Aasielämyksiä ja lempeitä onnistumisen hetkiä

Satu Valkaksella lähtee pian neljäs kesä käyntiin aasipalveluiden parissa. SatuAasin talli ja Hevostoiminta Valkas on erikoistunut aasien kanssa tarjottaviin elämyksiin, joita on tarjolla monipuolisesti aina metsäkävelyistä aasiagilityyn tai vaikkapa tallitoimintaan tutustumiseen. Vain noin tunnin päässä pääkaupungista, maalaismaisemissa omassa rauhassaan sijaitsevalla tilalla Etelä-Lopella on mahdollista päästä täysin irti arjesta ja keskittyä ihastelemaan neljän aasin touhuja, joista kaksi on Suomessa vielä melko harvinaisia välimeren miniaaseja.

Aasien kanssa voidaan lähteä metsäkävelyille lähimetsään tai pidemmälle retkelle Lopen kauniille luonnonsuojelualueelle. Aasit tekevät vierailukäyntejä tapahtumissa ja miniaasit on koulutettu vierailemaan myös sisätiloissa. Tilalla viljellään perunaa, joten vierailun lomassa on mahdollista tutustua perunatilan arkeen. Ovatpa aasit näin siis työskennelleet myös apuna perunan markkinoinnissa.

Satu on koulutukseltaan sosiaalipedagoginen hevostoimintaohjaaja, sekä psykologi ja tilalla onkin mahdollista saada myös kuntouttavaa hevostoimintaa, tosin aasien parissa toteutettuna. Tilalla oli aluksi kaksi ponia ja kaksi aasia. Sitten Satu ihastui yhä enemmän aasien rauhallisuuteen ja siihen, miten ne ottivat kontaktia ihmiseen. Myös asiakkaat tuntuivat olevan kovin kiinnostuneita aaseista, ja Satu päätti erikoistua aasipalveluiden tarjoamiseen. Kuntouttavat käyntikerrat suunnitellaan asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaan, ja myös muut palvelut ovat räätälöitävissä pyynnöstä. Sadulta on mahdollista saada lisäksi hevosten ja ponien ohjasajovalmennusta.

SatuAasin talli aasin kanssa yhteiskuvassa

Keihäänkärkenä toiminnassa ovat metsäkävelyt, joissa lähdetään eri pituisille retkille aasien kanssa tunnista kolmeen tuntiin. Asiakas pääsee taluttamaan aaseja retken aikana, mikä tuokin oman lisäyksensä luonnossa liikkumiseen. Aaseilla on selkärepuissaan mukana eväät, ja retken aikana voidaan pysähtyä piknikille levähtämään. Aasi juurruttaa taluttajansa tähän hetkeen ja lisää läsnäolon kokemusta, sillä taluttajan on pakko keskittyä myös seuralaiseensa, eivätkä ajatukset voi tällöin harhailla muualla. Aasia ei voi hoputtaa, vaan sen kanssa on edettävä rauhallisesti ja rennosti, mutta kuitenkin määrätietoisesti. Aasikävelyn aikana onkin siis mahdollista kehittää samalla myös omaa keskittymiskykyään ja valppauttaan.

“On hienoa nähdä, miten asiakkaan olemus retken aikana muuttuu, jos alussa saattaakin olla epävarmuutta aasin ohjaamisesta, niin retken loppupuolella asiakas on jo löytänyt yhteisen sävelen ja jämäkkyyttä aasin käsittelyyn”

Aasien kanssa parasta Sadun mukaan onkin juuri vuorovaikutuksellinen tekeminen. Aasit ovat yhteistyöhaluisia ja ihmisistä kiinnostuneina lähtevät hyvin mielellään työskentelemään. Ne myös rakastavat rapsuteltavana olemista. Siksi aasit sopivat kaikenlaisille asiakkaille, jotka kaipaavat eläinkontaktia – myös heille, joilla ei ole aiempaa kokemusta kavioeläimistä. Aasien rauhallisuus tarttuu ja niiden pienen koon vuoksi niitä on helppo lähestyä, toisin kuin isoa hevosta, joka saattaa joskus pelottaa osaa ihmisistä.

Aasien kanssa voi touhuta monipuolisesti kaikenlaista. Miniaasit eivät pienen kokonsa vuoksi sovellu ratsastukseen, mutta talutteluun ne ovat oivia kavereita. Isommalla aasilla voi lapsi ratsastaa ja nyt isommat aasit opettelevat myös kärryjen vetoa. Lisäksi aasien kanssa voi harrastaa agilityä. Aasiagilityssä asiakas saa itse suunnitella radan ja radan jälkeen analysoida, oliko taso helppo vai halutaanko lisää haastetta. Aasien kanssa tehtävä agility ei niinkään ole vauhtilaji, vaan kehittää tarkkuutta ja yhteistyötaitoja. Myös ihan perinteisten tallitöiden opettelu ja lauman touhujen katselu voivat kuulua vaikka harrastetunnin sisältöön.

SatuAasin talli aasien talutus metsässä

Vastuullinen toiminta on Sadulle tärkeä asia. Hänen toiminnassaan kulmakivinä ovat asiakasturvallisuus ja eläinten hyvinvointi, sekä niiden oikeanlainen koulutus. Satu kouluttaa aasit asiakastyö mielessään, sekä valitsee asiakkaille aasit asiakkaan mukaan, sillä hän tuntee aasinsa ja niiden käyttäytymisen hyvin. Ennen aasien kanssa työskentelyyn lähtöä, käydään jokaisen asiakkaan kanssa turvallisuus- ja toimintaohjeet läpi. Satu on itse aina mukana toiminnassa, eivätkä asiakkaat jää aasien kanssa yksin. Satu haluaa myös osoittaa asiakkaille, millaiselta hyvinvoiva ja hyvin hoidettu eläin näyttää ja miten se käyttäytyy. Luonnonsuojelualueilla liikkumiseen Satu on sopinut luvat Metsähallituksen kanssa ja aasikävelyille on räätälöity sovitut reitit. Retkillä kiinnitetään huomiota jokamiehenoikeuksiin.

Satu pyrkii palveluillaan herättämään asiakkaissaan onnistumisen tunteita ja tarjoamaan uusia kokemuksia. Aasien parissa syntyy uusia kokemuksia myös heille, jotka ovat tottuneet toimimaan hevosten kanssa. Hän jakaa myös mielellään aasitietoutta ja ilahtuu, kun asiakkaalle syntyy ahaa-elämys.

”Palkitsevinta on nähdä ihmisten ilo, uusien kokemusten tarjoaminen, ulkona oleilu ja eläinten kanssa touhuaminen sekä tietysti se, kun asiakkaat innoissaan rapsuttelevat aaseja, eivätkä malttaisi lähteä kotiin”

Satu kehottaakin kaikkia, joita aasit ja luonnossa liikkuminen kiinnostaa, ottamaan rohkeasti yhteyttä. Hevostoiminta Valkas ja SatuAasin tallin löydät parhaiten Facebookista ja nettisivuilta, sekä Instagramista @satuaasintalli.

Kirjoittanut: Tiina Vigelius

Kuvat: Satu Valkas / SatuAasin tallin arkisto

EAKR ja EU logot