Mielenrauhaa melontaretkellä Hämeenlinnan seudulla

Koe vetten syvä hiljaisuus ja kauneimmat järvimaisemat melontaretkellä! Vesistöjen ympäröimä Hämeenlinnan seutu tarjoaa monimuotoisia, eri tasoisille melojille suunnattuja melontareittejä sekä runsaasti palveluja niiden varrella. Parhaat reittivinkit löydät Digitrail –palvelusta.

MELONTAREITTEJÄ

Vanajavesi-reitti

Hämeen melontareittien kuningas, Vanajaveden reitti, virtaa Hämeenkoskelta Vanajanselälle mutkitellen läpi hämäläisen peltomaiseman ja historiallisen Vanajaveden laakson. Matkaa kertyy yhteensä toistasataa kilometriä.

Janakkala-Hämeenlinna-Hattula

Janakkalan Kernaalanjärveltä reitti kulkee Hiidenjokea pitkin kohti Vanajavettä sekä Hämeenlinnaa. Taukopaikan matkan varrella tarjoaa Janakkalan idyllinen Suviranta.

Matkaa Janakkalasta Hämeenlinnaan on 23 km.

Hämeenlinnassa melojat toivottaa tervetulleeksi tauolle Kantolan Sotkarannan Cafe & Bar. Keskusta ohitetaan Hopeaseppien- ja Viipurintien –siltojen alta ja pian näkyviin tulee ylväs Hämeen keskiaikainen linna. Linnan jälkeen reittiä kehystävät vanha linnankasarmi tykkeineen ja kaunis kaupunginpuisto. Rautatiesillan alituksen jälkeen eteen piirtyy hotelli Aulangon vanha funkkistyylinen hotellirakennus puistoineen ja Kirstulansalmesta aukeavan Hattulanselän suulla sijaitsevat Aulangon tekosaaret, josta löytyy kota ja nuotiopaikka.

Selän ylityksen jälkeen (3 km) saavutaan Hattulan Pyhän Ristin kirkolle, joka on Sisä-Suomen vanhin kirkko ja tärkeä pyhiinvaelluspaikka keskiajalla. Täältä vesireitti kuljettaa melojan Pappilanniemen kautta Mierolan satamaan, jonka idyllisestä jokimaisemasta löytyy myös Mierola Silta Cafe. Matka jatkuu kohti pohjoista ja seuraava etappi on Lepaan viini- ja puutarhatila. Matkaa Hämeenlinnasta Lepaalle kertyy parikymmentä kilometriä.

Pituus: n. 200 km
Kesto: 1-3 päivää
Vaativuustaso: helppo/keskitaso
Vanajaveden reitti Digitrailissa

Lintuperspektiivi järvellä oleviin melojiin

Hauhon melontareitti, Tuulos-Hauho

Verkkaisesti virtaava Sairialanjoki kuljettaa melojan uskomattoman rauhoittavaan idylliin. Rehevä kasvillisuus sulkee ihmisen käden jäljen näkymättömiin, kunnes Tuuloksen keskiaikainen kivikirkko piirtyy näkyviin kauniissa maalaismaisemassa.

Hauhon melontareitti alkaa Tuuloksen Suolijärvestä laskevana Sairialanjokena ja jokiosuus ulottuu Leheen kautta Hauhon Pyhäjärvelle asti. Täältä reitti jatkuu Lehdesmäenjoen kautta Iso-Roineelle ja edelleen vuolteen kautta Hauhonselälle tai vaihtoehtoisesti Alvettulanjokea pitkin Ilmoilanselälle. Matkaa lähtöpisteestä Hauhon kirkonkylälle kertyy noin 30 km. Reitillä on aavoja järvenselkiä ja mutkittelevia vuolteita, vedet ovat kirkkaita ja maisemat kauniita.

Pituus: 30 km
Kesto: 7-9 h
Vaativuustaso: helppo
Tuulos-Hauho -reitti Digitrailissa

Evon vesiluontopolku

Nauti Evon upeista maisemista ja erämaisesta tunnelmasta!
Vesiluontopolku kiertää lenkin Ylisellä, Keskisellä ja Alisella Rautjärvellä. Aloituspisteitä ovat Kivelän ranta Evokeskuksen vieressä sekä Ylisen Rautjärven pohjoispää, jossa on esteetön leirialueen uimarannan laituri. Luontopolusta voi valita haluamansa osuuden ja aloittaa mistä pääsee vesille.

Pituus
Kesto: 2-3 h
Vaativuustaso: helppo
Evon vesiluontopolku Digitrailissa

Vanajaveden vesiluontopolku

Koe vetovoimainen Vanajavesi vesiltä käsin täysin uudella tavalla! Kansallisaarteemme historiallisiin helmiin voi nyt tutustua sähköisen vesiluontopolun avulla. Vanajavesi on yksi Suomen vanhimmista sisävesireiteistä, jonka varrelta löytyy monenlaisia historiallisia kohteita aina rautakaudesta viime vuosisataan. Noin 35 kilometriä pitkän vesiluontopolun voi kiertää kokonaan esimerkiksi meloen tai valita itselle kiinnostavimmat kohteet tuomaan vaihtelua vaikkapa suppailuun.

Vesiluontopolku kiertää lenkin Miemalan ja Mierolan välillä, jonka aloituspisteitä ovat Miemalan uimaranta, Hämeenlinnan uimahallin ranta, Varikonniemi (Vanajaveden Vesikot), Katajistonranta (Aulanko Outdoors) sekä Mierolan silta Cafe.

