This post is also available in: English

Luontoreitit

Häme on täynnä toinen toistaan kauniimpia luontoreittejä. Reittejä löydät niin lyhyitä ja aloittelijoille sopivia, kuin pitkiä ja haastaviakin. Reittejä löytyy erilaisista kohteista, niin suolta kuin metsien siimeksestä. Reittien varrella voit ihailla upeita hämäläisiä maisemia ja rentoutua luonnon helmassa. Luontoreiteillä retkeillessä on hyvä pitää mielessä jokamiehenoikeudet ja velvollisuudet!

Ilvesreitti

Hämeen Ilvesreitti on yli 250 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka levittäytyy Hämeen alueella Lopelle, Tammelaan, Riihimäelle ja Hämeenlinnaan. Selkein ilvestunnuksin maastoon merkitty reitti kulkee muun muassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa, Saaren kansanpuistossa, Riihimäen Riuttan alueella, Ahvenistonharjulla sekä Evolla.

Liesjärven ja Torronsuon reitit

Hämeen kansallispuistoissa on molemmissa paljon nähtävää ja erilaisia reittejä, joita kulkea. Liesjärven reiteille voi lähteä useammasta pisteestä, esimerkiksi Korteniemen perinnetilalta tai Pirttilahden pysäköintialueelta. Reittejä löytyy reilun kilometrin pituisesta viiden kilometrin lenkkiin. Torronsuon rengasreitti on noin 1,5 kilometrin pituinen, helppokulkuinen reitti, jonka suo-osuuksilla kuljetaan pitkospuilla. Kiljamon pysäköintialueelta lähtevästä reitistä alun 150 metriä soveltuu pyörätuolilla tai lastenvaunujen kanssa kukeville.  Talvella Torronsuolla kulkee upeita hiihtoreittejä.

Poronpolku

Poronpolku Lopella on saanut nimensä 1960-70 -luvuilla alueella koeruokinnassa olleiden porojen mukaan ja sen reiteillä järjestetään joka vuoden syyskuussa suosittu Poronpolku -kuntoliikuntatapahtuma. Poronpolulla on eripituisia reittejä kolmesta kolmeenkymmeneen kilometriin, jotka kaikki kulkevat jännittävän maahisten, menninkäisten ja peikkojen valtakunnan, Pirunlinnan, kautta. Poronpolun varrella voi tutustua upeaan harjuluontoon ja poiketa vaikkapa Marskin Majalle evästauolla. Tutustu Lopen reitteihin täällä!

Aulangon reitit

Aulangon alueelta Hämeenlinnasta löytyy monia erilaisia reittejä puistomaisesta rantareitistä metsäpolkuihin. Kansallissäveltäjämme Jean Sibelius kulki nuorena Aulangon metsissä ja hänen mukaansa onkin nimetty luonnonsuojelualue Sibeliuksen Metsä Aulangonjärven itäpuolella. Sibeliuksen Metsän luontopolku, jonka opastetaulut kertovat alueen luonnosta ja Sibeliuksen luontosuhteesta, on osa Aulangonjärven ympäri kiertävää 7 kilometrin pituista Aulangonjärven polkua. Aulangon luonnonsuojelualueella risteilee runsas polkuverkosto, poluista osa on hyväkuntoisia ja leveitä hiekkateitä. Puistometsän keskellä Joutsenlammen ympäristössä kiertelee noin kilometrin mittainen puulajipolku, jonka varrelta löytyy lähes 60 erilaista puu- ja pensaslajia. Aulangon hotellin ympäristössä pääsee kulkemaan puistomaisemmassa ympäristössä kaunista rantareittiä pitkin, jonka varrella voi ihastella hevosia ja huvimajoja sekä pistäytyä tekosaarilla. Aulangon alue reitteineen kuuluu Hämeenlinnan kansalliseen kaupunkipuistoon, jonka rantareitti kulkee Vanajaveden rannoilla Aulangon lisäksi Hämeenlinnan keskustassa, Linnan ympäristössä, Kaupunginpuistossa, Sairion rannassa ja Varikonniemessä.

Evon reitit

Evon retkeilyalueelta löytyy erilaisia luontoreittejä noin 70 kilometrin verran. Reittien varrella on useita nuotiopaikkoja ja laavuja, sekä monia vuokrakämppiä. Evolta löytyy useita luontopolkuja, joiden varrella voi tutustua esimerkiksi purotaimenen elämään, erakkoasujien kohtaloihin tai liito-oravien asuinoloihin aarnimetsässä.  Evon alueella asustelee myös majavia ja ilveksiä.

