Local Tips – hämäläisten suosikkikohteet

Idyllinen pikkukahvila, jännä retkikohde, kiinnostava museo, herkullinen ruokapaikka tai vaikkapa salainen luontokohde, jossa sielu lepää? Paikalliset asukkaat ovat antaneet ihania vinkkejä omista suosikkikohteista. Häme on täynnä toinen toistaan upeampia kohteita, jotka ovat löytämistään vailla! 

Tulevana kesänä lähimatkailu tulee lisääntymään, koska suomalaiset haluavat matkailla turvallisesti kotimaassa. On ihana käydä jossakin reissussa, mutta mihin sitä sitten oikein menisi? Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen seutujen lempipaikat kerätään Visit Häme -sivuille. Kerätyt paikallisten lempipaikat toimivat hyvinä vinkkeinä muille asukkaille ja matkailijoille. Vinkkisivusto täydentyy kesän aikana. 

Local tips – Forssan seutu 

Forssan seudulta on tällä hetkellä vinkattuna idyllinen Antin Konditorian leipomokahvila, Elonkierron puistoalue, Museorautatien resiinat, Kirmunharjun luonnonsuojelualue sekä Manttaalin uimaranta.

Lähde reissuun vaikka Jokioisten puolelta. Ajele sunnuntaisin Jokioisten kapearaiteisella avovaunussa niin että tukka hulmuaa tuulessa ja höyryveturin sauhu tarttuu takkiin. Toki voit tehdä reissun myös maltillisemmin ja nauttia kyydistä junan sisätiloissakin. Minkiön asemalla voit testata resiinaa 

Jokioisilla on Elonkierron maaseutu- ja kotieläinpuisto. Kesäisin puistossa laiduntaa lehmiä, hevosia, lampaita, vuohia ja kanoja. Kesäaikaan puistossa palvelee myös 4H-yhdistyksen ylläpitämä makasiinikahvila. Retkeä voit jatkaa Kirmunharjun luonnonsuojelualueelle, josta ei monikaan tiedä. Metsähallituksen luonnonsuojelualue on Rehtijärven pohjoispuolella. Harjun päällä on hyvä polku, jota pitkin pääsee tallustelemaan. Keskipaikkeilla harjua on myös uimapaikka 

Forssassa kannattaa poiketa idylliseen Antin konditoriaan. Konditoria on leipomokahvila, joten sieltä voi ostaa mukaansa ihania leipiä tai leivonnaisia. Forssan Kalliomäki on kävelymatkan päässä ja voit tutustua 1800-luvun tehtaalaismiljööseen. 

Tammelan tunnetut vetonaulat ovat Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistot. Tammelasta löytyy myös Pyhäjärvi, jonka uimapaikkana on Tammelan keskustassa sijaitseva Manttaalinranta. Uimaranta on lapsiystävällinen, koska matalaa hiekkapohjaa riittää pitkälle. Kannattaa ottaa mukaan rengas, patja tai jokin muu kelluntaväline. ”Aivan ihana paikka!”, toteaa vinkin antanut paikkakuntalainen. 

Local_tips_forssanseutu_JokioistenMuseorautatie
Local_tips_forssanseutu_manttaalin_uimaranta
Local_tips_hämeenlinnanseutu_laurinmäki

Local tips – Hämeenlinnan seutu 

Hämeen upea historia nousee hienosti esiin Janakkalan linnavuoren Unikonlinnassa ja Laurinmäen kulttuurialueella ja luontopolulla. Laurinmäen luontopolun varrella on myös laavu retkieväiden syöntiä varten. Hiisinkärki on myös hyvä melontapaikka. Melomalla kohteen saavuttaa parhaiten KernaalanjäveltäHiisinkärjessä on kaksi nuotiopaikkaa, johon kannattaa ottaa omat polttopuut mukaan. Vieressä ovat myös suuret luonnonsuojelualueet, jotka ovat tosieränkävijöille, koska maasto on melko vaikeakulkuista ja suopohjaista. 

