Iittala glasfabrik tillverkar finländsk design

Glas som tillverkats i Finland håller, och går vidare från mor till dotter. Glasföremålen är alltså förknippade med många minnen, men också med en bit konsthistoria som du kan bekanta dig med mitt i det vackraste Tavastland.

Kastehelmi_Iittala_Outlet

Produkterna i Kastehelmi-serien är tillgängliga i många olika färger bland annat i Iittala Outlet.

Jag minns när jag berättade att jag skulle flytta till mitt första egna hem och min mormor började gräva fram sina gamla kärl till mig. När solljuset träffade Iittalas Kastehelmi glastallrikar funderade jag på vad allt dessa gamla, men fortfarande så tidlösa, kärlen hade sett under årens lopp.

Jag fick höra att de har varit närvarande både vid min och min mammas dop, vid min morfars 50-årsfest och vid många andra bemärkelsestunder.

Men hur länge har Iittalas Kastehelmi-serie existerat? Min mormor kunde inte svara på det, och inte funderade jag heller desto mer på det då.

Flera år senare kom jag tillbaka till detta igen när jag besökte en vän och hon erbjöd mig glass från en grön Kastehelmi dessertskål.

Medan jag beundrar skålen som passar in i bordets harmoniska dukning får jag höra att man redan har kunnat få Iittala Kastehelmi i flera olika färger under många år.

GLASBLÅSNINGENS MAGI

Jag blir mer intresserad av glasets historia. När jag får reda på att man fortfarande kan se glasblåsare i sitt arbete på Iittala Glasbacke, bestämmer jag mig för att besöka den på min nästa lediga dag.

Jag lämnar bilen på parkeringen och riktar stegen mot glasfabriken. Glasblåsning låter så fascinerande att jag kvickt klättrar upp på åskådarläktaren och får bevittna hur den klara Aalto-vasen får sin form.

Iittala besöks också av många grupper och jag får följa med när en guide från en skolklass berättar om platsens historia och om hur en stor del av glasföremålen fortfarande tillverkas för hand. Iittala designhistoria sträcker sig till år 1881 och är fortfarande den äldsta verksamma glasfabriken i vårt land.

Här kan grupperna också prova på glasblåsning och medan barnen fortsätter till nedre våningen bestämmer jag mig för att gå till fabriksbutiken som ligger intill glasfabriken.

Iittala_lasitehdas_glassfactory

Det är fascinerade att följa glasblåsarnas arbete från åskådningsläktaren i Iittala glasfabrik.

Iittalo_Aalto_maljakko_vase_muotti

Den berömda Aalto-vasen i Iittala skapas i den här formen.

lasinpuhaltaja_glassblower_Iittala_lasitehdas_glassfactory

I Iittala får man under glasblåsarnas handledning blåsa en egen vas

SKAPADE AV TÅRAR

Tapio_wirkkala_lasi_glass_pisarat

Glaskärlen i Tapio-serien som planerats av Tapio Wirkkala har bevarat sin popularitet.

I dörren stötte jag ihop med en glasblåsare som frågade om jag hade sett glasälvor? Medan vi går mot butiken får jag höra en kort, men desto mer fascinerande berättelse om dessa sagolika varelser.

Det berättas att glasälvorna har uppstått av glasblåsarnas tårar, när tårarna har fallit ner bland glassplitter. Av de tårar som har uppstått när man är så nära en perfekt framgång, men sen spricker glaset ändå eller förlorar sin form.

Enligt berättelsen lever inte glasälvorna länge, men de föds på nytt, eftersom glasblåsaren kan blåsa ett litet glashjärta i dem, en liten droppe för att upprätthålla livet.

Jag frågar om det har uppstått älvor av mannens egna tårar, men han ler, blinkar med ögat, går vidare och önskar en god fortsättning på dagen.

KASTEHELMIS HISTORIA

I butiken välkomnas jag av en glad arbetstagare och jag får höra att hos dem kan man köpa både dricksglas, bestick, tallrikar och andra inredningsprodukter.

Riihimäki_Suomen_lasimuseo_glassmuseum

På Finlands glasmuseum i Riihimäki visas hela den finländska glasblåsningens historia!

Jag beundrar muminmuggar från min tid, men i slutändan bestämmer jag mig ändå för Iittala Kastehelmis serveringsfat. Försäljaren berättar att Kastehelmi är Design som planerades av Oiva Toikka år 1964.

När försäljaren märker att jag är intresserad av glasblåsningens historia uppmanar hon mig att också besöka museet. Jag styr riktningen mot Iittala Designmuseum, och genast när jag kliver in och jag ser olika glasföremål blir jag överväldigad av olika minnen. Det känns som om jag återvänder till barndomens somrar och till min mormors blåbärsmums.

En kort bilfärd därifrån i Riihimäki finns Finlands Glasmuseum. Där kan man också bekanta sig med andra finländska glasfabrikers produktioner. Jag blir allt mer intresserad av glas och bestämmer mig för att köra hem via Riihimäki

Medan jag kör hem funderar jag att det Kastehelmi serveringsfat som hag köpte är lämpligt för att servera blåbärspaj till helgen, när mina morföräldrar kommer på besök. Då kan jag berätta om min utflykt i det finländska glasets historia.