Melkuttimen reitti

Hämeen Järviylängöllä Lopella sijaitseva Iso-Melkutin on uskomattoman kirkasvetinen järvi, jonka ympäri kulkeva seitsemän kilometrin reitti sopii hyvin pienemmillekin retkeilijöille. Melkuttimien harjuympäristö on oiva paikka koko perheen luontoretkelle. Iso-Melkutin on erityisesti sulkeltajien suosiossa. Alue kuuluu Natura 2000-ohjelmaan sekä rantojen- ja harjujensuojeluohjelmiin.

Ahveniston reitit

Ahveniston alueella Hämeenlinnassa kulkee useita ulkoilureittejä. Maastoon merkattu 6 kilometrin pituinen luontopolku kulkee harjumaisemissa ja sisältää muutamia raskaita nousuja. Luontopolun voi kulkea myös lyhyempänä vaihtoehtona kiertämällä vain Ahvenistonjärven ympäri. Ahveniston harjun lisäksi harjujono jatkuu molempiin suuntiin ja sen laella kulkee suosittu reitti myös Hattelmalan harjun läpi. Reitti on mahdollista kulkea Palvaanlinnasta Viisarille saakka.

Laurinmäen luontopolku

Janakkalassa Laurinmäen historiallisella luonto- ja kulttuurialueella kulkee merkitty luontopolusta lehtojen ja kuusimetsien keskellä. Luontopolku lähtee Laurinmäen torpparimuseolta ja kiertää Määkynmäen kautta takaisin noin neljän kilometrin lenkin. Lyhyempi reitti kiertää rauhoitetun männyn kautta takaisin museoalueelle. Luontopolun varrella näet muun muassa rautakautisen uhrilehdon, uhrilähteen sekä kuppikiviä.

Pyöräilyreitit

Pyörällä kulkeville Hämeestä löytyy mielenkiintoisia, historiallisiakin reittejä. Maastopyöräilylle merkattuja reittejä löytyy muun muassa Ilvesreitiltä, Poronpolulta, Evolta, Aulangolta ja Hattulasta. Hämeessä järjestetään myös useita pyöräilytapahtumia kuten Aulanko MTB, Poronpolun polkaisu ja Evo MTB. Hämeenlinnaan on laadittu pyöräilykartta vuonna 2016, johon on merkattu alueen pyöräilyreittejä. Tavast Cycling Club järjestää alueella erilaisia yhteislenkkejä pyöräilijöille. Polkupyörän, maastopyörän tai fat biken voit vuokrata esimerkiksi Eerikkilästä tai Aulanko Outdoorsilta. Myös monissa majoituskohteissa on asiakkaiden käytössä tai vuokrattavana erilaisia pyöriä.

Hämeen alueelle on tehty myös valmiit reittiehdotukset historiallisesta Härkätien pyöräilyreitistä sekä kulttuuripyöräilyreitistä.

Melontareitit

Hämeen alueelta löytyy useampi lumoava melontareitti. Melontakokeiluja ja kursseja järjestää ainakin paikallinen melontaseura Vanajaveden Vesikot ry. Kanootteja ja kajakkeja vuokraa ja opastettuja melontaretkiä järjestää esimerkiksi Eerikkilä, Erärenki ja Aulanko Outdoors.

Hiihtoreitit

Lumen tultua hiihtoreittejä tehdään moniin luontokohteisiin Hämeessä. Parhaita hiihtoreittejä löydät Torronsuon kansallispuistosta, Aulangon luonnonsuojelualueelta ja Evon retkeilyalueelta. Myös Komion luonnonsuojelualueella, Riihimäen Riutan alueella ja Ahveniston harjualueella kulkee hienoja hiihtoreittejä.

Digitrail

Luontoreiteille voit tutustua myös Digitrail-sovellus apunasi. Sovellus opastaa kulkijaa metsässä ja kertoo lähellä sijaitsevista palveluista sekä nähtävyyksistä. Reittien yhteydessä olevien kuvauksien ja luokituksien avulla on helppo valita sopivin kohde luontoelämykselle Hämeessä. Lue lisää ja lataa digitrail-sovellus!

Luonnossa liikkujille hyödyllinen on myös Maastokartta -sovellus, jonka avulla löytää hyvin polut metsissä. Sovelluksen voi ladata androidille täältä ja IOS:lle täältä.

Citynomadi

Citynomadi-palvelusta löydät jopa 44 erilaista reittiä, joita voit kulkea Hämeessä. Tutustu erityisesti Hämeen kylien tekemiin reitteihin, joissa pääset tutustumaan paikkallisiin nähtävyyksiin ja paikalliseen historiaan.

Muut reittipalvelut

Hämeen reittejä on syötetty erilaisille alustoille, joita voi käyttää hyväkseen reittejä suunnitellessaan ja reittejä kulkiessa. Hämeen reittejä löytyy muun muassa TripAdvisorista, Izi.travelista, Finterestistä ja wowonders-sovelluksesta.

Lue lisää: