Rullaa pitkin Hämeen Härkätietä – pyöräreitti vie läpi varhaishistorian

”Tuu tuu tupakkarulla, mistäs tiesit tänne tulla? Tulin pitkin Turuntietä, Hämäläisten Härkätietä.” 

Härkätie_kyltti_ox_road_sign

Härkätie on merkattu selkeillä kylteillä, joissa on härän kuva ja teksti ”Hämeen Härkätie”.

Vanhasta suomalaisesta tuutulaulusta tuttu Hämeen Härkätie on yksi Suomen vanhimpia historiallisia teitä. Nyt tätä viikinkienkin kulkemaa reittiä voi rullata nautiskellen opastettuna pyöräreittinä.

Härkätien historialliset kulttuurimaisemat ovat kuin tehty pysähtymään ja viettämään elämyksellisiä taukoja. Opastettu 70 kilometrin DigiTrail – Härkätien pyöräilyreitti lähtee Letkun kylältä Tammelasta ja päättyy Hämeen linnaan. Toki matkan voi tehdä myös toisin päin.

Reitillä pääsee pyöräilemään päällystetyllä tiellä, mutta soratietäkin on jonkin verran. Tämä kannattaa huomioida pyörän valinnassa – retkipyörä saattaa toimia maatienpyörää paremmin.

Pyöräreitti kulkee koko matkan Hämeen Härkätietä pitkin. Ensimmäisenä vastaan tulee Villa Erik ja hieman myöhemmin Eerikkilä Sport & Outdoor Resort. Reitti jatkaa Portaan komeissa harjumaisemissa noin kymmenen kilometriä ja pienten kylien, kuten Portaan kylän läpi.

Portaasta matka jatkuu Renkoon saakka useiden kauniiden hämäläisten kylien, kuten Räyskälän, Vojakkalan, Nummenkylän sekä Lietsan läpi idyllisessä maalaismaisemassa.

Rengosta Hämeenlinnaan kuljetaan rauhallista maantietä pitkin ja tietä reunustavat metsät ja satunnaisesti vastaan tulevat maatilat luovat mainion tunnelman retkeilylle. Härkätie päättyy Hämeen linnan porttien edustalle.

Härkätie_härkätien_kynttilä

Härkätie kulkee pienten kylien läpi. Yksi mielenkiintoinen käyntikohde on Härkätien kynttilä Rengossa.

Härkätie_ox_road_field_pelto

Härkätiellä kohtaat aidot maailaismaisemat peltoineen ja metsineen.

Härkätie_portaan_nahkurinverstas

Portaan kylässä kannattaa käydä tutustumassa Portaan Nahkurinverstaan nahkatehdasmuseoon.

Elämys jokaisella tauolla

Hämeen Härkätien varhaisvaiheet ulottuvat kauas keskiajan taakse, aina sinne viikinkien ajalle 800-luvulle. Härkätie on kaikkiaan 160 kilometrin mittainen ja kulkee Turun linnasta Hämeen linnaan. Hämeen alueella se kulkee Tammelan, Lopen ja myös Hattulan läpi.

Alun perin Hämeen Härkätiellä matkaa taitettiin hevosilla tai jalan. Tien kautta kuljettiin sisämaahan aseita, koruja, metallia sekä suolaa ja vastavuoroisesti rannikolle turkiksia sekä lääkkeenä käytettyä haustetta.

Matkan varrella on useita historiallisia, paikallista elämää esitteleviä käyntikohteita, kuten Korteniemen perinnetila, Portaan Nahkurinverstas ja Hevossilta.  Jos satut Korteniemeen oikeaan aikaan, voit päästä mukaan peltotöihin, saippuankeittoon tai eläinten ruokintaan.

Forssassa kannattaa piipahtaa tutustumassa tekstiilihistoriaan ja huolellisesti entisöityihin tehdasalueisiin, jotka ovat nykyään yritys-, kulttuuri- ja opetuskäytössä. Forssan keskellä sijaitseva kulttuurihistoriallisesti merkittävä Yhtiönpuisto on ihana vihreä keidas.

Ja yöpymispaikka kannattaa ehdottomasti miettiä etukäteen. Tarjolla on nimittäin lukuisia persoonallisia majoituskohteita museotiloista erilaisiin mökkeihin ja majataloihin. Ja jos kaipaat hivenen luksusta, tarjolla on myös täyden palvelun kohteita, kuten Vanajanlinna, Petäyksen, Ilorannan ja Eerikkilän kokonaisuudet.

Härkätie_kortenniemi_perinnetila_farm

Kortenniemen perinnetilalla voi päästä mukaan tekemään maatilan askareita.

Forssa_kehräämö

Forssan keskustassa sijaitseva kehräämöalue on nykyään kulttuuri- ja koulutuskeskus.

Härkätie_eerikkilä_villat

Härkätien varrella on monia majoitusvaihtoehtoja, yhtenä Eerikkilän upeat villat.

Pistäydy välillä maastossa

Maastopyöräily_metsässä_biking_in_the_forest_fatbikes

Hämeessä on monia merkittyjä reittejä maastopyörilyyn metsäpoluilla.

Jos pyöräily maantiellä alkaa kyllästyttää, kannattaa tehdä pieni piipahdus metsän puolelle. Maastopyöräilyyn on tarjolla useita mahtavia reittejä ja kohteita luonnonpuistoissa. Pyöriä voi myös vuokrata ainakin Tammelassa sijaitsevasta Eerikkilästä ja Hämeenlinnan Aulangolta.

Valmiita maastopyöräreittejä on Aulangolla, Ahvenistolla, Evolla, Hattulassa, Lopella ja Tammelassa. Hämeenlinnan, Lopen ja Tammelan metsissä kulkeva Ilvesreitti on kauttaaltaan opastettu yli 200 kilometriä kattava reitti.

Pyörän selässä on mahtava tutustua lukuisiin Hämeen luontokohteisiin. Luonnon keskeltä löytyy myös lukuisia nähtävyyksiä ja moninaisia majoitusmahdollisuuksia.

Taittuu se nelipyöräiselläkin

Hämeen Härkätie on kokonaisuutena yhtä suurta museota ja kulttuurikohdetta. Valtakunnallisena matkailutienä se sopii pyörämatkailun lisäksi myös koettavaksi autolla, moottoripyörällä tai niin kuin pyhiinvaeltajat sen tekevät – kävellen.

Oman säväyksensä tien varrelle tuovat myös monet kartanot. Kotimaan matkailukohteena Hämeen Härkätien voi siis kokea monta kertaa ja monella eri tavalla. Ensin vaikka museotilakierroksena, sitten kartanokierroksena ja kolmantena kaupunkihistoriakierroksena.

Härkätie_Inkalan_kartano_piha

Inkilan kartano on yksi Härkätien varren kartanoissa, joissa voi myös yöpyä.

Härkätie_tiirinkosken_tehdas_kahvila

Tiirinkosken tehtaalla voi herkutella härkäpapuvohveleilla ja tutustua ylämaankarjaan.

Härkätien_museo_oxroad_museum

Härkätien varrella voi tutustua Härkätien museoon sekä muihin mielenkiintoisiin museoihin.

Kulje pitkin Hämeen Härkätietä ja poikkea: