Maaseutumatkailijan parhaat vinkit Hämeenlinnan seudulle

Miltä alpakan villa tuntuu silittäessä? Miltä lampaanmaidosta tehty jäätelö maistuu? Millainen on härkäpavun matka pellolta vohveliksi ja kuinka kauan kestää kerätä ämpärillinen mansikoita?

Hämeenlinnan seutu tarjoaa nähtävää ja koettavaa kaikille maaseudun, kotieläinten ja laadukkaan lähiruuan ystäville, läheltä ja kaukaa. Tule yksin, yhdessä tai porukalla: kesäretki maatiloille antaa tilaisuuden kerryttää makumuistoja, kokea aitoja elämyksiä ja maaseudun juurevaa tunnelmaa sekä tehdä ostoksia suoraan lähituottajien omista tilamyymälöistä ja –puodeista.

Avoimet maatilat – Taste of Häme!

Avoimet maatilat – Taste of Häme! –lähiruokatapahtuma lauantaina 9.7. tarjoaa mahdollisuuden tutustua maatilojen toimintaan ja ruuantuotantoon lähietäisyydeltä. Tapahtuman aikana ovensa avaavat myös moni sellainen maatila, jonne yleisöllä ei normaalisti ole pääsyä.

Lue lisää tapahtumasta ja katso kartalta avoinna olevat maatilat

Maaseutumatkailijan suosikkikohteet:

Hattula

Metsäkylän Navetta

Metsäkylän navetan alpakat hurmaavat leppoisuudellaan! Vanhojen talojen ystäviä ja perinnerakentajia ilahduttaa navetan ylisillä myynnissä olevat vanhat rakennustavarat sekä wanhan ajan rautakauppa Domus Classica. Piipahda pannarilla idyllisessä kahvila Leivintuvassa, joka on avoinna sunnuntaisin klo 12-15.

Metsäkylän Navetta
Osoite: Metsänkyläntie 14, 13900 Hattula

Lepaan viini- ja puutarhatila

Tutustu lähiviineihin ja viinin tuotantoon opastetuilla kierroksilla, maistele tilan omia viinejä ja liköörejä kahvila-viinibaarissa ja tee ostoksia viini- ja puutarhamyymälässä, josta löytyy tilan oman tarjonnan lisäksi myös muiden lähialueiden tuottajien tuotteita. Piipahda myös Lepaan Puutarhamuseossa!

Lepaan viini- ja puutarhatila
Viinitilantie 12, 14610 Hattula

Alimmaisen tila

Alimmaisen tilalla eläinten hyvinvointi ja puhdas luonto ovat toiminnan ytimessä! Lampurin puodista löytyy värikkäitä villalankoja kudontaan, lämpimiä taljoja sekä eettisesti tuotettua lampaan- ja karitsanlihaa ruokapöytään.

Alimmaisen tila & Lampurin puoti
Laitikkalantie 64, 37740 Hattula

Katso mitä muuta Hattula tarjoaa

Lampaat kirmaavat niityllä
 

Hämeenlinna

Tiirinkosken tehdas

Tiirinkosken tilan tunnelmallisessa kahvilassa pääset tutustumaan paikallisiin makuihin. Lähes kaikissa kahvilan tuotteissa on käytetty oman tilan tuotteita, kuten härkäpapua ja eri lihoja vaihtuvalla valikoimalla. Kokeile herkullisia härkäpapuvohveleita joko suolaisella tai makealla täytteellä – tai miksei molemmilla!

Tiirinkosken lifestyle-henkisestä myymälästä voit sisustustuotteiden lisäksi ostaa mukaan sekä oman että lähitilojen tuotteita, kuten härkäpapujauhoja, lampaan- ja ylämaankarjanlihaa ja lampaantaljoja.

Tiirinkosken tehdas
Haantie 5 13500 Hämeenlinna

Pekkolan tila

Hauholaisen Pekkolan tilan tilapuodista löydät kesän viileimmän ja ainutlaatuisimman uutuusherkun, lampaanmaidosta valmistetun Bäätelön! Lisäksi puodissa on myynnissä lampaanlihaa sekä -taljoja. Puoti auki perjantaisin klo 12-17 ja lauantaisin klo 11-16. Käy moikkaamassa myös tilan lampaita, lehmiä, poneja ja pupuja.

Pekkolan tila
Torvoilantie 1242, 14690 Torvoila

Sonni syö heinää

Peltosirkun marjatila

Peltosirkun marjatila on paljon muutakin kuin marjatila – tilapuodissa on kesäsesonkina myynnissä myös kauden lähivihanneksia, oman kahvion tuotteita ja marjajalosteita sekä muiden paikallisten tilojen uutta perunaa, luomukananmunia, jauhelihasta valmistettuja lihapullia, kasvisgratiinia, kuivattuja vihanneksia sekä paljon muita tuotteita!

