Kestävää ja vastuullista muotoilua

 Iittala_making_of_recycled-glass_01Kierrätys on päivän sana, myös Suomen ainoalla ja Pohjoismaiden suurimmalla lasitehtaalla Iittalassa. Vuonna 2019 Iittalan lasitehdas oli yksi ensimmäisistä teollisista lasinvalmistajista, joka valmisti 100% kierrätyslasista valmistettuja lasiesineitä.

Kierrätyslasin eli hukkalasin käyttö säästää sekä energiaa että luonnonvaroja. Hukkalasia syntyy esimerkiksi suupuhalluksen yhteydessä. Kaikki Iittalan lasitehtaalla syntyvä hukkalasi hyödynnetään uusien esineiden valmistuksessa tai kierrätetään lasivillateollisuuden raaka-aineeksi.

Iittala esittelee 100 %:sti hukkalasista valmistetun kokoelman

Kierrätyslasituotteiden tarina jatkuu syksyllä 2020, kun Iittala esittelee 100 % hukkalasista valmistettujen lasiesineiden kokoelman. Kokoelma koostuu Aalto-maljakosta, Aalto-kynttilälyhdystä, Kastehelmi-juomalaseista, Kastehelmi-kynttilälyhdyistä ja Raami-juomalaseista. Jokainen esine on uniikki ja yhtä kestävä sekä korkealaatuinen kuin muutkin Iittalan tuotteet.

Iittalan pitkän tähtäimen tavoitteena on hyödyntää tai kierrättää kaikki toiminnasta syntyvä jäte aina tehtaalta vähittäiskauppaan ja toimistoihin. Jo tällä hetkellä lasitehtaalla jätteet kierrätetään 100 % eikä kaatopaikkajätettä muodostu. Lasitehtaalla on myös parannettu lasiuunien energiatehokkuutta minkä ansiosta päästöt ovat pienentyneet merkittävästi. Tehtaan käyttämä sähkö on peräisin uusiutuvista lähteistä eikä sähkön tuotanto aiheuta CO2 -päästöjä. Ihmisiäkään ei unohdeta, muun muassa hyvä sisäilma ja työnkierto ovat tärkeitä asioita.

Lue lisää vastuullisuudesta  ja kestävästä muotoilusta.

Iittala Outlet-myymälään saapuva vierailija yllättyy iloisesti myös Vintage-palvelusta. Suuren suosion saavuttanut palvelu tarjoaa mahdollisuuden tuoda myyntiin itselle tarpeettomia Iittalan tai Arabian astioita ja ilahduttaa kävijää, joka löytää täydennystä astiastoihinsa.

Lähde retkelle Iittala Villageen

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat tärkeitä arvoja koko Iittala Villagessa, joka onkin mitä mainioin kohde kesäloman päiväretkelle. Käsityöpuotien tuotteet ovat paljolti valmistettu kierrätys- ja luonnonmateriaaleista. Kävijällä on mahdollisuus myös nähdä käsityöläisiä työssään, suurin osa tuotteista valmistetaan paikan päällä. Ravintolassa tarjolla on lähiruokaa ja herkutella voi myös paikallisen suklaatehtaan käsin valmistetuilla tuotteilla.

Tutustu Iiitala Villagen kohteisiin!

Teksti: Jaana Eriksson / Fiskars Group Kuvat: Fiskars Group