Rentoudu saunassa – vinkkejä saunomiseen!

Suomalaiset ovat saunakansaa ja suurimman osan suomalaisista rutiineihin kuuluu vähintään yksi saunapäivä viikossa. Monet lämmittävät saunan päivittäin ja nauttivat rentouttavista löylyistä oman saunan lauteilla. Saunoja voi myös vuokrata tai saunoa kylpylöiden ja uimahallien saunoissa. Monilla vuokramökeillä on mahdollisuus saunoa ja hotelleillakin on usein saunaosasto. Hämeestä löytyy monia erilaisia saunoja, voit saunoa perinteisten saunojen lisäksi muun muassa Viikinkisaunassa, Menninkäisensaunassa, vuoden 1952 olympiasaunassa tai traktorisaunassa. Voit myös vuokrata käyttöösi saunalautan tai saunabussin.

Vinkkejä saunomiseen Sauna kiulu saunan lauteillaSuomalaisilla on monia eri tapoja saunomisen yhteydessä. Tässä muutamia vinkkejä saunomiseen:

  • Kaada kiuaskiville olutta luodaksesi saunaan maltaisen ja ohraisen aromin. Tämä jakaa mielipiteitä, joten on hyvä kysyä lupa ensin kanssasaunojilta.
  • Kokeile eteerisistä öljyistä valmistettuja saunatuoksuja esimerkiksi eukalyptukselta tai tervalta tuoksuvaa. Laita uutetta pari tippaa löylyveden sekaan ennen löylyn heittämistä.
  • Kokeile saunahoitoja. Lämpö saa huokoset laajentumaan, joten iho on hyvä kuoria sekä kokeilla vaikkapa turvenaamiota. Iho kannattaa rasvata saunomisen jälkeen.
  • Kokeile jalkakylpyä. Laita kylpyveteen joko suolaa tai eteeristä öljyä pehmentääksesi ihoa ennen jalkaraspin käyttöä.
  • Kokeile saunahunajaa. Se on luonnontuote, jolla on useita vaikutuksia. Se kuorii ihoa, kosteuttaa ja kirkastaa sitä, ja sillä on lisäksi verenkiertoa parantavia ominaisuuksia.
  • Talvella voit kokeilla uimista avannossa. Sillä on sekä rauhoittavia, sekä virkistäviä vaikutuksia. Varo, voit jäädä koukkuun tähän harrastukseen!
  • Lumisena talvena voit myös kokeilla piristävää kierimistä lumihangessa saunomisen lomassa.
  • Herkuttele saunamakkaroilla: Tee makkaroihin parit viillot, joihin voit halutessasi laittaa juustoa ja tomaatin siivuja. Kääri ne folioon ja aseta paketti kiuaskivien päälle noin 20 minuutiksi. Ota kuumat makkarat varovasti pois, nauti ne sinapin ja ketsupin kera.
  • Saunominen ja grillaaminen kulkevat käsi kädessä. Grillattavat yleensä maistuvatkin suomalaisittain perinteisellä tavalla, keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
Vinkkejä saunomiseen saunomisen ABC

Pohjautuu Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelija Marika Koskisen opinnäytetyön ohessa tekemään saunaohjeistukseen.

logo_eu_liitto_hamk