Kansallisaarteita Kanta-Hämeessä

Suomenhevonen on kansallisaarteemme. Rotu on monipuolinen ja soveltuu laajaan käyttöön – raviratojen tähdiksi, liitelemään esteiden yli, loistamaan kouluradoilla, valjakkoajoon, työhevoseksi ja arjen piristäjäksi – ihan kaikkeen. Suomenhevosia nähdään niin kansallisen tason kilparadoilla kuin myös mainioina ja luotettavina harrastekumppaneina. Kansalaisille käsitys suomenhevosesta on usein uljas, tuttu ja turvallinen. Kaikkien tuntema rotu, mutta missä siihen voi törmätä oikeasti? Tämänhetkinen suomenhevoskanta maassamme on liki 20 000. Suuren luvun vuoksi myös Hämeessä on paljon rodun edustajia niin ratsastuskouluissa, yksityisomistuksessa kuin ravitalleillakin. Ohikulkumatkalla maakunnan teitä ajellessa voi etenkin kesäaikaan nähdä laiduntavia suomenhevosia ja talviaikaan hangessa laukkaavia rodun edustajia, joita pakkanen ei lannista.

Rodun virallinen historia on pitkä, yli 100-vuotias, sillä vuodesta 1907 asti suomenhevosia on jalostettu puhtaana rotuna. Jo hakkapeliitta-aikoina kestävät suomenhevoset kuljettivat joukkoja pitkin Hämettä. Suomenhevosen historiasta ylipäätään on paljon tietoa saatavilla Suomen Hevospitäjällä Ypäjällä, Suomen Hevosurheilumuseosta. Syyskuussa 6.9. vietetään virallista suomenhevosten päivää, jota juhlitaan suuresti Ypäjällä Suomen Ratsujen Kuninkaallisten merkeissä Hevosopistolla. Kilpailut ovat vain suomenhevosille lajeina este-, koulu- ja pararatsastus. Jotta kilpailuihin voi osallistua ja kehittyä, vaaditaan huippuopetusta ja valmennusta, jota seudulta löytyy myös omasta takaa. Rosali Kivitie, jonka sydämenaiheena on kyseinen rotu. Hienoja liikkeitä, hetkiä ja jännitystä kansallisaarteen mahdollistamana alan harrastajien silmin kuin myös päivän aktiviteettia etsiville matkailijoille. Yksin tai seurassa, ikimuistoinen kokemus!

Jotta rodun määrä pysyy ennallaan ja ideaalitilanteessa kasvaa, on rotua jalostettava ja kasvatustoimintaa onkin monessa paikassa ympäri Hämettä. Laatuyksilöitä Saajan Tallilta Hämeenlinnassa, jossa pääset kokemaan omilla kasvateilla elämyksiä maastoratsastuksen parissa. Pitkä kasvatushistoria Hessi-Tallilta Urjalankylästä, millä on suuri vaikutus rodun kantaan. Vaunut kuljettavat ja voit rentoutua ihastellen rodun ylväyttä varmoissa käsissä. Similän Ratsutilalla Tammelassa, jossa talvimaisemia voi ihastella reen kyydissä ja oppia ratsastuksen alkeita varmoissa käsissä. Mahdollisuuksia on monia!

Suomenhevonen_ratsastus_hevonen_ja_ratsastaja_lumella

Vauhdinhuumaa voit kokea seudun raviradoilla Forssassa sekä Riihimäellä kylmäveristen lähdöissä, kun suomenhevosravurit pistävät parastaan. Vuonna 2022 Kuninkuusravit ravataan Pilvenmäellä ja tämä onkin suuri vaihe koko seudun hevostoiminnalle. Oiva tilaisuus niin hevosihmisille kuin kenelle tahansa päästä kokemaan jännittäviä hetkiä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, kun maamme alkuperäisrodun edustajat kilpailevat ravikuninkaan ja -kuningattaren titteleistä.

Kanta-Hämeen alueella liikkuessa on hyvä pitää silmät ja korvat auki. Voit nähdä kymmeniä yksilöitä, kun tarkkaan katsot maisemaa ja kuulla kavioiden kopsetta ja hirnuntaa. Mikä sen rentouttavampaa, kuin itse suomenhevonen, kansallisaarre, tyytyväisenä elämään. Kurkkaa aktiviteettiosion hevospuoli, ota yhteyttä ja tapaa suomenhevonen konkreettisesti!

Teksti: Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä -hanke, kuva ja videot: Jenni Lampinen

EAKR ja EU logot