Vad är Tavastland?

Brokig blandning av kultur, natur, rekreation och lokal atmosfär

Tavastland har något att erbjuda för alla, för alla åldrar och för varje smak finns här ett stort utbud av oförglömliga sevärdheter. Lär känna den fascinerande medeltidshistorien, gör ett strövtåg genom museerna och njut av den underbart vackra naturen i området.

Den finske nationaltonsättaren Jean Sibelius är född i Tavastland. Park- och skogslandskapet, som till exempel den underbart vackra nationalparken Aulanko, var inspirationskälla för många av kompositörens tidlösa verk. Över sjön Vanajavesi reser sig stolt borgen Tavastehus (fi. Häme), jämte den historiska Oxvägen en av de enastående lämningarna av Finlands medeltida kultur och ett populärt utflyktsmål för hela familjen. Oxvägen var under medeltiden en handelsväg. Den går från borgen Tavastehus till borgen Åbo längs många vackra sevärdheter, serverings- och övernattningsställen.

Riihimäki bjuder in till att utforska industridesignens och glasindustrins historia. I Forssa kan du ta en avkopplande promenad på vägarna i det gamla spinneriområdet. Ett speciellt nöje är en dressinutflykt i Jockis (fi. Jokioinen), och för naturvänner är de hisnande landskapen i nationalparken Liesjärvi och Torronsuo ett absolut måste.

Det kulinariska utbudet i de regionala restaurangerna och caféerna omfattar allt från internationella delikatesser till det lokala kökets specialiteter som tillreds av färska inhemska ingredienser som fisk och vilt. En söt specialitet är Sibelius-tårtan som 1987 skapades på önskan av Sibelius-sällskapet. Det fina bakverket görs av bl.a. hallon- och chokladgrädde och cognac. Upplev en unik kulinarisk resa genom Tavastland! Ett urval restauranger finns på denna webbplats och på TripAdvisor.

Tavastland kan se tillbaka på en lång tradition inom glasdesign. I boutiquerna, hantverksaffärerna och glasbruken i området väntar besökaren ett omfattande urval glasartiklar och en hel del fynd. I Tavastland hittar shoppingvänner också flera moderna köpcenter av vilka Goodman i Tavastehus är det största. Glascentrum Iittala erbjuder designerprodukter till fördelaktiga priser.

Visit Häme Karte

Semester eller uppehåll i hjärtat av södra Finland 

Tavastland är rätt ställe för en äkta Finland-upplevelse. Här kan man bara en timme från Helsingfors uppleva äkta finsk kultur, natur och historia och sist men inte minst sauna – höjdpunkten på ett besök i Finland. Den historiska borgen, vacker natur, klara sjöar, nationalparker, den gamla järnvägen, många olika museer, förstklassiga golfbanor och naturligtvis berömda lokala specialiteter och event – allt detta garanterar en oförglömlig, avkopplande semester.

Tavastland når man enkelt från de stora städerna i Finland med bil, buss och järnväg. Utforska de många naturmålen och kulturminnena i området eller gör en avstickare till de angränsande landskapen.

Det är inga långa avstånd, och därför går det också utmärkt att utforska Tavastland på egen hand. I väster ligger Forssa, som lockar med två storslagna nationalparker, och i söder väntar Riihimäki med sin långa industrihistoria och glasblåsartradition liksom många museer. I norra delen av Tavastland ligger regionens historiska centrum, Tavastehus (fi. Hämeenlinna), som jämte underbart vacker natur har en fängslande historia, som bl.a. borgen Tavastehus alltjämt vittnar om.

Fakta

TAVASTLANDS HISTORIA I KORTHET

Det historiska landskapet Tavastland var redan befolkat på stenåldern. Området nämns för första gången i skrift i Novgorodkrönikan i samband med ett fälttåg som furst Vladimir ledde 1042. Från slutet av 1200-talet, efter Birger Jarls andra korståg, lydde området under Sverige. På 1300-talet blev Tavastland ett slottslän med borgen Tavastehus som förvaltningscentrum. Efter det att Sverige 1809 fick avstå från Finland till Ryssland kom även Tavastland under ryskt välde fram till 1917.

SEVÄRDHETER

Tavastland har något att erbjuda för alla, för alla åldrar och för varje smak finns här ett stort utbud av oförglömliga sevärdheter.

Som bekant kom den finske nationaltonsättaren Jean Sibelius från Tavastland. Sibelius födelsehus ligger mitt i den historiska stadskärnan i Tavastehus. Det sägs att det ståtliga landskapet i nationalparken Aulanko ska ha tjänat som inspiration för hans klassiska verk Finlandia.

I Tavastland finns mycket att se och uppleva både för militärhistoriskt intresserade och för jägare. Besök Museum Militaria eller stridsvagnsmuseet i Parola eller gör en utflykt till den finske marskalken Carl Gustaf Emil Mannerheims jaktstuga. I Finlands jaktmuseum får besökaren en inblick i jaktens historia i Finland från stenåldern till vår tid.

Borgen TavastehusJockis museijärnvägFinlands glasmuseumfängelsemuseet och de imponerande nationalparkerna Liesjärvi och Torronsuo erbjuder oförglömliga upplevelser för hela familjen! Välkommen till Tavastland!

Visit Häme - hämeenlinnan seutu

BORGEN TAVASTEHUS

Borgen Tavastehus (fi. Häme) är en av Finlands medeltida borgar. Exakt byggnadsdatum är inte känt, men den uppfördes i alla fall före slutet av 1200-talet i samband med svenskarnas korståg. Borgen nämns för första gången i skrift år 1308. Den spelade under medeltiden en viktig roll som förvaltningscentrum för Tavastland. Idag inhyser borgen borgmuseet, fängelsemuseet och Museum Militaria.

I borgen Tavastehus äger varje år många utställningar och event rum, av vilka borgtorneringen, musketörernas dag och medeltidsfesten i augusti hör till de mest kända. Ta del av den levande historien!

NATUR

I nationalparkerna Liesjärvi och Torronsuo kan man uppleva naturen i sjöhöglandet i Tavastland från dess vackraste och mest varierade sida. Vid den historiska handelsvägen, Oxvägen, ligger Tavastland naturcentrum där det finns mycket information om nationalparkerna och tips om vandringsvägar och aktiviteter. Bara fem minuter med bil från Tavastehus innerstad ligger naturskyddsområdet Aulanko som sedan mer än hundra år är ett populärt resmål. Låt dig hänföras av det ståtliga landskapet!

Den lugna naturen i Tavastlands sjöhögland kan erbjuda många rekreationsmöjligheter. Vad sägs om en fisketur, en kanottur eller rundtur på någon eller några av sjöarna? Om du har bokat en stugsemester ingår oftast en roddbåt i stughyran.

Finnische Glasmuseum

KULTUR

Tavastland har en rik kulturell och historisk mångfald. Här kan man ta del av den finska glasindustrins historia och mitt i den medeltida miljön uppleva konst och musik. Kompositören Jean Sibelius födelsehusborgen TavastehusMuseum MilitariafängelsemuseetFinlands glasmuseumstridsvagnsmuseet i Parola, Jockis museijärnväg, Finlands jaktmuseum, marskalk Mannerheims jaktstuga, det prisbelönta Forssa-museet, den historiska biografen Elävienkuvien teatteri och åtskilliga andra kulturhistoriska skatter väntar på att bli upptäckta!

FRISK OCH AKTIV

Finlands golfoas välkomnar både proffs- och fritidsspelare bara en timme från HelsingforsÅbo och Tammerfors. Vad sägs om en golfkurs med en av de erfarna instruktörerna? I regionen ligger bl.a. den enda golfbanan med PGA-standard i Finland. I Tavastehus omgivningar finns det flera golfbanor, bl.a. Linna GolfAulanko Golf och Tawast Golf. Här kan man dessutom låta utbilda sig till vildmarksguide vid Eerikkilä idrottsinstitut eller utnyttja utbildnings- och träningsutbudet vid fotbollsakademin Sami Hyypiä Academy.

Nationalparkerna går att utforska till fots, med kanot eller SUP-bräda på egen hand eller med lokala naturguider. De erfarna naturguiderna delar också gärna med sig av sina tips om inhemska bär, svampar och fiskar.

Efter en dag fylld av aktiviteter kan man koppla av i bastun som finns vid alla övernattningsställen.

Mer om kultur- och fritidsutbudet i Tavastland på engelska!

Lokales Leben, Dörfer in Häme

DET LOKALA LIVET

I Tavastland finns det gott om möjligheter att stilla sin hunger och törst! De talrika restaurangerna och caféerna erbjuder utsökta rätter för varje smak. Smaka på de lokala specialiteterna som tillagas av regionala och ekologiska ingredienser som vilt och fisk. Vi önskar er smakrika kulinariska upplevelser!

I Tavastland är det lätt att ta del av det lokala livet. De flesta byarna i Tavastland har ett mycket varierat utbud för turister.

Oxvägen går genom hela Tavastland, genom många genuina byar, underbart vackra landskap, längs intressanta sevärdheter och historiska platser, och där väntar även otaliga restauranger, caféer och värdshus på besökaren.