Urpolan Kartanossa juhlitaan ja saunotaan vastuullisesti

Humppilassa sijaitsevan Urpolan Kartanon toiminta on alusta saakka ollut vastuullista. Kartanon päärakennus remontoitiin kartanoravintolaksi vuonna 1984, jonka jälkeen tilan toimintaa on kehitetty ja alueelle on rakennettu muun muassa Viikinkisaunat. Kaikessa toiminnassa on otettu huomioon ekologisuus ja kestävyys sekä tehty yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Myös Kartanon historiallista ympäristöä on vaalittu. Huhtikuussa 2021 Visit Finland myönsi Urpolan Kartanolle Sustainable Travel Finland -merkin.

Perinneruokia lähellä tuotetuista raaka-aineista

Urpolan Kartanon tiloissa mahtuu järjestämään isommatkin juhlat, sillä enimmillään sinne mahtuu jopa 200 henkilöä. Tilaisuuksien ruoat valmistetaan pääosin omassa keittiössä omista tai lähellä tuotetuista raaka-aineista. Kartanon puutarhasta saadaan marjoja ja tilan pelloilta luomuviljaa. Urpolan Kartanon ympärillä kasvaa jopa 120-vuotiasta puustoa ja vanhoja puutarhakasveja, kuten esimerkiksi 50-vuotias kärhökanta. Ympäröivää luontoa vaalitaan ja tilan metsien hoidossa on otettu huomioon puuston monimuotoisuus.

Saunamaailma viikinkien hengessä

Urpolan Kartanon Viikinkisauna on elämys! Luonnonmukaisista materiaaleista, kuten savesta ja puupölkyistä, ja kierrätetystä puusta rakennettuja saunoja on saunamaailmassa yhteensä kuusi; aito vanha savusauna, oikeaan laivaan rakennettu laivasauna, ylhäällä puussa pieni puumajasauna sekä pellettisauna, maisemasauna ja pikkusauna ”Selkäsauna”. Saunomisen välillä voi pulahtaa lammessa, istua viikinkilaiva Helkan kuumakylpyyn tai nauttia höyrykylpy Obelixista. Sekä saunoja että kaikkia muitakin kartanon alueen rakennuksia korjataan ja hoidetaan kulttuuriperintöä vaalien ja luonnonmukaisin sekä kierrätetyin materiaalein.

Ekologisuus näkyy monin tavoin

Urpolan Kartanolla ja Viikinkisaunalla on otettu ekologisuus monessa asiassa huomioon. Kaikessa toiminnassa pyritään koko ajan käyttämään materiaaleja ja tuotteita, jotka ovat ekologisia ja helppoja hävittää tai kierrättää. Kartanon jätehuollossa on panostettu kierrätykseen; käytössä on jo lajittelupöntöt ja uusi jätekatos valmistuu tulevaisuudessa. Sähkön- ja vedenkulutusta pyritään säästelemään. Kartanoa ja majoitushuoneita pidetään peruslämmöllä, kun niissä ei ole asiakkaita. Asiakkaita myös opastetaan kierrätykseen sekä sähkön ja veden säästämiseen.

Paikalliset mukaan tapahtumiin

Kun koronarajoitukset hellittävät, niin Urpolan Kartanolla päästään taas järjestämään tapahtumia. Tapahtumissa on mahdollisuus ostaa tilan omia tuotteita, mutta tapahtumiin pääsevät myymään tuotteitaan myös alueen käsityöläiset. Tapahtumat lisäävät alueen elinvoimaa ja yhteistyötä alueen toimijoiden kesken. Urpolan Kartano tekee muutenkin yhteistyötä muiden paikallisten toimijoiden kanssa esimerkiksi järjestäessään asiakkaille ohjelmapalveluita.

Sustainable Travel Finland -merkki Urpolan Kartanolle

Visit Finland on kehittänyt vastuullista matkailua edistävän Sustainable Travel Finland -ohjelman ja sillä saavutettavan Sustainable Travel Finland -merkin, joka myönnettiin Urpolan Kartanolle huhtikuussa 2021. Merkin saamiseksi kuljetaan 7-vaiheinen STF-polku, jonka varrella arvioidaan yrityksen vastuullisuutta ja kehitetään vastuullisuussuunnitelma, niin että yrityksellä on työkaluja vastuulliseen toimintaan myös jatkossa.

logo_eu_liitto_hamk
Urpolan-Kartano-Leena-ja-Mikko-Kylamarkula-viikinkiasuissa

Urpolan Kartanon ja Viikinkisaunan isäntä ja emäntä Mikko ja Leena Kylämarkula panostavat vastuullisuuteen.