Hausjärvi

Hyppää junaan ja löydä Hausjärvi!

Aitoa paikallisuutta, maalaismaisemia ja puhdasta luontoa. Hausjärvi on lähellä kaupunkeja, mutta sopivasti luonnon rauhassa. Tule kokemaan luonnonläheisyys, kokeile esimerkiksi lavatansseja Kolmilammilla, tai aloita uusi harrastus frisbeegolfaamalla Ykslammilla! – Vain tunnin päässä pääkaupunkiseudusta!

Hausjärvellä yhdistyvät rauhalliset maalaismaisemat aktiiviseen kylätoimintaan ja turvalliseen elämänmenoon. Hausjärven tunnuslause ”Keskellä Suomen kasvukäytävää” kertoo kunnan keskeisestä sijainnista hyvien kulkuyhteyksien päässä, lähellä kaupunkeja ja kuitenkin luonnon ympäröimänä. Hausjärven kulttuurimaisemat ja Salpausselän harjut tarjoavat monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Hausjärvi on historiallisesti merkittävä alue, koska siellä on muun muassa toiminut Suomen ensimmäinen koulu, joka perustettiin vuonna 1856. Lisäksi Hausjärvellä sijaitsee Hämeen ainoa puinen ristikirkko, joka on valmistunut vuonna 1788. Kirkon lähellä on myös vanha viljamakasiini, joka toimii nykyisin Hausjärven kotiseutumuseona. Kanta-Hämeen vanhimman kotiseutumuseon esineistä ja näyttelyistä vastaa Hausjärvi-seura ry.  Tien toisella puolen sijaitsee lisäksi Kotiseututalo Koskela, jossa järjestetään kesäisin erilaisia näyttelyitä. 

Kulttuurikokemuksia Hausjärvellä

Hietoisten kylän entisen kyläkaupan tiloissa toimiva kesäkahvila Mommilan kyläpuoti on keidas keskellä hämäläistä maalaismaisemaa. Kyläpuodissa on panostettu myös lähituottajien tuotteisiin, aina paikkakunnan lihatuotteista käsitöihin. Puodin vanhan tavaran myymälästä löydät kaikkea vanhaa lapsuuden leluista peltipurkkeihin ja työkaluista astioihin.  Kaikki myytävä tavara on aidosti vanhaa. Ainutlaatuiseen kyläkauppamuseoon on koottu rekvisiittaa ja tuotepakkauksia lähes sadan vuoden ajalta.

Lepolan Talon tunnelmallinen, historiallinen miljöö tuottavat omaleimaisen palvelun myötä erityisen kokemuksen. Lepolan talon puodissa on myynnissä lähialueen tuottajien LUOMU-tuotteita ja muita raaka-aineita. Bistro on avoinna viikonloppuisin, voit tarkistaa aukioloajat nettisivuilta. Tule tutustumaan maalaisromanttiseen ja idylliseen ravintolaan, joka on varattavissa myös erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen.

Miinan Monttu on kesäinen kulttuurikeidas luonnonhelmassa. Kesäteatteri on saanut nimensä Turkhaudan kylässä asustelleen Kuoppa-Miinaksi kutsutusta muorista, jonka talo sijaitsi montun pohjalla. Miinan aikoihin kylällä vaikutti vahva talkoohenki, joka elää siellä yhä. Montussa ei ole enää Miinan taloa, vaan talkoohengellä rakennettu esiintymislava ja katsomo sekä sateelta että helteeltä suojaava katos Miinan Myssy. Raikkaassa maalaisilmassa käen kukkuessa kelpaa koko perheen katsoa ja kuunnella kesäteatteriesityksiä ja musiikkikonsertteja haavanlehtien havistessa Suomen suvessa.

Kolmilammin tanssilavalla Ryttylässä tanssitaan kesäsunnuntaisin. Paikka on viihtyisä, kolmen lammen ympäröimä tanssilava, jonka kahvio on tunnettu laadukkaasta ja monipuolisesta kakkutarjonnastaan. Yksi lammista sijaitsee aivan tanssilavan vieressä. Kolmilammilla on myös uimaranta.

Luontoelämyksiä Hausjärvellä

Ryttylässä sijaitseva Ykslammin alue on aktiivisen liikkujan unelmapaikka! Kesällä lammen rannalla viihtyy uimarit ja talvisin pääsee myös avantoon. Lammen rannalla sijaitsevalla laavulla voi paistaa makkaraa ympärivuotisesti. Ulkoilureitit kulkevat vaihtelevassa maastossa, talvisin alueella on myös hyvin hoidetut ladut. Kakslammin luonnonsuojelualueelle avattiin vuoden 2020 kesällä uusi luontopolku. Niin ikään luonnonsuojelualueella sijaitseva Etelä-Suomen parhaimpiin kuuluva frisbeegolfrata houkuttelee kävijöitä ympäri Hämettä ja jopa kauempaa. Alueella sijaitsee myös ulkoliikuntalaitteita sekä kunnan pisimmät kuntoportaat.

Valkjärven uimaranta Hausjärven Puujaassa on niin suosittu, että sinne tullaan myös kauempaa uimaan sekä viettämään kesäpäivää! Rannalla on matala hiekkapohja ja laitureilla rajattu lasten uimapaikka. Alueella on myös pukukopit, puuceet sekä grillikatos. Nuotion tekemistä varten on tuotava omat polttopuut. Myös Puujoen hiekkarannalle Oittiin kannattaa tulla viettämään päivää kauempaa. Puujoen uimaranta on matala sekä lapsille sopiva ja lasten uimapaikka on erikseen rajattu. Alueella myös pukukopit, puuceet sekä laavu.

Hausjärvi

Kuvagalleria