Vesistöt

Kanta-Hämeen alueelta löytyy 785 järveä! Vesistöt kattavat yhteensä 507 km2. Suurin järvi, Vanajavesi, kulkee Janakkalan rajalta läpi Hämeenlinnan ja Hattulan aina Valkeakoskelle asti. Vanajavettä pitkin pääset sisävesilaivalla matkustamaan Tampereelle saakka. Maakunnan suurimpiin järviin kuuluvat myös Kukkia, Kuohijärvi, Iso-Roine ja Pyhäjärvi.

Häme on portti Järvi-Suomeen

Etelä-Suomen sydän, Häme, on portti Järvi-Suomeen. Järvet, joet ja lammet tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia rentoutumiseen ja aktiiviseen lomaan ympäri vuoden. Lähde melontaretkelle jokea pitkin Hämeen halki tai retkiluistele talvella järven jäällä. Hämeen kirkkaat ja puhtaat vedet tarjoavat myös loistavat uinti- ja sukellusmahdollisuudet.

Elämyksiä laineilla

Sisävesilaivalla matkustamisen lisäksi Hämeen vesien äärellä voi kokea muitakin elämyksiä.  Koe unohtumaton ilta lauttasaunan lauteilla ja poreammeessa tai lähde kirkkovenesoudulle Vanajan aalloille. Melontaretkiä voit tehdä lukuisilla melontareiteillä tai vuokrata SUP-laudan ja lipua järven pintaa pitkin auringonsäteiden kimaltaessa laineilla. Tai uskallatko kokeilla wakeboardingia? Hämeessä voit myös vuokrata oman järven päiväksi ja nauttia Jalolautan kannella luonnon rauhasta.

Kesäpäivä rannalla

Hämeen lukuisten järvien rannoilta löytyy luonnollisesti myös uimarantoja, joilla voi ottaa kaiken irti helteisestä kesäpäivästä. Yksi suosituimmista uimapaikoista on Ahvenistonharjun suojassa sijaitseva Ahvenistonjärvi, joka on toiminut myös vuoden 1952 olympialaisten yhtenä kilpailupaikkana. Uimarannan lisäksi Ahvenistolta löytyy maauimala, upeat lenkkeilymaastot, yleinen sauna ja kiipeilypuisto. Myös Riihimäellä pääset polskimaan maauimalassa tai vaikkapa Hirvijärven uimarannalla, jonka läheisyyteen on tehty myös luontopolku. Forssassa Linikkalanlammin uimarannalla voit ponnahtaa virkistävään veteen hyppytornista ja Tammelassa Hämeen luontokeskuksen läheisyydessä hienohiekkaisella Ruostejärven uimarannalla nautit kesäpäivästä luonnon helmassa.

Sukeltajan paratiisi

Uskomattoman kirkasvetinen Iso-Melkutin on sukeltajien suosima erämaajärvi Lopella. Järvellä on useita sukelluskohteita ja näkyvyys voi olla parhaimmillaan jopa 8 metriä. Pinnan alta löytyy muun muassa vedenalainen harju, kivikasoja ja kaatuneita puita, joiden seassa uiskentelee paljon pieniä kaloja. Melkuttimelle voi lähteä myös snorklaamaan tai ihan vain polskimaan ja nauttimaan kirkkaasta järvivedestä. Upeaa Melkutinta voi myös ihailla kiertämällä järven retkeilyreittiä pitkin. Noin 7,1 kilometrin mittainen reitti sopii hyvin myös aloitteleville retkeilijöille.

Kalaisat vesistöt odottavat

Hämeen vesistöt ovat myös oivia kalastuspaikkoja! Voit lähteä järjestetylle kalastusretkelle yhdessä oppaan kanssa tai onkia rannalla mato-ongella ihaillen samalla hämäläistä järvimaisemaa. Hämeestä löytyy myös koskikalastuskohteita esimerkiksi Lopelta ja Hauholta. Rapujen ystäville Hämeen vesistöt tarjoavat runsaat rapusaaliit. Vinkkejä parhaista kalapaikoista voit lukea Vanajavesikeskuksen kalapaikkasivustolta. Muistathan kalastusluvan!

Talvi Hämeen vesistöillä

Järvien jäätyessä pakkasilla Hämeessä on mahdollista lähteä pilkille kokeilemaan kalaonneaan. Aurinkoisina pakkaspäivinä järvien jäät keräävät kävelijöitä, hiihtäjiä ja retkiluistelijoita ulkoilemaan. Luistella voit melkein minkä tahansa järven luonnonjäällä, valmiiksi tehty retkiluistelurata löytyy ainakin Alajärven jäältä Hämeenlinnan Tervaniemestä sekä Tammelan Pyhäjärveltä. Rohkeimmat hyppäävät talvella järven jäähän avattuun avantoon. Avantouintipaikkoja löytyy muun muassa Hämeenlinnan Ahvenistolta sekä Aulangonjärveltä, ja Hausjärven Ryttylästä. Uskallatko virkistäytyä jäiden seassa?

Avantouintipaikkoja on kerätty Forssan alueelta tänne ja Hämeenlinnan alueelta tänne.

Lue lisää: