Tänä kesänä tiet vievät kirkkoihin – kauneimmat keskiaikaiset kirkot löytyvät Hämeenlinnan seudulta

Keskiaikaiset kivikirkot ja kotimaiset pyhiinvaellusreitit ovat tämän kesän trendikkäin matkailukohde. Tiesitkö, että maailmankuulu pyhiinvaellusreitti Santiago de Compostela yltää aina Hämeenlinnan Renkoon saakka?

Kirkkoihin voi lähteä tutustumaan monista eri syistä: toiset kaipaavat uuvuttavan arjen vastapainoksi henkisyyden ja rauhoittumisen kokemusta, toiset taas haluavat tutustua kotosuomeen kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden ja paikallisten tarinoiden avulla. Myös estetiikan ja taiteen ystävät innostuvat kirkkoretkistä: kirkot ovat arkkitehtuurisesti kauniita rakennuksia, joissa on myös valtava määrä hienoa taidetta vuosisatojen takaa.

Yksinkertaisimmillaan retki kirkkoon on irtiotto arjesta: moni meistä kaipaa lomaltaan aikaa hidastaa, rauhoittua ja pohtia elämää sekä sen merkityksellisyyttä. Mikä olisikaan siihen hienompi paikka kuin keskiaikainen kirkko, jonka kiviseinien sisällä on vihdoinkin aikaa kuulla ja kuunnella omia ajatuksia – tai antaa niiden vaieta hetkeksi kokonaan.

Pyhiinvaellukselle Hämeenlinnan seudulle

”Pyhiinvaellus on enemmän kuin mikä tahansa vaellus, mutta toisaalta mistä tahansa vaelluksesta voi tehdä pyhiinvaelluksen. ”
Kalle Elonheimo, teologian tohtori, pyhiinvaelluspappi

Pyhiinvaellus on ikivanha tapa tehdä sisäistä matkaa. Pyhiinvaelluksessa olennaista ei ole pituus tai kesto, vaan matka ja päämäärä. Pyhiinvaellukselle voi lähteä kuka tahansa ikään, sukupuoleen, kansalaisuuteen tai uskontoon katsomatta – matkan merkityksellisyys ja tavoitteet ovat jokaiselle henkilökohtaiset. Voi myös olla, että nimeämätön kaipaus saa kohteensa vasta vaelluksen aikana.

Lepo ja virkistyminen luonnossa, omalle hengellisyydelle tai henkisyydelle tilan antaminen vaeltamalla ja uuden kokeminen on mahdollista myös ihan lähellä Hämeessä.

Pyhiinvaellusreitit

Hämeen Härkätie

Hämeen Härkätie on Santiago de Compostelaan johtavien teiden kaukaisin häntä koillisessa ja Rengon kirkko sen pohjoisin alkupiste. Hämeen Härkätien iästä ei ole varmaa tietoa, mutta sen arvellaan olleen käytössä jo viikinkiaikana ja kehittyneen yhtenäiseksi tieksi varhaiskeskiajalla. Se muodosti tärkeän pyhiinvaelluspolun Turun ja Hattulan välillä ja oli myös keskeinen yhdystie Turun ja Hämeen linnojen välillä.

Lue lisää: www.harkatie.com

Jaakontie

Jaakontie kulkee Hämeen Härkätietä Rengosta Turkuun, josta se jatkuu Rymättylän kautta kohti Santiagoa. Jaakontien ystävät ry pitää huolta Jaakontiestä Suomessa ja järjestää paikallisten tahojen kanssa myös pyhiinvaelluksia. Lisäksi se kirjoittaa pyhiinvaelluspasseja Santiagoon meneville pyhiinvaeltajille ja järjestää keväisin kaikille pyhiinvaeltajille tarkoitettuja pyhiinvaeltajien matkaan siunaamisia.

Lue lisää: www.jaakontie.fi

Huom! Jaakontiestä on Rengosta Turun kautta Rymättylään Nomadi-kännykkäsovellus ja verkko-opastus.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan pyhiinvaellusreitit

Hämeenlinna-Vanajan seurakunta avaa uusia pyhiinvaellusreittejä, jotka voi tehdä omatoimisesti itselle parhaimpaan aikaan Google Maps –mobiilisovelluksen avulla.

