Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä

Hiihtolomat käyvät nyt kuumana koko Suomessa. Helmi-maaliskuun vaihteessa perheet hyppäävät autoihin tai juniin ja suuntaavat maakuntiin erilaisten aktiviteettien pariin irtautumaan arjesta. Kaikkia ei kuitenkaan kiinnosta hiihto, laskettelu tai muut talviurheilulajit. Lomakohteessa halutaan kuitenkin tehdä muutakin kuin makoilla sohvalla ja katsoa telkkaria. Mainio vaihtoehto urheilullisille loma-aktiviteeteille on käydä tutustumassa paikallisiin museoihin ja näyttelyihin. Esittelemme tässä blogissa tarkemmin Kanta-Hämeen alueen museoita, joissa kannattaa käydä lomareissullaan Hämeessä.

Riihimäen alueen museoita

Riihimäelle ja sen museoihin on helppo tulla vaikka julkisilla: junalla pääsee paikan päälle helposti niin Helsingin, Lahden kuin Tampereen suunnalta. Riihimäen matkakeskuksen ja rautatieaseman vierestä jo löytyy Taidemuseo ja Kaupunginmuseo, pienen kävelymatkan päästä. Alueella on monia historiallisesti merkittäviä museokohteita, joihin lukeutuu mm. Suomen Lasimuseo. Alueelta löytyy hyvinkin erilaisia kohteita ja kiinnostavaa nähtävää kaikenikäisille. Tässä lyhyesti Riihimäen alueen tunnetuimpia museokohteita:

Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_Suomen Lasimuseo_Riihimäki   Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_Riihimäki   Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_Loppi

Myös Lopen ja Hausjärven suuntaan löytyy museokohteita, jotka jäävät helposti näkemättä, jos matkustaa vain junalla Riihimäelle. Alueelta löytyvät historian havinaa täynnä olevat Kotiseutumuseot, joissa on esillä mm. 1800- ja 1900-lukujen alun esineistöä. Kohteista löytyy jopa 1600-luvulta peräisin olevia esineitä. Nippelitietona mainittakoon, että Hausjärven kotiseutumuseo on Kanta-Hämeen vanhin ja sen näyttely on uudistettiin vuonna 2021. Tässä alueelta löytyviä museokohteita:

Forssan alueen museoita

Jos hiihtolomasi suuntautuu Forssan seudulle, kannattaa matkalla pysähtyä Tammelan, Forssan, Jokioisten tai Ypäjän museokohteisiin. Forssa on tunnettu mm. tekstiiliteollisuudesta, jonka myötä kaupunki lähti kasvuun 1800-luvulla. Forssasta löytyykin teollisuutta peilaavat museot Forssan museo ja Ronttismäen tehtaalaismuseo. Kaupungissa on myös oma Luontomuseo, jossa pääsee tutustumaan Lounais-Hämeen luontoon ja vuosien saatossa tehtyyn luonnonsuojelutyöhön. Forssa on myös saanut kansallisen kaupunkipuiston statuksen.

Forssan lähiseudulla, Tammelan, Jokioisten ja Ypäjän alueilla on monenlaista nähtävää. Esimerkiksi Tammelassa sijaitseva Kortenniemen perinnetila ja Mustialan maatalousmuseo ovat mielenkiintoisia kohteita maataloudesta ja sen historiasta kiinnostuneille. Ypäjää ei voisi tosissaan kutsua Suomen ”hevospitäjäksi” ilman omaa hevosurheilumuseota. Toisaalta taas Jokioisten ja Humppilan museorautatie auttaa ymmärtämään, kuinka tärkeä osa Suomen historiaa ja taloutta rautatiet ovat olleet ja ovat edelleen. Paikan päällä pääsee vaikka kokeilemaan resiinaretkeä. Tässä muutamia muita museokohteita:

Hämeenlinnan alueen museoita

Kaikki vähänkin Hämeenlinnaa tuntevat pystyvät mainitsemaan ja tunnistamaan kaupungin näyttävimmän museokohteen, Hämeen linnan. Linnan alueen museoiden (mm. Militaria ja Vankilamuseo) lisäksi, kaupungista löytyy muitakin mielenkiintoisia museokohteita. Näihin lukeutuvat esimerkiksi Sibeliuksen syntymäkoti ja Palanderin talo, jossa on aiemmin järjestetty näyttelyiden lisäksi myös ainutlaatuisia murhamysteerielämyksiä. Hämeenlinnan lähiseutu on täynnä erilaisia museoita, joista mainittakoon mm. Iittalan Designmuseo, Renko-seuran ylläpitämä Härkätien museo ja Janakkalasta löytyvä Laurinmäen torpparimuseo. Ehdottomasti yksi mielenkiintoisimmista kohteista on Hattulasta löytyvä Panssarimuseo.

Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_Hämeen linna   Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_Sibeliuksen syntymäkoti-Hämeenlinna_2   Kiinnostavia museoita Kanta-Hämeessä_panssarimuseo-hattula

Toimituksemme kävi tutustumassa Panssarimuseoon näin hiihtolomakauden aluksi. Museossa niin Suomessa asuvat kuin täällä vierailevatkin voivat tutustua maamme sotahistoriaan ja erityisesti panssarivaunuihin. Muun muassa Neuvostoliitosta ja Saksasta hankitut panssarivaunut ja tykit ovat hienosti esillä museohalleissa ja ulko-alueilla. Osaan kalustosta pääsee tutustumaan lähemminkin – kävijät voivat mm. nousta ”Leopardin” päälle tai käydä testaamassa, miltä ”Ällitällin” sisällä näyttää. Museovierailun kruunaa paikan päälle rakennettu tykkisimulaatio, jossa pääset testaamaan taitojasi tykillä tähtäämisessä. Sesonkiaikana, kuten nyt hiihtolomalla, myös museokahvila on avoinna ja tarjoilee herkkuja kaikille vierailijoille.

Aurinkoista hiihtolomaa kaikille!