenaikana. Ruostejärven rannalla sijaitseva Hämeen luontokeskus toimii kansallispuistojen ja retkeilyreittien opastuspisteenä. Ruostejärven rannalla sijaitsee myös Eerikkilä Sport & Outdoor Resort tarjoten maailmanluokan urheilu-, valmennus- ja virkistyspalveluja niin ryhmille kuin yksittäisille matkailijoillekin.

Tammela

Kuvagalleria