Iittalan Lasitehdas 140 vuotta

Tänä vuonna, tarkalleen ottaen keskiviikkona 24.11.2021, tulee kuluneeksi päivälleen 140 vuotta siitä, kun ensimmäiset lasit puhallettiin Iittalan lasitehtaalla.

Pitkä matka on kuljettu siitä, kun ruotsalainen puhaltajamestari Peter Magnus Abrahamson talvisena pakkaspäivänä helmikuussa 1880 pysäytti rekikyytinsä Äimäjärven rantaan todeten päättäväisesti mielessään ”Tälle törmälle nousee uusi lasitehdas!”.

Alkuvuosikymmeninä Iittalassa oli lasinpuhaltajia Ruotsista, Saksasta ja Tanskastakin. Yleistä oli myös, että lasinpuhaltajat siirtyivät tehtaalta toiselle.

Lasitehdas on työllistänyt useita lasinpuhaltajasukuja monessa polvessaReino_Loflund_haastattelu_Iittala_Lasintekijoiden_tarinoita_Iittalasta

Lasintekijän ammatti on monesti periytynyt perheissä ja monella suvulla Iittalassakin on pitkä historia lasitehtaalla. Esimerkkinä mainittakoon kesäkuussa 2020 eläköitynyt Heikki Punkari, yksi maan parhaista lasinpuhaltajista, joka ehti työskennellä lasin parissa lähes viisikymmentä vuotta. Hän aloitti uransa 15-vuotiaana kesätöissä tehtaan nurmikonleikkaajana. Puhaltajamestarin isä, Kosti Punkari, oli aikanaan yksi tehtaan kunnioitetuimpia lasinpuhaltajia. Myös Heikki Punkarin isoäiti työskenteli tehtaalla.

Punkarin suvun lisäksi Iittalassa ainakin Löflundin, Purtelan, Välimaan, Jokisen ja Teilerin suvuissa on pitkiäkin lasintekijäperinteitä. Monessa suvussa ammattilaiset ovat työskennelleet useallakin eri tehtaalla. Esimerkiksi monissa tehtaissa työskennelleen ja sittemmin Iittalasta hyttimestarina eläköityneen Artturi Löflundin isä, Erik Löflund, toimi seppänä muun muassa Riihimäen lasitehtaalla. Myös Artturi Löflundin poika, Reino ”Reka” Löflund, meni monien muiden Iittalan poikien tapaan lasitehtaalle töihin. Hän aloitti kesätöissä pakkaajana ja aloitti seuraavana vuonna vormupoikana. Käytyään koulunsa loppuun, Reino Löflundista tuli nuorempi puhaltaja. Erilaisten työtehtävien jälkeen hänet valittiin ylihyttimestariksi vuonna 1960. Tässä tehtävässä hän jatkoi eläköitymiseensä asti.

Iittalan_lasitehdas_Iittala_lasinpuhaltaja_puhaltaa_lasiaIittalan lasitehtaan juhlavuosi 2021

Tänä päivänä Iittalassa toimii Suomen ainoa ja Pohjoismaiden suurin lasitehdas, joka on osa Fiskars-konsernia. Lasitehtaan ympärille levittäytyy päiväretkikohteeksi sopiva ja paljon nähtävää tarjoava Iittala Village. Lasitehtaan juhlavuoden kunniaksi Designmuseo Iittalaan avautuu toukokuussa Suomen lasimuseon kuratoima näyttely ”Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät”. Juhlavuosi tuo mukanaan paljon muutakin, muun muassa erikoistuotteita ja Iittalan keskustan liikenneympyrään nousevan lasitaideteoksen.

Lue lisää lasitehtaan historiasta!

Katso lasitehtaan 140-vuotisjuhlavideo!

Vieraile Iittalan lasitehtaalla ja Designmuseo Iittalassa!

Tutustu Iittala Villageen!

Teksti: Jaana Eriksson / Fiskars Group Kuvat: Fiskars Group