  • Pieni pyhiinvaellus Hämeenlinnan keskustassa kuljettaa vaeltajaa muun muassa Kaurialan vanhalla hautausmaalla ja Hämeensaaren rannassa päättyen Hämeenlinnan kirkkoon.
  • Rakkauden ja parisuhteen pyhiinvaelluksella nautitaan Hämeenlinnan Aulangon romanttisista maisemista Vanajaveden rannalla.
  • Mukava pyöräreitti Hattulan Pyhän ristin kirkon, Hämeenlinnan ja Vanajan kirkkojen sekä Janakkalan Pyhän Laurin kirkon kautta yhdistää historiaa, arkkitehtuuria, hämäläistä perinnemaisemaa ja kirkkotarhojen kauneutta sekä hiljentymisen kirkoissa.

Reitit päivittyvät kesäkuun aikana Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan sivuille

Nuori pariskunta kurkistaa sisään kirkkoon

Lähde kierrokselle Hämeenlinnan seudun keskiaikaisiin kirkkoihin

HATTULA

Pyhän Ristin kirkko, Hattula

Keskellä idyllistä peltomaisemaa kohoava Pyhän Ristin kirkko on Turun tuomiokirkon lisäksi ainoa tiilestä muurattu keskiaikainen herranhuone. Tarkkaa rakennusvuotta ei tiedetä, mutta kirkko mainitaan ensimmäistä kertaa pyhiinvaelluspaikkana jo 1400-luvun alkupuolen asiakirjoissa.

Pyhän Ristin kirkossa on paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, kuten 1300-luvulta peräisin oleva Hattulan Madonna –puuveistos, joka hymyilee ystävällisesti. Kirkkosalin seiniä peittävät Suomen laajimmat ja alkuperäisimmät seinämaalaukset 1500-luvulta. Kirkossa on säilynyt myös 1550-luvulla lahjoitettu saarnastuoli, joka on paitsi Suomen vanhin, myös yksi Pohjoismaiden vanhimmista.

Erikoisuus:

Kirkon holvissa keskeisellä paikalla on Pyhän Ristin legenda. Ihmiset tulivat kaukaa Pyhän Ristin luokse, koska sen läheisyydessä olemisen ajateltiin parantavan ruumiillista kipua, piinaa ja kärsimystä. Ristin voima perustui siihen, että siinä väitettiin olevan Golgatalta löydettyä Jeesuksen ristinpuuta. Näitä kappaleita jaettiin keskiajalla eri kirkkoihin ympäri maailmaa. Sitä ei tiedetä, miksi Pyhän Ristin kappale tuotiin Hattulaan. Joka tapauksessa ristinkappaleesta tuli pyhäinjäännös, joka sai ihmiset vaeltamaan vuosittain sen luokse. Ja saa yhä.

Pyhän Ristin kirkko
Osoite: Vanhankirkontie 41 , 13720 Parola

3 x Hattula – Tutustu myös näihin!

Hattulan kotiseutupuoti

Pyhän Ristin kirkon vieressä sijaitsee Hattulan kotiseutupuoti, josta löydät paikallisten taiteilijoiden ja käsityön taitajien töitä maalauksista metallituotteisiin ja puuesineistä poppanaan.

Mierolan Silta Cafe

Vuonna 1919 valmistuneen Mierolan museosillan kupeessa sijaitsee ohikulkijoiden, veneilijöiden ja melojien legendaarinen taukopaikka Mierolan Silta Cafe, jonka listalta saat niin herkulliset ruoka-annokset, jäätelöt kuin myös lasillisen vilvoittavaa kauniissa jokisuistomaisemassa nautittavaksi.

Lepaan viini- ja puutarhatila

Tutustu viinin tuotantoon opastetuilla kierroksilla, maistele Lepaan viini- ja puutarhatilan tilan omia viinejä ja liköörejä ja tee ostoksia viini- ja puutarhamyymälässä, josta löytyy tilan viinien ja liköörien lisäksi myös muiden lähialueiden tuottajien tuotteita.

Katso mitä muuta Hattula tarjoaa

Yksityiskohta Hattulan kirkon sisältä

HÄMEENLINNA

 Pyhän Johanneksen kirkko, Hauho

Johannes Kastajalle katoliseen aikaan omistettu kivikirkko ympäristöineen on upea matkailunähtävyys aivan Hauhon vanhan raitin varrella, Hauhonselän rannan tuntumassa. Keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko on tehty todennäköisesti 1500-luvun alussa, tiilinen sakaristo on vuodelta 1784.

Erikoisuus:

Hauhon kirkon lattian alla lepää muumioituneena entisen kirkkoherran Johan Norhmarckin ruumis. Nohrmarck toimi kirkkoherrana Hauholla vuosina 1769–1778. Kirkon alttarikuorin alla olevaa muumiota ei enää esitellä yleisölle, mutta lattiaan on jätetty tirkistysluukku.

Pyhän Johanneksen kirkko
Osoite: Danielson-Kalmarintie 1, 14700 Hauho

Lammin kivikirkko, Lammi

Keskellä Lammin kirkonkylää, valtakunnallisesti arvokkaassa kulttuuriympäristössä ihastuttaa keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka arvioidaan valmistuneen 1510-luvulla. Kirkko on omistettu vuonna 307 kuolleelle Aleksandrian Pyhälle Katriinalle, oppineelle marttyyrineidolle.

Erikoisuus:

Lammin kivikirkko paloi sisällissodassa 1918, kun saksalaiset tuikkasivat tuleen tapulissa olleen punaisten asevaraston. Kirkosta jäivät pystyyn paljaat kiviseinät, ja sen uudelleenrakennus valmistui 1920. Nykykirkon sisustuksessa on kuitenkin vielä ripaus keskiaikaa.

Lammin kivikirkko
Osoite: Katariinantie 2, 16900 Lammi

Pyhän Jaakon kirkko, Renko

Rengonraitin varrella, kirjaimellisesti keskellä kylää on 1400-1500-lukujen taitteessa rakennettu Rengon Pyhän Jaakon kirkko. Renko mainitaan Vanajan kappelina vuonna 1440, joten paikalla arvellaan olleen kirkon jo huomattavasti tätä kappelimainintaa aiemmin. Pakanallisen uhrilähteen läheisyyteen on jo varhaiskeskiajalla pystytetty Pyhän Jaakobin uhrikappeli, jonka sijainti Hämeen Härkätien varrella oli sopiva lepopaikka pyhiinvaeltajille.

Erikoisuus:

Rengon kirkko on Suomen keskiaikaisten kirkkojen joukossa harvinaisuus 8-kulmainen pohjamuotonsa vuoksi. Rengon kirkko on myös pohjoisin alkupiste Euroopan läpi kulkevan Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitistä.

Pyhän Jaakon kirkko
Osoite: Rengonraitti 15, 14300 Renko

Tuuloksen kivikirkko, Tuulos

Tuuloksen Pyhälle Birgitalle omistettu kirkko on maamme pienimpiä keskiaikaisia harmaakivikirkkoja. Alun pitäen kirkko on rakennettu todennäköisesti Sairialan kartanokirkoksi. Asiakirjojen mukaan kirkon rakennustyöt aloitettiin 1478 silloisen kartanon isännän Knut Possen toimesta. Kirkon arvellaan valmistuneen viimeistään 1520.

Erikoisuus:

Tunne tuulahdus menneisyydestä ja pysähdy hetkeksi 1400-luvulta peräisin olevan Pyhän Birgitan puuveistoksen äärelle.

Tuuloksen kivikirkko
Osoite: Kirkkokuja 27, 14840 Tuulos

Vanajan kirkko

1400-luvulta peräisin oleva Vanajan harmaakivikirkko sijaitsee esihistoriallisella alueella Hämeenlinnassa. Kirkon lähellä on Mantereen linnavuori, rautakautisia kalmistoja sekä uhrikiviä. Vanajan kirkko on Suomen pienimpiä keskiaikaisia kirkkoja. Suuret nurkkakivet ja kauniit tiilestä muuratut päädyt antavat kirkolle persoonallisen ilmeen.

