Luonnon edessä sinä voit olla oma itsesi

Luonnon edessä sinä voit olla oma itsesi, juuri sellainen kuin olet. Se ei vaadi, eikä pyydä meiltä mitään, mutta antaa paljon. Se ainoastaan toivoo, että me kaikki kunnioittaisimme sitä sen ansaitsemalla tavalla.

Valokuvaamalla minä osoitan kunnioitustani ja arvostustani luontoa kohtaan. Huomenna mikään paikka ei ole enää täysin samanlainen, ja siksi valokuvien ottaminen on tärkeää. Vain muutos on pysyvää.

Milloin sinä olet viimeksi vieraillut jollakin oman lähialueesi luontoreitillä tai retkeilyalueella?

Täytyy kyllä myöntää, että hiukan liian harvoin tulee käytyä. Tämän valokuvausprojektin myötä saan kuitenkin onnekseni nähdä osan Suomen kauneimmista luontoreiteistä, ja samalla nauttia raikkaasta ulkoilmasta kamera kaulassa roikkuen. Mikäs olisikaan sen hienompaa?

Kanta-Hämeen upea luonto metsineen, järvineen ja polkuineen ansaitsee tulla löydetyksi ja nähdyksi täysin uudella tavalla. Se ansaitsee tulla koetuksi, ja juuri tästä Digitrailissa on kyse. Olen todella otettu saadessani olla osa Digitrail-hanketta; valokuvata ja ikuistaa näitä Kanta-Hämeen kauniita maisemia ja yksityiskohtia kamerallani!

Erilaisia luontopolkujahan on kaikissa kohteissa alueesta riippuen kymmeniä kilometrejä, ja niistä jokainen on omanlaisensa. Jokaisella alueella on omat ominaispiirteensä ja teemansa, joita kuvien tulisi jollain tapaa ilmentää.

Olen tähän mennessä kuvannut talvikauden kuvia Aulangolla ja Evolla, ja odotankin innolla kevään etenemistä, jotta näen näitä ja monia muita alueita ihan uudessa valossa!

Unelmatyö

Olen harrastanut valokuvausta jo vuosia, mutta viimeisen parin vuoden aikana tämä harrastus on lähtenyt ihan uuteen nousuun ja nyt se on myös toinen työni. Olen harjoitellut todella aktiivisesti monia valokuvauksen eri osa-alueita, ja koko ajan se palkitsee enemmän ja enemmän! Mikään oppimani ei ole myöskään mennyt hukkaan.

Kaikkihan alkoi omalta osaltani tammikuun alussa siitä, kun sain yllättäen sähköpostiini tarjouspyynnön koskien luontovalokuvausta. Olin jo tästä aivan puulla päähän lyöty, mutta vielä isompi halko oli lyöntivuorossa silloin, kun sain tietää tulleeni valituksi tähän projektiin!

Ja tämä homma tuli minulle Kätteni Jäljillä -blogini kautta, mikä on aika mieletöntä, vai mitä? Puolitoista vuotta bloggaamista ja valokuvauksen saralla ahkera, päämäärätietoinen harjoittelu eivät siis ole menneet hukkaan.

Isossa roolissa tässä projektissa on visuaalisuus ja esteettisyys. Minun tehtäviini kuuluu siis valokuvaus luontoreiteillä ja -alueilla, sekä tietenkin kuvankäsittely.

Saan tehdä töitä omaan tahtiini silloin kun minulle sopii, ja kuvien toimittamisen deadlinet ovat sitten erikseen sovittuina päivinä. Unelmaduuni, vaikkakin aivan erilainen mitä olisin osannut edes kuvitella! Elämä osaa todellakin yllättää!

