Mitä tehdä viikonloppuna?

3 yhden yön reissua Hämeenlinnan seudulla

Hämeenlinna sijaitsee ihan lähellä: vain tunnin ajomatka Helsingistä ja Tampereelta, kaksi tuntia Turusta. Täällä luonto on puhdasta ja kaunista ja ihmiset aitoja. Hämäläiset ovat sanonnan mukaan hitaita ja täällä luonnossa aika tuntuukin pysähtyvän. Rauhoita siis mieli ja keho ja laskeudu rauhan tyyssijaan: Kanta-Hämeeseen.

Loimme sinulle kolme valmista reittiä joilla voit huoletta nauttia paikallisten vinkkien avulla ja yöpyä esimerkiksi matkailuautolla tai trendikkäästi vanlife tyyliin. Mennään!

1. Luonnon äärellä ja kahviloissa

Matkan pituus: n.60km

Reitti: Janakkala Vuortenkylä ja Tunturivuori – Tervakoski Tallicafe ja matkaparkki– Hämeenlinna Villa Marenki, Hattelmalanharju ja Aulangon näkötorni

Aloita matkasi Hämeenlinnan ja Janakkalan rajalta Vuortenkylästä. Harjulle pääsee Myllytieltä, Ojalantieltä ja Sääjärventieltä polkuja pitkin. Harjun päästä päähän kävellessä voit keväisin myös nähdä harvinaisen Hämeen kylmänkukan. Muista kuitenkin ikuistaa rauhoitettu kukka vain muistoihin ja kameraan.

Jatka matkaa Tervakoskelle Tarinmaan kautta. Tallicafesta saat todella hyvää pizzaa, tikkumunkkeja ja viikonloppuisin isoja lettuja joiden takia moni tuleekin paikalle kauempaakin. Yöpyä voit maksutta Tervakosken matkaparkissa (Vähikkäläntieltä Tietyntien kohdalta vasemmalle pian Puuhamaan jälkeen taajamasta päin ajettaessa). Suojaisalla järvenrantapaikalla on 4 yöpymispaikkaa matkailuautoille. Herää linnunlauluun ja käy aamu-uinnilla.

Aamiainen kannatta käydä syömässä pienen ajomatkan päässä Hämeenlinnan Villa Marengissa. Vanhaan taloon rakennettu kahvila kätkee sisäänsä paljon tarinoita ja suussasulavia leivonnaisia ja laatukahvia- ja teetä. Parkkipaikan löydät ihan läheltä tai Hämeensaaresta.

Pieni jaloittelu tekee hyvää, joten lähde kävelylle kauniin Myllymäen alueelle. Tämä asuinalue kehittyi jo 1800-luvun puolella ja on nähnyt kaikenlaista elämää matkan varrella. Myllymäki on nykyään arvostettu asuinalue ja siellä voit ihailla mm. kauniita vanhoja puutaloja, jotka on remontoitu vanhaa kunnioittaen. Kiipeä Louhimonpuistoon josta avautuu näkymä koko Hämeenlinnan keskustan alueelle. Tämä paikka on kaunis myös illan pimetessä.

Mikäli nälkä iskee lounasajan lähestyessä, löydät varmasti Hämeenlinnan ravintoloiden tarjonnasta itsellesi vastantäytettä. Paikallisen vinkki: Popinon kuuluisat pizzat ovat maistamisen arvoisia.

Kruunaa matkasi ajamalla kaunista Aulangontietä Aulangon luonnonsuojelualueelle. Pysähdy kävelylle maagiseen tuijametsään ja jatka matkaa näkötornille ja karhuluolalle.

Tekemistä Hämeenlinnan seudulla auringonlasku Janakkalan Tunturivuorelta

2. Keskiaikaisia kivikirkkoja ja ravintoloita

Matkan pituus: n.77km

Reitti: Hattulan pyhän ristin kirkko – Hämeen Härkätie – Tiirinkosken tehdas – Härkätie – Rengon Pyhän Jaakon kirkko – Turengin matkaparkki (Ahilammen vierasvenesatama) – Janakkalan Pyhän Laurin kirkko – Hämeenlinna Ravintola Uoma

Aloita matkasi vaikuttavasta Hattulan Pyhän ristin kirkosta. Opastetulla kierroksella kuulet tarinoita keskiajalta ja seinien maalauksista. Matka jatkuu Hämeen Härkätietä pitkin Tiirinkosken tehtaalle, josta saat vatsantäytettä Tiirinkosken vohveleiden muodossa tai ehkä haluat maistaa oman tilan burgereita. Lifestyle puoti kutsuu kävijöitä kaukaa ja läheltä.

Härkätietä pitkin matka jatkuu pyhiinvaellusreitti Santiago De Compostelan alkupisteelle Rengon kirkkoon. Upea maalaismiljöö hurmaa ja kirkko on komea niin sisältä kuin ulkoa.

Vietä yö Turengin matkaparkissa järven läheisyydessä. Aikaisen aamun kahvit saat Turengin Laurellilta ja brunssin Sandwich Brosilta.

Pyhän Laurin kirkko sijaitsee Tarinmaan alueella. Tarinmaalla on pitkä historia sillä siellä on ollut yhtäjaksoista asutusta 700-luvulta lähtien. Kirkon lisäksi kannattaa vierailla myös viereisellä Laurinmäen torpparimuseolla, jossa voit kuvitella millaista on elämä ollut 1800-luvun lopun vauraassa torpassa. Jatka matkaasi Hämeenlinnaan Ravintola Uomaan kokemaan ainutlaatuinen ravintolaelämys paikallisten raaka-aineiden ja ensiluokkaisen palvelun siivittämänä.

3. Luontoliikuntaa: maastopyöräilyä ja suppailua

Matkan pituus: 19km

Reitti: Ahvenisto – Hämeenlinnan matkaparkki kesällä(Hämeensaari) / muina aikoina Ahveniston parkkipaikalla – Räikälän silta 

Aktiiviliikkujalle löytyy luonnosta tekemistä paljon. Helppoja reittejä hakevan kannattaa suunnata Ahvenistolle maastopyöräilemään. Ahveniston harjut syntyivät kun mannerjäätikkö 10 000 vuotta sitten jyräsi Ahveniston yli. Vuonna 1952 Ahvenistolle rakennettiin maauimala Helsingin olympialaisia varten, jolloin Ahvenistolla kisattiin viisottelu. Maastopyöräilemään pääset viisottelun maastojuoksun Olympiareitillä, joka on merkitty maastoon opaspaaluin. Järven ympäri pääsee myös kävellen. Liikunnan jälkeen voit pulahtaa virkistäytymään Ahvenistonjärven kirkkaaseen veteen. Kesäaikojen ulkopuolella puskaparkin löydät Ahveniston parkkipaikalta. Kesällä kannattaa suunnata Hämeenlinna keskustan edulliseen matkaparkkiin, joka sisältää peseytymismahdollisuuden uimahallin tiloissa.

SUP-lautailukokemuksen vailla vertaa saat Räikälänjoelta Janakkalasta. Kapealle joelle ei pääse tuuli nousemaan ja voit nauttia kauniista maisemista vedestä käsin turvallisesti. Pysäköi melonnan ajaksi Räikälän sillan viereiselle parkkipaikalle.

Tekemistä Hämeenlinnan seudulla Räikälänjoki Janakkala Nainen ja lapsi sup-lautailemassa

Teksti ja kuvat: Kirsi Roos / Instagram: @vanlifefinland