This post is also available in: English

Luontoreitit

Häme on täynnä toinen toistaan kauniimpia luontoreittejä. Reittejä löydät niin lyhyitä ja aloittelijoille sopivia, kuin pitkiä ja haastaviakin. Reittejä löytyy erilaisista kohteista, niin suolta kuin metsien siimeksestä. Reittien varrella voit ihailla upeita hämäläisiä maisemia ja rentoutua luonnon helmassa. Hämeen parhaita vaellusreittejä löydät täältä!

Ilvesreitti

Hämeen Ilvesreitti on yli 250 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka levittäytyy Hämeen alueella Lopelle, Tammelaan, Riihimäelle ja Hämeenlinnaan. Selkein ilvestunnuksin maastoon merkitty reitti kulkee muun muassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa, Saaren kansanpuistossa, Riihimäen Riuttan alueella, Ahvenistonharjulla sekä Evolla.

Liesjärven ja Torronsuon reitit

Hämeen kansallispuistoissa on molemmissa paljon nähtävää ja erilaisia reittejä, joita kulkea. Liesjärven reiteille voi lähteä useammasta pisteestä, esimerkiksi Korteniemen perinnetilalta tai Pirttilahden pysäköintialueelta. Reittejä löytyy reilun kilometrin pituisesta viiden kilometrin lenkkiin. Torronsuon rengasreitti on noin 1,5 kilometrin pituinen, helppokulkuinen reitti, jonka suo-osuuksilla kuljetaan pitkospuilla. Kiljamon pysäköintialueelta lähtevästä reitistä alun 150 metriä soveltuu pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa kukeville.  Talvella Torronsuolla kulkee upeita hiihtoreittejä.

Poronpolku

Poronpolku Lopella on saanut nimensä 1960-70 -luvuilla alueella koeruokinnassa olleiden porojen mukaan ja sen reiteillä järjestetään joka vuoden syyskuussa suosittu Poronpolku -kuntoliikuntatapahtuma. Poronpolulla on eripituisia reittejä kolmesta kolmeenkymmeneen kilometriin, jotka kaikki kulkevat jännittävän maahisten, menninkäisten ja peikkojen valtakunnan, Pirunlinnan, kautta. Poronpolun varrella voi tutustua upeaan harjuluontoon ja poiketa vaikkapa Marskin Majalle evästauolla. Tutustu Lopen reitteihin täällä!

Evon reitit

Evon retkeilyalueelta löytyy erilaisia luontoreittejä noin 70 kilometrin verran. Reittien varrella on useita nuotiopaikkoja ja laavuja, sekä monia vuokrakämppiä. Evolta löytyy useita luontopolkuja, joiden varrella voi tutustua esimerkiksi purotaimenen elämään, erakkoasujien kohtaloihin tai liito-oravien asuinoloihin aarnimetsässä.  Evon alueella asustelee myös majavia ja ilveksiä.

Pyöräilyreitit

Pyörällä kulkeville Hämeestä löytyy mielenkiintoisia, historiallisiakin reittejä. Maastopyöräilylle merkattuja reittejä löytyy muun muassa Ilvesreitiltä, Poronpolulta, Evolta, Aulangolta ja Hattulasta. Hämeessä järjestetään myös useita pyöräilytapahtumia kuten Aulanko MTB, Poronpolun polkaisu ja Evo MTB. Hämeenlinnaan on laadittu pyöräilykartta vuonna 2016, johon on merkattu alueen pyöräilyreittejä. Tavast Cycling Club järjestää alueella erilaisia yhteislenkkejä pyöräilijöille. Polkupyörän, maastopyörän tai fat biken voit vuokrata esimerkiksi Eerikkilästä tai Aulanko Outdoorsilta. Myös monissa majoituskohteissa on asiakkaiden käytössä tai vuokrattavana erilaisia pyöriä.

Melontareitit

Hämeen alueelta löytyy useampi lumoava melontareitti. Melontakokeiluja ja kursseja järjestää ainakin paikallinen melontaseura Vanajaveden Vesikot ry. Kanootteja ja kajakkeja vuokraa ja opastettuja melontaretkiä järjestää esimerkiksi Eerikkilä, Erärenki ja Aulanko Outdoors.

Hiihtoreitit

Lumen tultua hiihtoreittejä tehdään moniin luontokohteisiin Hämeessä. Parhaita hiihtoreittejä löydät Torronsuon kansallispuistosta, Aulangon luonnonsuojelualueelta ja Evon retkeilyalueelta. Myös Komion luonnonsuojelualueella, Riihimäen Riutan alueella ja Ahveniston harjualueella kulkee hienoja hiihtoreittejä.

Digitrail

Luontoreiteille voit tutustua myös Digitrail-sovellus apunasi. Sovellus opastaa kulkijaa metsässä ja kertoo lähellä sijaitsevista palveluista sekä nähtävyyksistä. Reittien yhteydessä olevien kuvauksien ja luokituksien avulla on helppo valita sopivin kohde luontoelämykselle Hämeessä. Lue lisää ja lataa digitrail-sovellus!