Kuusi syytä poiketa kylään

Kaipaatko rauhaa ja hiljaisuutta? Mutta samalla toivot, että lomalla on mahdollista harrastaa ja touhuta? Tervetuloa Hämeeseen, jossa on yli 120 kylää! Täällä maaseutu ja kylät ovat lähempänä kuin luuletkaan ja tekemistä löytyy koko perheelle.

Nauti hämäläisestä hitaudesta ja tekemisen meiningistä

Parasta Hämeessä ovat ihmiset. Hidas hämäläisyys tarkoittaa sitä, että täällä ei hötkyillä tai stressata turhaan. Ihmiset ovat iloisia, välittäviä ja heillä on aina aikaa auttaa toisia. Maaseudulla asuu tunnetusti myös monia tee se itse- ihmisiä ja jos kylältä puuttuu esimerkiksi monitoimihalli, sellainen pistetään talkoilla pystyyn. Näin tehtiin esimerkiksi Teuro-Kuuslammilla, joka on palkittu myös vuoden kylä tittelillä.

Kylän elävöittämiseksi kylien asukkaat ovat keksineet järjestää myös mitä mielenkiintoisempia tapahtumia, joihin houkutellaan sekä oman seudun väkeä että uusia tuttavuuksia. Kesällä suosittuja ovat myös lavatanssit, joihin tullaan usein kauempaankin. Tutustu kyläreitteihin citynomadi-sovelluksessa, lähde kirpparikierrokselle Tammelaan tai Lopen torstaitorille ostoksille ja viihtymään.

minkiö_asema_station

Majoitu idyllisesti aitassa

Matkalle lähtiessä on tietysti hyvä miettiä, mihin sitä illalla päänsä painaa. Onneksi Häme on täynnä erilaisia majoitusmahdollisuuksia. Voit siis valita haluatko herätä hotellista, majatalosta vai maatilan aitasta kukon kiekaisuun. Ja koska meillä on paljon järviä ja luontoa, on seudullamme myös runsaasti mökkejä. Mikä olisikaan ihanampaa, kuin aktiivisen lomapäivän jälkeen sytyttää tulet saunan pesään, hypätä laiturilta veteen ja kömpiä mökin parvelle nukkumaan.

Viihdy kesäteatterissa

Suomen kesä ei olisi kesä ilman vierailua kesäteatterissa. Ja niitähän Hämeen seudulla riittää! Tänä kesänä olemme poikkeusolojen vuoksi pääseet nauttimaan kesäteatterista vain muutamissa kylissä, mutta ensi kesänä pääsemme toivottavasti taas täyttämään katsomoita joka teatteriin. Me suomalaiset rakastamme kokemusta, joka syntyy, kun kesäinen ilta, luonto ja kepeä komedia kohtaavat teatterin lavalla. Lavalla nähdään usein niin nuoria näyttelijänalkuja, innokkaita teatteriharrastajia kuin aktiivisia kyläläisiä. Väliajalla nautitaan grillimakkaraa, jäätelöä, kotona leivottua pullaa ja tavataan tuttuja. Ja jos vierailet Ypäjän Musiikkiteatterissa varaudu siihen, että näytelmässä vilahtaa myös oikea hevonen!

Hevonen_horse

Hevosiin törmäät eri puolella hämettä, monilla talleilla, tapahtumissa tai vaikka kesäteatterissa!

Nouse ratsaille

Hevosista puheen ollen, niitäkin on meillä Hämeessä runsaasti. Tiesitkö, että esimerkiksi Ypäjällä peräti viidennes asukkaista on hevosia? Ei ole siis vaikea päätellä, että paikkakunnalla järjestetään erilaisia hevoskilpailuja ja tapahtumia tuon tuosta. Hevosia löytyy toki muualtakin, esimerkiksi Riihimäen Raviradalta ja Forssan Pilvenmäeltä, joissa raveja pidetään ympäri vuoden. Kesällä 2021 Pilvenmäellä on luvassa myös todellisen urheilujuhlan tuntua, kun elämykselliseksi ravifestareiksikin kutsutut Kuninkuusravit laukkaavat Forssaan.

Mikäli et haluat tyytyä ainoastaan katselemaan hevosia, löytyy kylistämme myös lukuisia talleja ja ratsastusreittejä. Pikkuteitä ajellessa on hyvin tavanomaista nähdä laitumilla myös lampaita, lehmiä tai muita maatilan eläimiä. Halutessa pääset tutustumaan niihin tarkemmin lukuisilla kotieläintiloillamme.

Herkuttele pitoruoalla

ravut_crayfish_crabs

Hämäläisissä vesissä kasvaa herkullisia rapuja!

Piepoa, piimäjuustoa ja pylsyä. Paras ja tapa tutustua Hämeen seutuun on maistaa aitoja paikallisia makuja. Täällä seudulla ruoka tulee läheltä ja sitä taatusti riittää. Hämäläinen pitopöytä on perinteisesti oikea runsauden sarvi, josta löytyy niin kalaa, alatoopia, perunoita, laatikoita eli looria, paistia, piimälimppua, munajuustoa, kotikaljaa ja vaikka mitä herkkuja. Jälkiruoaksi syödään mustikkapöperöä, totta kai!

Säästä ympäristöä

Lentäen lomalle vai bussilla perille kylään? Lomaa suunnitellessa yhä useampi miettii myös valintojensa ympäristövaikutuksia. Mutta miksi matkustaa kauas, kun Hämeessä riittää tekemistä vaikka muille jakaa. Kuten olet jo lukenut, meillä on rantoja rakkaita, kulttuuria, tapahtumia sekä myös hyvällä tavalla holjaa meininkiä. Ja kaikki tämä vain tunnin ajomatkan päässä Etelä-Suomen isoista kaupungeista Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Matkustaessa Hämeeseen tuet myös paikallisten yrittäjien ja asukkaiden tekemää työtä. Se jos mikä on hyvä syy poiketa meille kylään.