Savusaunassa yhdistyy hämäläinen hitaus ja aito suomalainen nautinto

Meitä hämäläisiä kutsutaan hitaiksi. Aikaisemmin se osui pilkkana nilkkaan, mutta tämän päivän hektisessä maailmassa hitaudesta on tullut onni ja tavoite. Kun ympärillä koko ajan tapahtuu, on hyvä hiljentää ja rauhoittua. Ja mikä onkaan parempi paikka siihen kuin sauna! Ja vielä paremmin savusauna!

Perinteistä savusaunaa lämmitetään pitkään ja hitaasti. Ja kun kiuas on pitkän päivän päätteeksi tarpeeksi kuuma ja varastoinut lämpöä kivimassaan, se antaa myös löylyä pitkälle yöhön, jopa seuraavaan päivään.

Savusauna on siis hidastamisen ja slow life -elämäntyylin todellinen symboli. Jotkut kuvailevat myös itse saunan lämmittämistä meditatiiviseksi toiminnoksi, jossa voi aika ajoin jäädä tuijottamaan, miten tuli nuolee halkoja.

Itse saunominen on sekin rituaali. Saunassa nimittäin ei sovi riehua eikä rampata, kiroilla tai ärhentää. Sauna on paikka, jossa rauhoitutaan ja annetaan lämmön karistaa kaikki kiristys ja kolotus pois jokaisesta ruumiin osasta. Yksi kerrallaan, kunnes sauna on tehnyt sinusta uuden ihmisen.

Koska sauna on meille hämäläisille niin tärkeä, me olemme keksineet ja rakentaneet mitä ihmeellisimpiä saunoja. Täällä Hämeessä odottaa todellinen saunamaailma, jossa tynnyrisauna, pihasauna, traktorisauna, menninkäissauna, viikinkisauna ja perinteinen rantasauna ovat vasta alkua saunakarnevaalille.

sauna_myllytalo_naiset_lauteilla

Saunan lauteilla viihdytään usein ystävien ja perheen kanssa.

sauna_laituri_järven_ranalla

Rantasaunoista on ihanaa pulahtaa suoraan järveen uimaan, joko laiturilta, kalliolta tai rannasta.

sauna_palju_myllytalo

Joidenkin saunojen yhteydessä on palju, jonka lämpimässä vedessä on ihana istuskella mihin vuodenaikaan tahansa.

Pimeys antaa luvan vain olla

metsäjooga_forest_yoga

Jooga metsän keskellä tekee hyvää niin keholle kuin mielelle.

Olet varmaan kuullut, että Suomi on valittu jo muutaman kerran peräkkäin maailman onnellisimmaksi kansaksi. Sitä on vaikea uskoa, kun tietää kuinka pimeää täällä on syksyllä ja talvella.

Ja pimeys on täyttä totta. Hämeessä on monta kuukautta vuodesta todella pimeää. Aurinko laskee aikaisin iltapäivällä ja nousee vasta sitten, kun suurin osa ihmistä on päässyt työpaikoilleen ja kouluihin.

Moni ottaa pimeyden raskaasti, mutta toisille se on voimavara. Pimeys nimittäin antaa luvan rauhoittua ja antaa aikaa vain olla. Ehkä me olemme maailman onnellisin kansa juuri siksi, että me elämme luonnon luoman rytmin mukaan – kesällä imemme auringosta ja valosta energiaa ja kasvamme, syksyllä ja talvella käperrymme viltin sisään hengittämään ja lataamaan akkuja.

Pimeään aikaan sopii monet mieltä rauhoittavat ja voimaa antavat aktiviteetit, kuten metsässä samoilu ja jooga. Ja kun nämä kaksi yhdistää, niin syntyy metsäjooga. Sitä tosin suosittelemme mukavuussyistä lähinnä kesäaikaan.

Luonnossa rauhoittuu

Hitauden lisäksi meitä hämäläisiä kutsutaan metsäiseksi kansaksi. Meidän esi-isämme raivasivat ja rakensivat pirttinsä keskelle metsää, elivät keräillen, metsästäen ja kalastaen. Koska meidän juuremme ovat metsässä, me myös tiedämme, kuinka hyvää metsä meille tekee.

Metsä on täydellinen paikka rauhoittumiseen ja hidastamiseen. On tutkittu, että 10 minuuttia kävelyä metsässä alentaa stressiä merkittävästi. Metsä on siis täydellinen hyvinvointikeskus, jonne voi astella jokamiehen oikeudella jokainen meistä.

Helpointa on kuitenkin lähteä kulkemaan valmiita opastettuja luontoreittejä. Äläkä turhaan murehdi, vaikka virkistys- ja ulkoilualueemme ovat kaikkien tiedossa, et välttämättä törmää vaelluksesi aikana kuin muutaman kanssakulkijaan. Meidän metsät nimittäin jatkuvat silmänkantamattomiin ja vähän kauemmaksi. Meillä on metsää, missä tallustaa.

Kokeile vaikka jotain Hämeenlinnan Aulangon reiteistä ja heittäydy mukaan alueen lukuisiin aktiviteetteihin. Ja kun luonto on tehnyt tehtävänsä, voit jatkaa rentoutumista ylellisesti kylpylässä.

Metsä_reitti_pitkospuut

Suomessa riittää metsää! Voit vaeltaa tuntemattomilla poluilla tai patikoida merkattuja luontoreittejä pitkin.

metsä_talvi_forest_winter

Metsästä voi nauttia kaikkina vuodenaikoina, myös talvinen metsä tekee hyvää.

Metsä_vaellus_luonto

Tutkimusten mukaan jo 10 minuutin kävely metsässä alentaa stressiä.

Tervetuloa downshiftaamaan Hämeeseen – tee se niin kuin hitaat hämäläiset