Peltosirkun marjatila
Alvettulantie 427, 14680 Alvettula

Porkkalan kartanopuisto ja puutarhamyymälä

Porkkalan kartanon päärakennusta ympäröi liki viiden hehtaarin englantilaistyylinen kartanopuisto, joka jokaisen kotipuutarhurin kannattaa kerran elämässään kokea – omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Poikkea kesäkahvilassa ja varaa aikaa myös puutarhamyymälän valtavien valikoimien ja erikoisuuksien tutkimiseen.

Porkkalan kartanopuisto ja puutarhamyymälä
Sankolantie 400, 16900 Hämeenlinna

Kankaisten tila

Kankaisten tila on ihana keidas herkkusuille ja viihtyisä retkikohde koko perheelle! Tilalla marjojen itsepoimintaa, uunituoreita leivonnaisia tarjoava kahvila sekä tilapuoti, jossa voit tehdä ostoksia paikallisten pientuottajien valikoimista. Pihapiirissä lampaita, kanoja, pomppulinna ja leikkialue lapsille.

Kankaisten tila
Kankaisten Kylätie 58, 13270 Hämeenlinna

Kuusamon mansikkatila

Nimestään huolimatta Hämeenlinnan Lammilla sijaitsevalla tilalla on pitkät perinteet mansikanviljelyyn! Tee marjaisia ostoksia tilamyymälässä ja nauti retken päätteeksi makoisat kahvit kesäkahvilan terassilla.

Kuusamon mansikkatila
Niemenkulmantie 97, 16900 Lammi

Tuulosrievä

12-tien varrelta löytyy Tuulosrievän tunnelmallinen itsepalvelumyymälä, josta voit ostaa aitoa leivinuunissa paistettua hämäläistä makua mukaan mihin kellonaikaan tahansa! Nostalgisessa aittakahvilassa nautit leipomon omista leivonnaisista, tuoreesta leivästä sekä aidosta maalaistunnelmasta.

Tuulosrievä
Syrjäntaantie 58, 14820 Tuulos

Katso mitä muuta Hämeenlinna tarjoaa

nuori nainen syöttää ponille ruohoa

Janakkala

Nalpakan alpakkatalli

Alpakkatalli ja eläintila Janakkalassa on emäntänsä harrastus ja elämäntapa. Mukana menossa seikkailevat lammaslauma ja koirakaksikko. Tilavierailuja järjestetään ajanvarauksella, alpakkatallin pihapiirissä on myös erilaisia toimintoja ja tapahtumia.

Nalpakan alpakkatalli
Kuuslammintie 214, 14240 Janakkala

Mannilan tila

Mannilan tilan lammaspuodista löytyy mm. karitsan lihaa, lammasmakkaraa, lampaan taljoja ja villalankaa. Valikoimassa on myös mehiläisvahakynttilöitä, käsitöitä ja paikallisten tuottajien tuotteita, kuten hunajaa, hilloja ja juomia.

Mannilan tila
Lammintie 628, 14200 Turenki

Hakolan marjatila

Hakolan Marjatilalla kypsyvät luomumarjat ja tuleentuvat luomuviljat. Lampaat toivottavat tervetulleeksi, kanat ja kukot puuhailevat ja mehiläiset pölyttävät marjat makeiksi. Kahvilasta tuoksuu tuore pulla aurinkoiselle terassille saakka. Puodissa on myynnissä oman tilan tuotteita.

Hakolan marjatila
Piilokivi 26, 14200 Tanttala

Kiipula Gardens/Miinantori

Kiipulan puutarha on kasvihuonetuotantoon erikoistunut opetuspuutarha. Päätuotteita ovat ruukkukasvit, kesäkukat, tomaatti ja kurkku. Miinantorilta löytyy saman katon alta viihtyisä kahvila ja puutarhamyymälä, jossa on tarjolla monipuolinen valikoima kesäkukkia, amppeleita ja vihannesten taimia. Myynnissä on myös Kiipulan pelloilla tuotettuja luomuvihanneksia ja juureksia.

Kiipula Gardens/Miinantori
Kiipulantie 507, 14200 Turenki

Iso-Hiiden Kartano

Iso-Hiiden Kartanossa kypsyvät mansikat, vadelmat, pensasmustikat ja mustaherukat. Turengin tuntumassa sijaitsevalle marjatilalle on helppo saapua ja ensikertalaiset opastetaan poiminnan alkuun. Kahvilassa tankataan ennen poimintaurakkaa tai levähdetään sen jälkeen. Lapsille on varattu viihtyisä leikkipaikka ja maatilan kotieläimiä ihasteltavaksi. Myynnissä on lisäksi valmiiksi poimittuja marjoja tai marjoista tehtyjä juomia ja tuotteita voi tilata myös ennakkoon.

Iso-Hiiden Kartano
Mansikkapelloontie 62, 14200 Turenki

Katso mitä muuta Janakkala tarjoaa

Pariskunta värikkään pakettiauton edessä