Sibeliuksen musiikkiperintö elää maisemassa ja tämän päivän konserteissa

Sibeliuksen_metsä_sibelius_forest_view_from_the_cliffs_maisema_levonkalliolta

Sibeliuksen Metsästä Levonkalliolta on upeat maisemat Aulangonjärvelle.

Sanotaan, että musiikilla ei ole äidinkieltä, ja että musiikki on yhteinen kieli kaikille maailman kansoille. Musiikilla on kuitenkin juurensa, se kertoo säveltäjänsä maisemasta, vaaroista ja notkoista, elämästä iloineen ja suruineen.

Hämeenlinnan Aulangon Rauhan alueen kupeessa sijaitsee Sibeliuksen metsä. Se on alue, jossa yksi suurimmista suomalaista säveltäjistä, Hämeenlinnasta syntyisin oleva Jean Sibelius (1865–1957) kuljeskeli nuoruudessaan viulunsa kanssa etsien inspiraatiota sävelmiinsä.

Aikalaiset sanoivat Janneksikin kutsutun Sibeliuksen musiikista, että ”suomalaisten sävelten mahtava kevätvirta syöksyi valtavalla kohinalla esiin erämaasta.” Musiikista todellakin kuulee, että Jean Sibelius viihtyi metsässä: hän pulahti uimaan mielellään ja kuunteli luonnon ääniä – ehkä ne muuttuivat hänen mielessään nuoteiksi.

Sibeliuksen musiikin lähteille pääsee muun muassa kulkemalla luonto- ja kulttuuripolkua, joka lähtee Aulangon ulkoilualueelta.

Luontopolun varrelta löytyy kahdeksan taulua, jotka kertovat alueen luonnosta. Samalla niistä voi lukea säveltäjämestarin mietteitä siitä, miten hämäläinen maisema ja luonto ovat vaikuttaneet hänen teoksiinsa ja auttanut luomistyössä.

 Sibeliuksen_metsä_sibelius_forest_taulu

Sibeliuksen Metsän taulut kertovat alueen luonnosta ja Sibeliuksen luontosuhteesta.

Sibeliuksen_metsä_sibelius_forest_polku_bath_and_a_sign

Sibeliuksen Metsän luonto- ja kulttuuripolulla voi kulkea Sibeliuksen jalanjäljillä.

SIBELIUKSELLA KOTONA

Jean Sibelius syntyi ja eli elämänsä 20 ensimmäistä vuotta Hämeenlinnassa. Mutta millainen oli Sibeliuksen koti, miten se oli sisutettu, mitä valokuvia oli seinillä, mitä esineitä hyllyissä ja pöydillä? Kaiken tämän voi nähdä Sibeliuksen syntymäkodissa.

Sibeliuksen syntymäkoti on sisustettu Jannen lapsuuden aikaiseen asuun. Samalla kun koti kertoo säveltäjän lapsuus- ja nuoruusvuosista, se luo kuvaa myös sen aikakauden Hämeenlinnasta.

Rakennus on valmistunut vuonna 1834 ja museona se on toiminut 1960-luvulta lähtien. Viimeisin laaja restaurointi tehtiin vuonna 2007.

Mutta mitä Sibeliuksen koti olisi ilman musiikkia? Syntymäkodin salissa järjestetäänkin säännöllisesti kamarikonsertteja. Suomen itsenäisyyspäivänä soivat Sibeliuksen lisäksi muut suomalaiset säveltäjät, kesällä iloiset valon sävelet ja joulunaikaan tietenkin vuoden suurimpaan juhlaan saattelevat hartaat helinät.

Sibeliuksen syntymäpäivänä 8. joulukuuta museossa tapahtuu aina jotain erityistä. Ehkä vastaasi kävelee ihka elävä nuori Janne viulunsa kanssa. Sibeliuksen syntymäkoti on kotimaan matkailun ehdottomia helmiä – aivan jokaisena vuoden aikana.

Sibelius_syntymäkoti_ulkoa

Sibeliuksen Syntymäkoti sijaitsee aivan Hämeenlinnan ydinkeskustassa.

SIbelius_syntymäkoti_soittimet

Sibeliuksen syntymäkodissa on esillä vanhoja soittimia ja siellä pidetään usein myös konsertteja.

Sibeliuksen_syntymäkoti_huone

Sibeliuksin syntymäkoti on sisustettu Jean Sibeliuksen lapsuusvuosien tyyliin.

MUSIIKKIA JA KONSERTTEJA YMPÄRI VUODEN

Tyykijazz_kvintetti

Forssan Tyykijazzeilla esiintyi helmikuussa 2020 Sarpila-Hovi kvintetti sekä muita huippumuusikoita.

Sibeliuksen musiikkiperintö elää vahvasti Hämeenlinnassa ja koko Hämeessä. Musiikki on jatkuva yhteinen ilon aihe, syy kokoontua yhteen tuntemaan ja vaikuttumaan, iloitsemaan ja juhlimaan.

Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seuduilla järjestetään vuosittain useita perinteisiä ja uusia musiikkitapahtumia. Perinteisiin tapahtumiin kuuluvat jazztapahtumat LinnaJazz Hämeenlinnassa sekä Tyykijazz ja Tyykiblues Forssassa.

Linnajazz järjestetään nelipäiväisenä suurtapahtumana ympäri Hämeenlinnaa, konsertteja on Verkatehtaalta Linnapuistoon ja Rantakasinolta Sibeliuksen syntymäkotiin.

Tyykijazz sijoittuu talvipakkasten aikaan helmikuuhun. Forssan musiikkisalissa järjestettävä tapahtuma kokoaa paikalle suomalaisen jazzmusiikin huippunimiä – tapahtumalla onkin vankka uskollinen yleisönsä, ja siksi lippujen ostamisessa kannattaa olla nopea.

Tyykiblues on kesätapahtuma, joka perustettiin jo vuonna 1994. Esiintymispaikkana oli alun perin iso puuvillamakasiini Forssan keskustassa. Sittemmin tapahtumapaikkana ollut myös Kehräämöalue ja pieni puuvillamakasiini. Yhteys bluesin juurille on merkittävä, sillä puuvillamakasiineissa varastoitiin Forssa Yhtiön, myöhemmin Finlaysonin, tehtaaseen tulevaa puuvillaa, josta kehrättiin lankaa ja kudottiin kangasta.

Mitä jos matkailisitkin Suomessa? Tutustu Hämeeseen musiikin siivittämänä: