Janakkala

Janakkala Suomen kasvukäytävän keskipisteessä on niin helposti saavutettavissa, että siitä ajaa helposti ohi. Ei kannata!  Meillä on lukuisia viehättäviä paikkoja piipahtaa tai viettää koko päivä. Kuten vaikka nämä pittoreskit kahvilat: Tervakosken Tallicafé vanhassa kartanon tiilitallissa, Turengin Wanha Asema, Laurinmäen Keltaisen talon kulttuurikahvila, Hakolan marjatilan kahvila sekä Kiipulan Miinantori. Nam!

Janakkalassa järjestetään vuosittain huikea määrä konsertteja. Viehättävän Keltaisen talon kahvilan intiimit konsertit soivat sydäntalven taukoa lukuun ottamatta ympäri vuoden. Maaliskuussa soi Janakkalan Musiikkipäivät.

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna soiva Janakkalan Barokki on jo käsite, joka kasaa vanhan musiikin ystävät ympäri Etelä-Suomen viehättävälle Pyhän Laurin kirkon mäelle. Musiikkifestivaali tarjoaa Lasten Barokissa elämyksiä myös lapsille.

Ja kun tähän joukkoon listaa vielä kuorojen konsertit, kirkkokonsertit, Suvirannan kesäiset keikat sekä muut musiikkitapahtumat, ei Janakkalasta musaa puutu.

Melomalla rantaravintolaan

Puuhanallen kotikylä Tervakoski tarjoaa paljon muutakin kuin huvipuistohuvituksia; historiallisen paperitehdasmiljöön hurmaavine tallikahviloineen ja järvenrantareitin, jossa kelpaa ulkoilla ja vaikka laskea vesilintuja uudessa lintutornissa. Uimarantoja on useita. Toivanjoelle on digitoitu yksi Hämeen melontareiteistä. Niitä riittää myös muualla Janakkalassa, mm. Puujoella ja Hiidenjoella. Hiidenjoella niin veneilijöitä kuin muita kulkijoita palvelee yksi Hämeen kivoista rantaravintoloista, Turengin Suviranta.

Tarinmaalla tapahtuu

Janakkalan kirkonkylän miljöö keskiaikaisine kivikirkkoineen, Laurinmäen torpparimuseoineen, luontopolkuineen ja kulttuurikahviloineen on noussut uuteen kukoistukseen erilaisten tapahtumien näyttämönä, ympäri vuoden. Luontopolun varrelle kyläyhdistys on rakentanut upean laavun kaikkien kulkijoiden käyttöön, myös Hakoisten linnavuori upeine näkymineen on lähellä. Laurinmäellä vietetään mm kesänavausta 9.6., historiallisia Taaran markkinoita ja tunnelmallista joulunavausta.

Visiitin väärtti on myös komeiden ulkoilumaastojen kupeessa sijaitseva Kiipula, joka tarjoaa majoitus, kokous- ja hyvinvointipalveluja.  Harjumaastossa juostaan syyskuussa KiipFITTrailRun ja pyöräillään lokakuussa KiipMTB. Legendaarinen laskettelupaikka Kalpalinna on nousemassa uuteen kukoistukseen ympärivuotisena monen lajin liikuntakeskittymänä.

Luonto kutsuu pitkospuille

Janakkalan luonnosta löytyy kulkijoille niin ulkoilureittejä kuin metsäisiä taipaleita ja pitkospuita soilla. Laavuja on useita, niin järvien ja jokien rannoilla kun metsän siimeksessä. Tutustu Janakkalan luontokohteisiin.

Päivän tapahtumat kannattaa bongata netin tapahtumakalenterista.

Tervetuloa Janakkalaan!Tutustu Hämeenlinnan seudun nähtävyyksiin

Kuvagalleria