Iittalan lasimäki, Naivistinen taidenäyttely, Kultasuklaan tehdas ja Iittalan myymälät ovat Hämeenlinnan tunnettuja vetonauloja. Iittalassa on kuitenkin myös soma maalaiskirppis. Iittalan maalaiskirppis ja kahvitupa sijaitsee kauniissa maalaismaisemassa. Kirppikseltä voit tehdä löytöjäKahvituvasta saa kahvia, kotona leivottuja herkkuja sekä jäätelöitä ja Laitilan virvokkeita.  

Hämeen linna on yksi Suomen suosituimmista nähtävyyksistä. Hämeenlinnan retkipäivään kannattaa varata ulkoiluvarusteet mukaan sillä Hämeenlinnassa on muun muassa Aulangon upea luonnonsuojelualue lähellä keskustaa. Aulangolta on lyhyt matka idylliseen Metsänkylän navettaan kotieläimineen, kahviloineen ja myymälöineen.  Aulangon lisäksi myös muita luontoreittejä, kuten Heinisuo ja Untulan luontopolku kannattaa tutkia.

Lapsille mukavaa kesäpäivän puuhaa on LiikennepuistossaKesäisin puistossa on päiväaikaan maksutonta toimintaa ja polkuautoja lainattavaksi. Puistossa voi opetella liikennesääntöjä tai vaikka vain istuskella ja nauttia upeista kukkaistutuksista ja kesäpäivästä.  

Local tips – Riihimäen seutu

Riihimäen Lasimuseo on museoiden aatelia. Samalla reissulla kannatta poiketa viihtymässä Vihreässä Talossa. Vihreä talo on ihana, tunnelmallinen ja kotoisa tapahtuma- ja keikkapaikka. Riihimäen kulttuurikeidas ja kaikkien asukkaiden ja matkailijoiden oma olohuone. 

Riihimäeltä on vinkattu myös luontokohteita, kuten keskustan läheisyydessä sijaitsevaa Käräjäkoskea, sekä Kirjauksen lenkkiä. Käräjäkosken luontopolku on sopiva kaikenikäisille jokaisena vuodenaikana. Kahvitteluun upeaa maisemaa tarjoaa Vesilinnan Cafe Bar Torni, joka on auki, kun lippu on salossa. 

Räyskälässä on Ilmailukeskus, jossa voit tutkailla taivaalla liihottelevia lentokoneita. Lähellä ovat myös ihanat Lopen luontoreitit Melkutin, Iso-Melkutin ja Ilvesreitti. Kannattaa pistäytyä myös kahvila PerunakuopassaRäyskälän kyläyhdistyksen kesäkahvila idyllisessä maalaismaisemassa ihan oikealla perunakuopalla. Oman kylän kondiittorin tekemien kahvilaherkkujen lisäksi myymälästä löytyy kylän kädentaitajien monipuolinen valikoima käsitöitä, sekä paikallisten viljelijöiden sesonkituotteita, mm. varhaisperunaa, hernettä, mansikkaa yms.  

Lopelta saat historian havinaa, jos pistäydyt Marskin Majassa. Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajaan eli Marskin Majaan kuuluvat museo, tilausravintola, tilaussauna ja kelohonkahuvila. 

Local_tips_riihimäenseutu_vihreä_talo
Local_tips_riihimäenseutu_marskin_maja

Local tips -kampanjasivulle voit laittaa myös oman suosikkikohteesi. Mistä sinä nautit Forssan, Hämeenlinnan tai Riihimäen seuduilla? Vaelteletko mielelläsi kansallispuistoissa vai onko sinusta parasta maailmassa istahtaa kahvikupposen ääreen paikalliseen kahvilaan? Kaikki ideat ovat yhtä hyviä, koska ne ovat jollekin lukijalle aivan uusia juttuja.   

Kaikki Local tips vinkit koostetaan blogiin Visit Häme -sivuille ja vinkkejä lisätään sivuille sitä mukaa, kun niitä tulee! Vinkkejä voi myös jokainen jakaa itse sosiaalisessa mediassa #localtipshäme #visithame.