Hämeenlinna

Hämeenlinna

Hämeenlinna sijaitsee Suomen väestöllisessä keskipisteessä, valtateiden risteyksessä Helsingin ja Tampereen puolessa välissä. Saapuminen Hämeenlinnaan ei voisi olla helpompaa – tulet sitten junalla, linja-autolla tai omalla autolla!  

Hämeenlinna on täynnä nähtävää ja koettavaa. Uutta ja vanhaa, luontoa ja kulttuuria – kaikki sulassa sovussa. Tervetuloa tutustumaan ja jäämään pidemmäksikin aikaa. 

Linnanniemi huokuu Hämeen historiaa 

Hämeen keskiaikaisen linnan ympärille on rakentunut ainutlaatuinen kokonaisuus, joka sijaitsee puistomaisessa ympäristössä Vanajaveden rannalla, vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta.  Linnanpuisto on suosittu vapaa-ajanviettopaikka leikkipaikkoineen. Hurmaavat kävelyreitit myötäilevät Vanajaveden kauniita rantoja ja Linnanniemestä voit jatkaa matkaa Kaupunginpuistoon, josta pääset rautatiesiltaa pitkin Aulangolle.   

Linnanniemi on myös ympäri vuoden avoinna oleva ainutlaatuinen kolmen museon kokonaisuus. Alueen maamerkkinä kohoava Hämeen linna on Suomen uljaimpia keskiaikaisia linnoja ja Pohjoismaiden parhaiten säilynyt tiililinna. Jykevä punatiilinen linna, Museo Militaria ja Vankila ympäristöineen muodostavat vaikuttavan kokonaisuuden, jossa historia syttyy elämään monin eri tavoin.   

Luonto on ihan lähellä  

Hämeenlinnassa luontoon on lyhyt matka eikä ole sattumaa, että juuri Hämeenlinnaan on perustettu Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto. Suositut retkeilyalueemme, Ahvenisto ja Aulanko, sijaitsevat kaupunkialueella, ja Evollekin matka taittuu noin puolessa tunnissa.  

Aulangon alue nähtävyyksineen on Hämeenlinnan helmi, joka tarjoaa vierailijoilleen ainutlaatuisia luontoelämyksiä ja mahdollisuuksia aktiiviseen vapaa-ajan viettoon. Ei ihme, että Aulanko on ollut suosittu matkailukohde jo vuodesta 1883, ja se houkuttelee alueelle vuosittain yli 400 000 kävijää.  

Ahvenistonharjulla sijaitseva urheilu- ja ulkoilukeskus rakennettiin vuoden 1952 Helsingin olympialaisia varten. Myöhemmin annettu nimi Olympiapuisto muistuttaa historiasta ja paikalliset käyttävät alueesta myös nimeä Appara tarkoittaen samaa paikkaa. Tilaa virkistäytymiseen ja aktiiviseen liikkumiseen Ahvenistolla riittää. Alueen valaistut ulkoilureitit, kiipeilypuisto, upea hiekkaranta ja maauimala sekä beachvolley-kentät houkuttelevat rentoutumaan. 

Evon alue on yksi Etelä-Suomen suurimmista metsäalueista. Evon retkeilyalueella kulkijan käytössä on yhteensä noin 8 500 hehtaarin suuruinen alue, jossa voi patikoida merkityillä reiteillä, yöpyä laavuilla tai telttailuun varatuilla paikoilla. 

Iittala Village

Hämeenlinnan Iittala tunnetaan käsityön, muotoilun ja taiteen kylänä, jossa vierailee vuosittain yli 100 000 kotimaista ja kansainvälistä kävijää rikastuttaen samalla koko kylän elämää. 

Helsinki-Tampere -moottoritien varrella sijaitsevaan Iittalaan on helppo tulla. Iittalaan on 15 minuuttia Hämeenlinnasta, 30 minuuttia Tampereelta ja reilu tunti Helsingistä. Iittalaan pääset myös junalla, sillä kylän kruunaa oma junapysäkki – Suomen ensimmäinen teemallinen rautatieasema, Iittalan taideasema – joka on nähtävyys jo itsessään. 

Kulttuurikaupunki

Hämeenlinna on aito kulttuurikaupunki, jonka sydämenä sykkii Verkatehdas, yksi Euroopan suurimmista vanhaan tehdasmiljööseen rakennetuista kulttuurikeskuksista. Verkatehdas tarjoaa kuvataiteen, musiikin ja teatterin lisäksi tilaa myös lukuisille luovan alan tekijöille ja toimijoille. 

Keskustasta löydät muun muassa Hämeenlinnan taidemuseon sekä kaupunginmuseon päänäyttelytila Museo Skogsterin, jonka yläkerrassa on Pohjoismaiden vanhimman Säästöpankkimuseon näyttely. Sibeliuksen syntymäkodissa pääset tutustumaan kansallissäveltäjän lapsuus- ja nuoruusvuosiin ja kotimuseo Palanderin talo esittelee säätyläisperheen elämää 100 vuotta sitten. Älä myöskään unohda lukuisia pienempiä erikois– ja kotiseutumuseoita.  

Vanajaveden aalloille

Vanajaveden vesistö on Suomen upeimpia järvialueita, jossa risteilyelämykset alkavat jo Hämeenlinnan kaupungin keskustasta. Kauneudestaan kehuttu vesireitti vie matkailijat ohi keskiaikaisen Hämeen linnan ja Aulangon harjumaisemien nauttimaan vehreiden maisemien lumosta ja hyvästä palvelusta. 

Kuvagalleria