Keskiaikafestivaali on unohtumaton elämys

Elokuun puolivälissä järjestettävä Hämeen Keskiaikafestivaali herättää keskiajan henkiin Hämeen linnan ympärille. Käynti tapahtuma-alueen portista sisään tuntuu kuin matkustaisi aikakoneella historiaan. Hämeenlinnan linnanpuisto täyttyy ajan henkeen somistetuista kojuista, joissa myydään niin käsitöitä kuin herkkujakin. Korviin kantautuu keskiaikainen musiikki ja seppien taonnan kilke. Ilmassa tuoksuu savu, terva, suitsukkeet ja erilaiset herkut. Ohjelmaa löytyy kaikenikäisille ja festivaaleilla vierähtää helposti koko viikonloppu. Tänä vuonna keskiaikafestivaalin teemana on magia ja myytit.

Keskiaikafestivaali_värjätyt_langat_kuvaaja_markus_perko

Festivaalien myyntikojuista löytyy korujen ja käyttöesineiden lisäksi muun muassa värjättyä lankaa. Kuva: Markus Perko

Koruja, käsitöitä ja paljon muuta

Myyjien kojuista löytyy monenlaista mielenkiintoista ostettavaa. Seppien takomia koruja ja käyttöesineitä. Itse värjättyjä lankoja ja kankaita. Keskiaikaisia asuja, saviastioita ja juomasarvia. Puukkoja, miekkoja, keihäitä ja jousipyssyjä. Luonnontuotteista valmistettuja tuotteita, kuten saippuoita ja pesuaineita. Pärekoreja, puukäsitöitä ja koriste-esineitä. Lisäksi myyjien kojuilla voit päästä näkemään, kuinka monet käsityöt syntyvät ja minkälaisia vanhoja tekniikoita niiden tekemiseen käytetään. Herkullisia ruokia löytyy moneen makuun aina vartaassa pyörivän kokonaisen sian lihasta kalaan ja kasviksiin. Keskiaikafestivaalien alueella on tänä vuonna myös rinnakkaistapahtumana käsityökortteli, jossa Suomen Käsityöyrittäjien yhdistyksen jäsenet myyvät omia tuotteitaan.

Soittoa ja sahtia Kireen Kypärän TavernassaKeskiaikafestivaali_kireen_kypärän_taverna_kuvaaja_markus_perko

Kiireen Kypärän Tavernapiha on koko alueen sydän. Se kokoaa useampia herkkujen ja humaljuoman tarjoajia yhteen. Tavernapihalta saat niin kahvilatuotteita ja ruokaa, kuin sahtia, erikoisoluita, siideriä ja viiniäkin. Tavernapihalta kuuluu lähes koko festivaalin ajan luuttujen, säkkipillien, huilujen ja viulujen iloisia sointuja. Esiintymislavalle nousee niin suomalaisia kuin kansainvälisiäkin artisteja. Tavernapiha on auki jo keskiviikkoillasta lähtien keskiaikafestivaalien etkoilla. Tavernapihan tunnelmasta voit nauttia päivittäin yömyöhään.

Peitsien kalsketta ja kavioiden kopinaa

Keskiaikafestivaalin ohjelma pitää sisällään monenlaista taistelua. Viikinkien taisteluita käydään viikinkiareenalla ja turnajaisia pääsee seuraamaan linnan eteläisellä vallipihan turnajaisareenalla. Illan tuliturnajaisiin on myynnissä erilliset liput, silloin elokuun yössä urheat ritarit ratsastavat hevosillaan tulien keskellä. Keskiaikafestivaaleilla voi seurata myös Buhurtin SM-kilpailuja. Buhurt on keskiaikainen taistelulaji, jossa haarniskoihin pukeutuneet taistelijat mittelevät tylpillä teräaseilla.

Keskiaikafestivaali_ritari

Keskiaikafestivaalien turnajaisohjelmasta vastaa Rohan Tallit. Kuva: Markus Perko

Keskiaikafestivaali_buhurt_taistelu_kuvaaja_markus_perko.