Pituus: 35 km
Kesto: 1 pv
Vaativuustaso: helppo
Vanajaveden vesiluontopolku Digitrailissa

Toivanjoen melontareitti, Janakkala

Lintubongarin suosikkireitti! Toivanjoki on linnustoltaan monipuolinen ja reitin varrella on kaksi lintutornia, Luulion torni Alasjärvellä ja Toivanjoen torni lintukosteikon kohdalla. Kiikarit kannattaa olla kaulassa, sillä monenmoisten vesilintujen kirjo on taattu.

Pidä taukoa reitin puolessa välissä sijaitsevan idyllisellä puusillalla, jonka pieleen kanootti on helppo vetää. Sillan leveillä kaiteilla on mukava istuskella eväitä syömässä sekä nauttia kesäisestä päivästä ja upeasta jokimaisemasta.

Pituus: 8,7 km
Kesto: 2 h
Vaativuustaso: helppo
Toivanjoen melontareitti Digitrailissa

Melojat Mierolan sillan alla

Välinevuokraus ja palvelut:

Hattula

Mierolan Silta Cafe, Hattula

Ihan Vanajaveden rannalla, vuonna 1919 valmistuneen Mierolan museosillan kupeessa sijaitsee ohikulkijoiden, veneilijöiden ja melojien legendaarinen taukopaikka Mierolan Silta Cafe, jonka listalta saat niin herkulliset ruoka-annokset, jäätelöt kuin myös lasillisen vilvoittavaa kauniissa jokisuistomaisemassa nautittavaksi. Melojia palvelee oma kanoottilaituri!
Mierolan Silta Cafe

Tapahtumarikas, Hattula

Tapahtumarikas vuokraa välineitä kajakeista vesiskoottereihin. Hintoihin sisältyy toimitus Mierolan Silta Cafen kanoottilaiturille.
Tapahtumarikas

Lepaan Kartano, Hattula

Lepaan kartano tarjoaa majoitusta sekä järjestää melontaretkiä ryhmille tilauksesta.
Lepaan kartano

Janakkala

Hiidenjoen rantaan Harvialaan rakentuu 2021 uusi kota, joka on myös melojien käytössä. Uimarantoja löytyy niin Hiidenjoen, Toivanjoen kuin Puujoen rannoilta.

Luontoisa, Janakkala

Luontoisa vuokraa avokanootteja ja yksikkökajakkeja sekä järjestää eritasoisia melontaretkiä Janakkalan historiaa huokuvissa maisemissa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi melontaretki viikinkiaikaisen Miekkamiehen maisemiin tai kartanomelonta Leppäkosken Puujokea pitkin?
Luontoisa

Suviranta, Janakkala

Poikkea kahville, virvokkeille tai herkkuhampurilaiselle kauniiseen Vanajaveden miljööseen Suvirantaan Hiidenjoen varrella! Osa terassitiloista on katettuja, joten kesäsateetkaan eivät haittaa. Suvirantaan pääsee myös veneellä ja kanootilla.
Suviranta – Penalty Burger

Lyylinpuiston Kesäterassi, Janakkala

Turengin vehreä kesäolohuone, Lyylinpuiston Kesäterassi, sijaitsee aivan Turengin keskustassa. Tarjolla on vohveleita, kylmää ja kuumaa juomaa, jäätelöä sekä muita kesäisiä herkkuja. Kesäterassille on Ahilammen vierasvenesatamasta noin 1,5 kilometrin kävelymatka.
Lyylinpuiston Kesäterassi

Hämeenlinna

Aulanko Outdoors, Hämeenlinna

Aulanko Outdoors järjestää melontaretkiä ryhmille ja Aulanko Outdoorsin välinevuokraamo palvelee myös yksittäisiä liikkujia ja matkailijoita. Välinevuokraamo sijaitsee Aulangon Katajistonrannassa, josta pääset kätevästi suoraan Vanajaveden aalloille. Tarvittaessa Aulanko Outdoors kuljettaa vuokrattavat varusteet haluamasi melontareitin varrelle tai vaikka omalle kesämökille.
Aulanko Outdoors

Natura Viva, Hämeenlinna

Vuokraa Natura Vivan pop up -kärryltä Hämeensaaresta kajakit tai SUP-laudat helposti ja lähde melomaan upeisiin järvimaisemiin Vanajavedelle. Kajakilla tekee mukavasti vaikka koko päivän retken tai tutustuu mutkattomasti Vanajaveden vesireitin kohteisiin ja Hämeenlinnan nähtävyyksiin. Suppailla voi pitkällekin tai ottaa rennommin kesäauringosta nautiskellen ja pulahtaa välillä raikkaaseen järveen vilvoittelemaan.
Natura Viva

Sotkaranta Cafe & Bar

Tyylikäs Sotkaranta Cafe & Bar terasseineen tarjoaa mainion lounas- ja taukopaikan vedessä liikkujille. Poikkea samalla reissulla naapuriin ihailemaan Kantolan muraaleja!
Sotkaranta Cafe & Bar

Vanajaveden vesikot, Hämeenlinna

Hämeenlinnalainen melontaseura Vanajaveden Vesikot järjestää kesän aikana Meloja 1 -kursseja, perhemelontakouluja, lasten ja nuorten melontakouluja sekä ratamelontakoulun. Kaikki tämä Hämeenlinnan keskustan tuntumassa, Vanajaveden rannalla Varikonniemessä.
Vanajaveden vesikot
www.vanajavedenvesikot.fi

Nuori nainen istuu kajakissa ja meloo