Retkikohteena Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto

Hämeessä pääsee kaupunkilomalla helposti nauttimaan luonnosta ja kauniista maisemista. Hämeestä löytyy kaksin kappalein kansallisia kaupunkipuistoja; Forssasta ja Hämeenlinnasta. Suomen ensimmäinen kansallinen kaupunkipuisto perustettiin Hämeenlinnaan vuonna 2001. Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa voit nauttia historiasta, kauniista järvimaisemista ja upeista puistoista. Hämeenlinnan kansallinen kaupunkipuisto kattaa Vanajaveden rantareitin ja sen lähiympäristön sekä Aulangon luonnonsuojelualueen.

Verkatehtaan alue

Verkatehtaan alue on Hämeenlinnan kulttuurielämän sydän. Verkatehdas kokoaa yhteen monia kulttuuripalveluja, keikkapaikkoja ja mahdollisuuksia kulttuuriharrastuksiin. Alueella sijaitsee muun muassa moniin eri tilaisuuksiin sopiva Vanajasali, Hämeenlinnan teatteri ja Hämeenlinnan taidemuseo.

Varikonniemi

Varikonniemen historia ulottuu jopa rautakaudelle saakka, alueelta on löydetty monia historiallisia esineitä, jotka kertovat alueen asutuksesta. Tänä päivänä Varikonniemen alue on suosittu ulkoilupaikka täynnä jännittäviä rakennusten raunioita sekä vehreää luontoa ja järvimaisemia. Vanajaveden rannan pitkospuilta on upeat maisemat vastapäiselle Linnanniemelle.

Linnanniemi

Hämeen linna on yksi Suomen kolmesta suuresta keskiaikaisesta linnasta. Linnanniemen alueella on paljon koettavaa kaikenikäisille. Hämeen linnaan sekä sen vieressä sijaitseviin muihin museoihin, Vankilaan ja Museo Militariaan pääsee tutustumaan alueen yhteisellä lipulla. Mielenkiintoisten historiallisten kohteiden lisäksi alueella voi pysähtyä vaikka piknikille Linnanpuistoon, joka on hämeenlinnalaisten oma kesäkeidas. Linnanpuistossa järjestetään paljon tapahtumia kesäisin.

Kaupunginpuisto

Linnanniemen ja vanhan kasarmialueen jälkeen rantareitillä päädytään vehreään Kaupunginpuistoon. Entinen pyövelinmäki muutettiin Otto Rehbinderin ideasta rakennetuksi puistoksi 1800-luvun puolenvälin jälkeen. Kaupunginpuistossa kiemurtelee kivimuurein reunustettuja käytäviä, kävelyteitä ja metsäpolkuja ylös ja alas. Polkujen varrella voi pistäytyä kauniissa paviljongeissa tai kiipeillä rauniolinnan kivisillä muureilla. Kaupunginpuistossa pääsee näkemään myös Hämeenlinnan Uuden Kesäteatterin esityksiä.

Hameenlinnan-kansallinen-kaupunkipuisto-Hugo-park-kiipeily

Hämeenlinnan kansallisessa kaupunkipuistossa on retkeilyn lisäksi kivoja aktiviteetteja, esimerkiksi Kiipeilypuisto Hugo Parkissa.

Aulanko

Kaupunginpuistosta rantareitti vie kauniin rautatiesillan kautta Aulangon alueelle, jossa riittää nähtävää. Aulangon rantareitin varrella voi levähtää paviljongeissa tai paistaa makkaraa tekosaarten laavulla. Aulangon luonnonsuojelualue on täynnä harvinaisia kasveja, useita kävelyreittejä ja vanhaa puustoa metsälampien ympärillä. Myös puistometsästä löytyy paviljonkeja sekä upea graniittilinna ja Aulangonvuoren näkötorni, jonka huipulta avautuu upea näkymä kansallismaisemaan. Aulangonjärven toisella puolella voi kulkea Sibeliuksen Metsässä, jonka poluilla kansallissäveltäjämme Jean Sibelius on saanut luonnosta inspiraatiota sävellyksiinsä.

Aulangolla on monenlaista aktiviteettia. Alueella voi pyöräillä, meloa ja suppailla Katajistonrannan vuokraamon välineillä. Katajistonrannassa voi myös saunoa muun muassa 1952 olympialaisten aikaisessa saunassa. Hotellin ympärillä on mahdollisuus kiipeillä Hugo parkin puissa, pelata frisbeegolfia, tennistä tai minigolfia ja ratsastaa Aulangon ratsastuskoulussa. Aulangolta löytyy myös kaksi golf-kenttää upeista maisemista.

Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon pääsee helposti suoraan junalla. Kaupunkipuistoa voi kiertää niin pyöräillen kuin kävellenkin. Eri kohteisiin pääsee myös tarvittaessa autolla tai kaupunkibusseilla. Tervetuloa retkeilemään Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon!

logo_eu_liitto_hamk