Buhurt-taistelijoilla on painavat haarniskat päällään. Kuva: Markus Perko

Keskiaikafestivaali_tuliturnajaiset_tunnelmaa_rohan_tallit_kuvaaja_markus_perko

Tuliturnajaiset on tunnelmallinen ja jännittävä tapahtuma elokuun yössä. Kuva: Markus Perko

Keskiaikafestivaali_lapsi_keskiaikaisessa_asussa_kuvaaja_markus_perko

Myös lapset viihtyvät keskiaikafestivaaleilla. Kuva: Markus Perko

Ohjelmaa ja elämyksiä koko perheelle

Lapsille on alueella oma kakarain kylä, jossa voi pelata keskiaikaisia pelejä, kokeilla miekkailua tai hypätä ratsun selkään talutusratsastuksessa. Alueella koko perhettä ilahduttavat narrit ja sirkustaiteilijat sekä taikuri ja tarinankertoja. Festivaalialueen eläinten puuhia on hauska seurailla ja myyjien kojuista löytyy aarteita lapsillekin. Tavallisen karkkipussin sijaan festivaaliherkkuihin kuuluu muun muassa kepin päästä syötävät herkulliset karkkiomenat. Keskiaikafestivaali on myös lasten tapahtuma ja varmasti unohtuman kokemus pienille ritareille ja prinsessoille.

Tutustu keskiaikaiseen linnaan ja vietä unohtumaton ilta pidoissa

Keskiaikatapahtuma järjestetään keskiaikaista Hämeen linnaa ympäröivässä puistossa ja linnan piha-alueilla. Festivaalilipulla pääsee vapaasti tutustumaan linnaan, sen upeisiin saleihin, kapeisiin portaikkoihin ja tornien ikkunoista avautuviin maisemiin. Kurkista vanhaan kaivoon, käy pimeässä tyrmässä, kierrä tykkitornissa tai tutki historiallisia näyttelyitä. Tapahtuman aikana linnassa on elävöittäjiä paikalla tekemässä vierailusta ainutlaatuisen. Illan tullen linnassa voi osallistua keskiaikaisiin pitoihin, joissa pöydät notkuvat keskiaikaisista herkuista ja ohjelma tempaa mukaansa hilpeään tunnelmaan.

Keskiaikafestivaali_leiri_linnanpuistossa_kuvaaja_markus_perko

Keskiaikafestivaaleille voi tulla koko viikonlopuksi elämään keskiajan leireissä keskiaikaista elämää. Kuva: Markus Perko

Leirit ja elävöittäjät luovat keskiajan tunnelmaa

Keskiajalle voi siirtyä koko viikonlopun ajaksi lunastamalla itselleen leiriytymispaikan. Keskiaikaleirien autenttisissa teltoissa pyritään elämään mahdollisimman keskiaikaiseen tyyliin. Päiväkävijät pääsevät seuraamaan keskiaikaisten leirien elämää. Ruokaa valmistetaan nuotiotulilla, leirissä treenataan miekkailua, järven rannassa kokeillaan keskiaikaisia kalastusmenetelmiä ja kaikki leiriläiset pukeutuvat koko viikonlopun keskiaikaisiin asuihin. Oma leirinsä on myös viikingeille ja ritareille, sekä noitien ja velhojen fantasialeiri metsänpeitto.

Fantasiaa ja pakanametsä

Tänä vuonna festivaalien ohessa järjestetään toinenkin tapahtuma, johon pääsee osallistumaan festivaalilipulla. Sysimaan järjestämä pakanametsä -tapahtuma kerää alueelleen parantajia, noitia, velhoja ja tietäjiä, jotka myyvät omia tuotteitaan, jakavat tietoaan ja esittelevät taitojaan. Keskiaikafestivaaleilla nähdään toistamiseen myös fantasialeiri Metsänpeitto. Metsänpeitto kokoaa yhteen keskiaikaisesta fantasiasta kiinnostuneet. Leirillä mytologiat ja tarut heräävät eloon liveroolipelien, esitysten ja elämyksellisen ympäristön siivittämänä.

Turvallisuus ennen kaikkea

Tänä vuonna tapahtuman turvallisuuteen ja hygieniaan on kiinnitetty erityisen paljon huomiota. Tapahtumassa on paikalla ruttotohtoreita, jotka muistuttavat, kuinka kartetaan koronaa. Alueella on lisätty käsienpesupisteitä ja käsien desinfiointimahdollisuuksia. Lisäksi festivaalivieraita pyydetään jonottamaan metrin turvaväleillä ja tulemaan alueelle vain terveinä. Festivaaleille kannatta ostaa liput jo ennakkoon, jolloin jonotus lipunmyyntiin ei ruuhkaudu ja pääset suoraan alueelle ilman suurempaa jonottamista.

Keskiaikafestivaali on unohtumaton elämys täynnä yllätyksiä, herkkuja, magiaa ja myyttejä!

logo_eu_liitto_hamk