Ypäjä

Ypäjän kunta sijaitsee Kanta-Hämeessä parin tunnin ajomatkan päässä Helsingistä, Tampereelta ja Turusta. Vuonna 1876 perustetun ja nykyisin noin 2400 asukkaan kunnan halki virtaa Loimijoki, josta levittäytyvät kauniit metsäalueet ja perinteikkäät peltoaukeat. Ypäjän upea luonto, monipuoliset asumisvaihtoehdot ja yhteisöllinen ypäjäläinen arki tarjoavat erinomaiset puitteet niin matkailuun, asumiseen kuin yritystoimintaan.

Suomen hevospitäjä

Vuonna 1931 annetulla lailla puolustuslaitoksen hevosvarikko ja ratsukoulu määrättiin sijoitettavaksi valtion omistaman Kartanonkylän kartanon maille. 18.3.1937 samalle mäelle perustettiin Valtion hevossiittola, jonka tehtäviin alusta alkaen kuului myös ammattitaitoisten työntekijöiden koulutus maatalouden palvelukseen. Nämä kaksi valtion laitosta toivat hevoset lähtemättömästi ypäjäläiseen maisemaan. Oli luotu pohja nimitykselle ”Suomen hevospitäjä”, joka virallistettiin vuonna 1982. Nykyisin ”Siittolanmäellä” toimivat Ypäjän Hevosopisto, valtakunnallinen hevosurheilun Valmennuskeskus, Ypäjän Hevossairaala Oy, Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry, Suomen Hevosurheilumuseo jne.

Hevosopisto on eräs suurimmista alan oppilaitoksista, joka tarjoaa koulutusta kaikkiin hevosalan ammattialoihin. Hevosopiston alueella on lukuisia ratsastuskenttiä sekä maneeseja, oma harjoitusravirata sekä kansainväliset mitat täyttävä maastorata. Ypäjällä järjestetäänkin vuoden ympäri useita este-, kenttä- ja kouluratsastuskilpailuja, valjakkoajokilpailuja sekä mm. islanninhevoskilpailuja. Ypäjä tarjoaa myös erinomaiset puitteet hevosalan yrittäjälle, kunnan alueella on jopa erityisesti alalle kaavoitettu asutusalue.

Puhdas luontomaisema

Ypäjää ympäröi suuret, koskemattomat metsäalueet sekä jokivarren peltoalueet. Loimijoesta, joka alkaa Tammelasta ja laskee lopulta Kokemäenjokeen, voi kalastaa mm. kirjolohta, haukea, turpaa, ahventa, kuhaa, lahnaa sekä särkeä. Joessa on turvallista myös veneillä, meloa ja SUP-lautailla. Metsistä löytyy monipuolisesti marjoja ja sieniä, kulkijoita on myös huomioitu muutamilla hyvin varustetuilla laavupaikoilla sekä metsämökeillä.

Ypäjän ainutlaatuisissa perinnemaisemissa voi hevosten ja luontoretkeilyn lisäksi esimerkiksi nauttia kulttuuritarjonnasta musiikkiteatterilla, maistella paikallisia herkkuja tai vaikkapa golfata täysimittaisella kentällä.

Ypäjällä on ilo asua ja vierailla!

Kuvagalleria