Iittalan lasitehdas valmistaa suomalaista designia

Suomessa valmistettu lasi kestää ja kulkeutuu äidiltä tyttärelle. Lasiesineisiin liittyy siis paljon muistoja, mutta myös palanen taidehistoriaa, johon pääset tutustumaan keskellä kauneinta Hämettä.

Kastehelmi_Iittala_Outlet

Kastehelmisarjan tuotteita saa monissa eri väreissä muun muassa Iittala Outletista.

Muistan elävästi kun kerroin muuttavani ensimmäiseen omaan kotiini ja isoäitini ryhtyi kaivamaan kaapista vanhoja astioitaan minulle. Auringonvalon osuessa Iittalan Kastehelmen lasilautasiin mietin, mitä kaikkea nuo vanhat, mutta edelleen niin ajattomat astiat ovat nähneet vuosien varrella.

Sain kuulla, että ne ovat olleet läsnä sekä minun että äitini ristiäisissä, pappani 50-vuotisjuhlissa ja monissa muissa merkkihetkissä.

Mutta kuinka kauan Iittalan Kastehelmisarja on ollut olemassa? Tähän isoäitini ei osannut vastata, enkä silloin sitä sen kummemmin miettinyt.

Vuosia myöhemmin asia palasi uudestaan mieleeni, kun vierailin ystäväni luona ja hän tarjosi minulle jäätelöä vihreästä Kastehelmen jälkiruokakulhosta.

Ihaillessani pöydän harmoniseen kattaukseen sopivaa kulhoa kuulen, että Iittalan Kastehelmeä on jo vuosien ajan saanut monissa eri väreissä.

Lasinpuhalluksen taika

Lasin tarina alkaa kiinnostaa enemmän. Kun minulle selviää, että Iittalan Lasimäellä voi yhä edelleen nähdä lasinpuhaltajia työssään, päätän vierailla siellä seuraavana vapaapäivänäni.

Jätän auton parkkipaikalle ja suuntaan kohti lasitehdasta. Lasinpuhallus kuulostaa niin lumoavalta, että kiipeän oitis vierailuparvelle ja pääsen todistamaan, miten kirkas Aalto-maljakko saa muotonsa.

Iittalassa vierailee myös paljon ryhmiä ja saan seurata, kun erään koululaisluokan opas kertoo paikan historiasta ja siitä, miten iso osa lasiesineistä valmistetaan edelleen käsityönä. Iittalan muotoiluhistoria ulottuu vuoteen 1881 ja se on edelleen vanhin maassamme toimiva lasitehdas.

Täällä ryhmät voivat myös kokeilla lasinpuhallusta ja lasten jatkaessa alakertaan, päätän suunnata askeleeni lasitehtaan vieressä olevaan tehtaanmyymälään.

Iittala_lasitehdas_glassfactory

On lumoavaa seurata lasinpuhaltajien työskentelyä Iittalan lasitehtaan katseluparvelta.

Iittalo_Aalto_maljakko_vase_muotti

Iittalan kuuluisa Aalto-maljakko syntyy tässä muotissa.

lasinpuhaltaja_glassblower_Iittala_lasitehdas_glassfactory

Iiittalassa pääsee puhaltamaan myös oman maljakon lasinpuhaltajien opastuksella.

Kyynelistä syntyneet

Tapio_wirkkala_lasi_glass_pisarat

Tapio Wirkkalan suunnitteleman Tapio-sarjan lasiastiat ovat säilyttäneet suosionsa.

Ovella törmään lasinpuhaltajaan, joka kysyy näinkö lasikeijuja? Kävellessämme kohti myymälää, saan kuulla lyhyen, mutta sitäkin lumoavamman tarinan näistä tarumaisista olennoista.

Kerrotaan, että lasikeijut ovat syntyneet lasinpuhaltajien kyynelistä, kun ne ovat putoilleet lasinsirpaleisiin. Niistä kyyneleistä, joita on syntynyt, kun on niin lähellä täydellistä onnistumista ja sitten lasi kuitenkin särkyy tai menettää muotonsa.

Tarinan mukaan lasikeijut eivät elä kauaa, mutta ne syntyvät uudelleen, koska lasinpuhaltaja voi puhaltaa niihin pienen lasisydämen, piskuisen pisaran elämää ylläpitämään.

Kysyn onko miehen omista kyyneleistä syntynyt keijuja, mutta hän vain hymyilee, vinkkaa silmää ja kävelee pois toivottaen hyvää päivänjatkoa.

Kastehelmen tarina

Myymälässä minua tervehtii iloinen työntekijä ja kuulen, että heiltä voi ostaa niin, juomalaseja, aterimia, lautasia sekä muita sisustustuotteita.

Riihimäki_Suomen_lasimuseo_glassmuseum

Suomen lasimuseossa Riihimäellä on esillä koko suomalainen lasinpuhalluksen historia!

Ihailen aikani muumimukeja, mutta lopulta mukaani tarttuu mikäs muu kuin Iittalan Kastehelmen tarjoilulautanen. Myyjältä kuulen, että Kastehelmi on Oiva Toikan vuonna 1964 suunnittelema Design.

Huomatessaan kiinnostukseni lasinpuhalluksen historiaan, myyjä kehottaa minua vierailemaan myös museossa. Suuntaan askeleeni Designmuseo Iittalaan ja heti sisään astuessani ja erilaisia lasiesineitä nähdessäni mieleeni tulvii erilaisia muistoja. Tuntuu kuin palaisin jälleen lapsuuteni kesiin ja isoäitini tekemän mustikkapöperön ääreen.

Lyhyen ajomatkan päässä Riihimäellä on Suomen Lasimuseo. Siellä voi tutustua myös muiden suomalaisten lasitehtaiden tuotantoon. Innostun lasista yhä enemmän ja päätän ajaa kotiin Riihimäen kautta

Ajaessani mietin, että ostamastani Kastehelmen tarjoilulautasesta on hyvä tarjota mustikkapiirakkaa, kun isovanhempani tulevat viikonloppuna kylään ja pääsen kertomaan retkestäni suomalaisen lasin historiaan.