Huomioita luontokuvauksesta

Luonnon valokuvaaminenhan on sinänsä helppoa; mene ulos ja ota kuvia. Mutta jos tahtoo saada kuviin jotain mielenkiintoisempaa sisältöä, on osattava katsoa luontoa tarkemmin, toisenlaisin silmin ja erilaisista perspektiiveistä. Vain oma mielikuvitus on rajana. Aluksi voi tuntua siltä, ettei kuvattavaa kertakaikkiaan löydy, mutta kokeile laskeutua maantasalle tai suuntaa katseesi ylös. Joko löytyy?

Voit katsoa vaihtoehtoisesti joko laajempaa kokonaisuutta, tai sitten keskittää huomiosi pieniin asioihin. Etenkin keväällä ja kesällä kuvattavaa riittää mielinmäärin, kun kaikki pikkuruiset yksityiskohdat eivät ole lumipeitteen alla piilossa. Tosin talvellakin pakkasherra taiteilee mitä kauneimpia asetelmia esimerkiksi lumikiteiden muodossa. Niitä pitää vain osata katsoa tarkemmin.

Aulanko

Aulangon valtavien puiden juurella sitä tuntee olonsa hyvin pieneksi, mutta jollain tapaa myös turvalliseksi. Historiallinen luonto ympärillä halaa sinua kuin vanhaa ystävää ja toivottaa tervetulleeksi. Voiko silloin olla hymyilemättä?

Sen historiasta myös löytyy monia mielenkiintoisia tarinoita. Aulangon kuvia ottaessa meillä oli seuranamme helmikuiset pakkaslukemat sekä iltapäivän aurinko, joka sai kaiken ympärillä olevan hohtamaan kauniisti!

Aulangolla upeita kuvauskohteita ja -paikkoja on todella paljon, joten niitä jäi ikuistettavaksi kevät- ja syyskaudellekin yllin kyllin. Luonnonsuojelualue kätkee sisäänsä paljon erilaisia kasvi- ja eläinlajeja, ja niitä tutkiessa varmasti saa ajan hyvin kulumaan. Myös vauhdikkaampaa tekemistä riittää monipuolisesti ympäri vuoden, ja suuresta aktiviteettivalikoimasta löytyy varmasti jokaiselle jotain mieluista puuhaa!

Me saimme kokeilla hieman fatbikella ajamista kuvausten lomassa, ja täytyy kyllä sanoa että se oli hauskaa! Aktiviteettien maailmaan meitä oli opastamassa Jyri Reinikka Aulanko Outdoorsilta (kuvassa vasemmalla), ja hän toimi myös toisena mallina. Kiitokset siis Jyrille!

Evo

Myös Evon retkeilyalue on upea paikka ja ehdottomasti tutustumisen arvoinen! Sää oli kuvausten aikaan todella kaunis, ja tämän vuoden helmikuulle hyvinkin tyypillinen; aurinkoinen mutta kylmä. Se ei kuitenkaan haitannut, ja myös kamera kesti olosuhteet oikein hienosti.

Nokipannukahvit Sorsakolun laavulla, ja vieläpä kuksasta juotuna maistuivat äärimmäisen hyviltä!

En malta odottaa että pääsen Evolle uudelleen kuvaamaan! Silloin myös liikkuminen on huomattavasti helpompaa, kun lunta ei ole. Talvella emme päässeet ihan kaikkiin hienoihin paikkoihin, kun lunta oli niin paljon ja välimatkat pitkiä.

Evolla meidän oppaana sekä mallina toimi Erätulilla-ohjelmastakin tuttu Mika Soramäki, joka tuntee alueen kuin omat taskunsa. Kiitokset siis hänellekin!

Haluan kiittää vielä kaikkia muitakin Digitrail-hankkeen parissa työskenteleviä, etenkin yhteyshenkilöäni Heidi Kerkolaa! On kunnia saada olla osana tätä.

Oikein hyvää ja aurinkoista kevään jatkoa, nauttikaahan ulkoilmasta! <3

Terveisin Anna Järvenpää,

Digitrail-hankkeen luontokuvaaja