Erikoisuus:

Kirkon harvinaisuuksiin kuuluu länsipäädyn ulkoinen saarnastuoli, josta kesäaikaan saarnattiin kirkonmäelle kerääntyneelle väelle.

Vanajan kirkko
Osoite: Hautausmaantie, 13110 Hämeenlinna

Nuori pariskunta katsoo toisiaan kirkon sisällä

3 x Hämeenlinna – Tutustu myös näihin!

Hämeen linna

Samalla reissulla kannattaa tietenkin vierailla myös upeassa 700-vuotiaassa Hämeen linnassa, joka tarjoaa todellisen aikamatkan suoraan keskiajalle.

Aulanko

Aulangon alue on Hämeenlinnan helmi, joka tarjoaa vierailijoille sekä ainutlaatuisia luontoelämyksiä että monipuolisia mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon.

Iittala

Iittala on käsityön, muotoilun ja taiteen kylä! Seuraa lasinpuhaltajia työssään Iittalan lasitehtaalla, tutustu suomalaisen lasimuotoilun klassikoihin Designmuseon näyttelyssä ja ihastu naivistiseen taiteeseen Iittalan Naivistien kesänäyttelyssä.

Katso mitä muuta Hämeenlinna tarjoaa

Yksityiskohta Hattulan kirkon sisältä

JANAKKALA

Pyhän Laurin kirkko, Janakkala

Janakkalan harmaakivikirkko on Hämeen viimeisin keskiajan kirkko. Pyhälle Laurentiukselle nimetty kirkko on ilmeisesti vihitty käyttöön 19.9.1520. Kirkon rakennutti Hämeen linnan käskynhaltija Åke Yrjönpoika Totti. Kolme Tott-suvun sukuvaakunaa on edelleen nähtävissä kirkon itäpäädyssä.

Perimätiedon mukaan samalla paikalla on ollut kirkko jo aikaisemmin, 1200-luvun ristiretkien jälkeen. Kirkko oli puinen, ja sijaitsi todennäköisesti nykyisen kellotapulin edessä. Kirkon ohitse kulkevaa maantietä alennettaessa paikalta löytyi lukuisia hautoja, jotka oletettavasti ovat olleet vanhan kirkon lattian alla.

Erikoisuus:

Kirkon läheisyydessä sijaitsee Laurinlähde, jota pidetään yhtenä Kanta-Hämeen tärkeimmistä uhrilähteistä. Se tunnetaan vanhastaan nimellä Taaran lähde ja sitä käytettiin ennen kristinuskon tuloa Taara-jumalan, kalmistomaiden suojelushaltijan, palvontaan. Lähteellä tehtiin taikoja aina Laurinmessun päivänä, 10. elokuuta, järjestettyjen markkinoiden yhteydessä, kunnes tuomiokapituli kielsi markkinat.

Pyhän Laurin kirkko
Osoite: Hakoistentie 345, 14240 Janakkala

3 x Janakkala – Tutustu myös näihin!

Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue

Laurinmäen torpparimuseolla voi nähdä 1800-luvun lopun rakennuksia torpasta tuulimyllyyn. Metsän kätköistä löytyy myös historiallisia aarteita, kuten juoksuhautoja, muistomerkkejä, rautakautinen uhrilehto ja uhrilähde. Päätä kierros kahvihetkeen viehättävässä Keltaisessa talossa.

Penalty Burger – Suviranta Turenki

Rennon letkeä terassiravintola upeissa maisemissa veden äärellä! Löytyykö Suvirannasta kenties koko Kanta-Hämeen parhaat burgerit?

Kahvila ja Pizzeria Tallicafé

Hurmaava historiallinen hevostalli Tervakoskella on sisustettu aistikkaasti rakennusta ja miljöötä kunnioittaen. Tallicafen tunnelman kruunaa huolella mietitty menu napolilaisia artesaanipizzoja, burgereita sekä muurinpohjalettuja.

Katso mitä muuta Janakkala tarjoaa

Pakettiauto ilta-auringossa kirkn edustalla.