Luontoretkiä ja -kulttuuria Hämeessä

Mistä löytyisi riittävästi nähtävää ja tekemistä kesälomalle? Minne mennä, kun Helsingin ja Turun nähtävyydet on jo nähty? Entä jos ottaisit tänä vuonna loman kohteeksi suomalaisen luonnon ja kulttuuriperinnön? Kulttuuriperintö on muutakin kuin museoita. Se on esimerkiksi retkiä kulttuurimaisemaan, käsityötaitoja, saunomista, runoutta ja taidetta, herkullista perinneruokaa sekä kiehtovia tarinoita. Se on yhdessä tekemistä, oivalluksia ja oppimista. Kanta-Häme tarjoaa runsaasti erilaisia tapoja tutustua suomalaiseen kulttuuriperintöön. Nämä kohteet muuntautuvat moneen, lomailitpa sitten yksin, perheen kanssa tai kaveriporukalla.

Luonnon ihmeitä Hämeenlinnan lähellä

Läheltä Hämeen linnaa löytyy monia historian havinaa tarjoavia kohteita kulttuurista ja luonnosta nauttivalle. Evon retkeilyalue tarjoaa erilaisia reittejä metsäkulttuurin sydämessä Lammilla. Evon metsiin ja paikannimiin jälkensä ovat jättäneet niin kruununtorpparit, tukkijätkät kuin metsäopiston oppilaatkin. Vain 15 minuutin päässä Evolta löytyy pähkinäpensaiden katveessa kulkeva Untulanharjun luontopolku. ”Suosittelen kiertämään koko luontopolun, ja jos jonkun kohteen voisi mainita, niin rinteessä on harjun henkiaukko, kivikko, josta harju tavallaan hengittää. Talvella siitä imeytyy kylmää ilmaa harjun sisään ja kesällä se purkautuu kivikon kautta ulos. Se on hieno. Ja jos haluaa jotain erilaista nähdä, niin vinkkaisin Kordelinin ajokalumuseosta murhavaunuineen. Ja kävelymatkan päästä löytyy myös Lammin keskiaikainen kivikirkko, joka on tosi nätti”, kuvailee kotiseutuyhdistyksestä Juhani Mattila Lammin nähtävyyksiä. Janakkalan Laurinmäellä luonto, historia ja kulttuuri yhdistyvät toisiinsa ainutlaatuisella tavalla. ”Laurinmäen historiallinen luontopolku ja metsälaavu ovat upeita paikkoja, jotka muuttuvat aina vuodenajan mukaan”, kertoo kulttuurituottaja Anna-Milla Vainio omasta suosikistaan alueella. Hämeenlinnan lähellä kiinnostavia päiväretkikohteita ovat myös puutarhakulttuurin keskus Lepaa, käsityöstä tunnettu Iittala ja Hauho kulttuuriraitteineen.

Kuvassa Hauhon kulttuuriraitin, Untulanharjun luontopolun, Laurinmäen ja Hämeen Härkätien kyltit

Hämeen kulttuurimaisemissa on helppo rentoutua. Opastetulla retkellä tai museokierroksella ihmisen maisemaan jättämät merkit ja jäljet heräävät eloon. Kuvat: Kanta-Hämeen kuvapankki.

Koettavaa kansallispuistojen kainalossa

Luonnosta nauttivan kannattaa ottaa Tammela tukikohdaksi ja viipyä seudulla koko viikko. Tammela on tunnettu kahden kansallispuiston, Torronsuon ja Liesjärven, kotina. Torronsuo on oiva päiväkohde hiljaisuutta ja lepoa kaipaavalle, vaikka ennen alueella onkin vietetty työntäyteistä elämää. Erämaisessa maisemassa on nähtävissä jälkiä kivilouhoksista sekä suoheinän ja kuivikkeen keräämisestä eläimille. Liesjärven kansallispuistoon voi tehdä lyhyitä tai yön yli retkiä samoissa maisemissa Korteniemen metsänvartijan, Helvetinsuon tervanpolttajien ja Kaksvetisen muinaisen kalastajan kanssa. Matkan Hämeenlinnasta Tammelaan taittaa nopeasti puolessa tunnissa tai hitaammin historiallisen Hämeen Härkätien maisemista nauttien ja kylissä pysähtyen. Esimerkiksi Portaan kylänraitilla ja viereisellä Saaren kansanpuiston Kaukolanharjulla voi rentoutua Albert Edelfeltin maalauksista tutuista maisemissa. Portaan Nahkurinverstaan nahkatehdasmuseo, Mustialan maatalousmuseo ja Vekkilän museotila maatiaiseläimineen tarjoavat mieleenpainuvia muistoja. Museoiden pihapiiristä löytyy myös majoitusta. ”Tammela on vesistöineen Lounais-Hämeen helmi, jossa on tosi hauskoja ja vähän erilaisia majoituspaikkoja. Kansallispuistojen lisäksi on Saaren kansanpuisto, joka on huikea kesänviettopaikka perinneravintoloineen ja kioskeineen. Joka lähtöön on tapahtumia eri ikäisille. Kanootteja ja sup-lautoja löytyy, kaikennäköistä täällä voi tehdä. Ollaan osa Forssan seutua, Tammelasta voi vaikka meloa Forssaan asti”, listaa Vekkilän museotilan yrittäjä ja lampuri Krisse Liinaharja syitä lähteä lomalle Tammelaan.

Erilaisia elämyksiä luonnossa

Kuuntelemalla luontoon kätkeytyviä tarinoita opastetulla retkellä, näet paitsi maiseman, myös itsesi uudella tavalla. Avoimia opastettuja retkiä löydät menoinfosta, Häme Events-palvelusta sekä kuntien tapahtumakalentereista. Esimerkiksi 600-vuotisjuhliaan 2023 viettävässä Tammelassa on tarjolla kulttuuriuintia, kulttuurikävelyä, teemaopastuksia ja melontaretkeä perinnemaisemissa. Ohjatun retken tai kierroksen voi tilata omalle porukalle paikallisilta oppailta, elämystuottajilta sekä Metsähallituksen yhteistyötahoilta. Lomalla voi myös tehdä merkityksellisiä asioita kulttuuriympäristömme puolesta. Paimenlomakohteita löytyy Evon retkeilyalueelta ja Liesjärven kansallispuistossa Korteniemen perinnetilalla vapaaehtoistyötä pääsee tekemään talkoissa ja tapahtumissa. Tapahtumista tykkäävälle Kanta-Hämeestä löytyy useita historiatapahtumia: esimerkiksi Taaran markkinat Janakkalassa, Hakkapeliittatapahtuma Mustialassa Tammelassa ja Hämeen Härkätiepäivä herättävät maisemat ja paikalliset perinteet eloon.

Ilmakuva Korteniemen perinnetilasta. Kuvassa peltoa, puita ja rakennuksia.

Tammelan luontokohteissa löytyy kulttuuriperintöä koettavaksi. Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa eletään edelleen 1910-luvun mukaisesti. Kuva: Kanta-Hämeen kuvapankki.

Blogikirjoitus on tehty LAB-ammattikorkeakoulun ja Metsähallituksen Luontopalveluiden toteuttamassa ja Maaseuturahaston rahoittamassa Luontokohteiden kulttuuriperintö eläväksi-hankkeessa.

Maaseuturahaston logo