Rengon kirkko

Rengon kirkko - pyhiinvaellusreitin pää

Hämeen Härkätie on kaukaisin osa Euroopan läpi kulkevaa pyhiinvaellusreittiä, Santiago de Compostelaa. Perimätieto kertoo, että Rengon kirkko on ollut reitin pohjoisin alkupiste ja tunnettu pyhiinvaelluskohde keskiajalla. Kirkko on toiselta nimeltään Pyhän Jaakon kirkko apostoli Jaakob vanhemman mukaan. Rengon kirkon vierestä on löydetty pala kampasimpukasta, joka on Pyhän Jaakobin tien kulkijan ja myös Santiagon kaupungin tunnus, ja pyhiinvaellusmatkoista Renkoon on myös kirjallisia merkintöjä keskiajalta. Jaakon päivän tienoilla heinäkuun lopussa kuljetaan Jaakonvaellus, joka päättyy Vaeltajan messuun Rengon kirkossa. Kun "Jaakko heittää kylmän kiven", on sillä pyhiinvaellukseen liittyvä symbolinen merkitys: kivi on syntitaakka, joka heitetään pois synneistä vapautumisen merkiksi.

ARKKITEHTUURI JA ESINEISTÖ ∙ Rengon kirkko on Hämeen harmaakivikirkkojen tavoin rakennettu 1400-luvun loppuvuosikymmenillä. Sen erikoisuutena on harvinainen kahdeksankulmainen pohjamuoto. Runkohuoneeseen liittyy aumakattoinen sakaristo ja satulakattoinen asehuone. Kirkossa on lukuisia esineitä 1700- ja 1800-luvuilta, muun muassa alttaritekstiilejä ja kynttilänjalkoja. Vuonna 1915 vaihdettiin 1800-luvulta peräisin olleen alttariristin paikalle Ilmari Launiksen Kristuksen kirkastumista esittävä alttaritaulu.

HAUTAUSMAA ∙ Rengon Pyhän Jaakon kirkkoa ympäröi keskiaikainen kahdeksankulmainen kirkkotarha. Vuonna 1984 tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löydettiin kymmeniä 1400–1700-luvuilta peräisin olevia hautoja kirkon luoteis- ja koillispuolilta. Haudat ovat itä–länsisuunnassa, kuten keskiajalla kristillisen tradition mukaan tehtiin. Kirkon sisäosat ja eteläpuoli ovat olleet kaikista kalleimpia ja arvostetuimpia hautapaikkoja. Kirkkojen pohjoispuolelle on oletettavasti haudattu enimmäkseen köyhiä ja rikollisia. Kirkon aidan viereen, aitaan ja ulkopuolelle on mahdollisesti salaa haudattu kastamattomia lapsia ja rikollisia, joilla ei olisi ollut muuten pääsyä kirkkomaahan.

VIERAILU ∙ Kirkko on avoinna 1.6.–31.8.2021 välisenä aikana ma-pe klo 10–15, ei juhannusaattona. Kirkon vieressä on pysäköintialue. Kirkon sisäänkäynti ei ole esteetön, pyörätuolilla kulkeva tarvitsee avustajan. Kirkossa on wc.

Yhteys