Tavastlands TOP 10 Besöksmål

Tavastland är fullt av intressanta saker att se och uppleva. Vi samlade ihop landskapets top 10 besöksmål. Åtminstone dessa bör man se!

1. Tavasthus slott

Historiska Tavastehus slott är ett av Finlands tre största medeltida slott. I skyddet av de tjocka murarna, smala slottsgångarna och ståtliga salarna kan du känna historiens sus. I väggarna syns spår av livet under de olika tidsperioderna och slottet gömmer många spännande historier. På slottet ordnas olika evenemang, workshopar och specialrundvandringar. Du kan också ordna din egen fest i slottets salar! Tavastehus slott erbjuder en oförglömlig upplevelse oberoende av ålder. På slottsudden finns också det intressanta Fängelset samt Militaria museet och med sambiljetten kan du besöka dem alla.

Häme_castle_armour

I slottet kan du beundra och till och med prova riddarnas harnesk.

Häme_castle

Tavastehus slott byggdes av rödtegel på medeltiden.

Häme_castle_yard

På slottsgården kan man känna stämningen av de gångna tiderna.

2. Torronsuo Nationalpark

I Torronsuo nationalpark kan man beundra det kargt vackra myrlandskapet. På Finlands djupaste myr finns både långa och korta leder, längs vilka även en mindre erfaren vandrare vandrar. Det har också gjorts bredare spångar åt rörelsehämmade personer. Från fågeltornet kan man beundra myrnaturen och spana in olika fågelarter. På vintern går det skidspår av olika längd över myren.

Nationalparks_Torronsuo

De kargt vackra myrlandskapen i Torronsuo lockar människor på utflykt.

Torronsuo_nationalparks_winter

På vintern är Torronsuo som en liten bit av Lappland. (Bild: Erärenki / Jouni Palén)

Torronsuo_national_park_evening

Torronsuo är vacker och stämningsfull under alla årstider och dygnets alla tider. (Bild: Erärenki/ Jouni Palén)

3. Liesjärvi Nationalpark

De tavastländska sjö- och skogslandskapen i Liesjärvi nationalpark charmar alla som rör sig i nationalparken. Liesjärvi erbjuder rikliga fiskevatten och i skogen plockar du rena svampar och bär. Från Kyynäränharju, som går mellan två sjöar, kan du beundra det imponerande landskapet. I Korteniemi kulturgård, som hör till nationalparken kan du delta i traditionellt gårdsarbete. Gården Korteniemi presenterar skogvaktarens liv på 1910-talet.

liesjärvi_nationalparks

I Liesjärvi nationalpark möter du imponerande tavastländska landskap.

nationalparks_heritage_farm

På Korteniemi kulturgård i Liesjärvi nationalpark kan du bekanta dig med sysslorna och livet på lantgården.

Liesjärvi_national_park_lake

Du kan också bekanta dig med Liesjärvi nationalpark från sjön.

4. Iittala Village

Iiittala Village är upplevelsernas by där du kan spendera en hel dag med att beundra formgivning, konst och hantverk. I Iittala glasbruk får du se hur den populära Aalto-vasen och många andra vackra glasföremål blir till i händerna på skickliga glasblåsare. Kultasuklaas läckra choklad skapas också som hantverk och i området finns även många andra små hantverksbodar. Den naivistiska konstutställningen gläder med sina färgglada verk.

I designmuseet kan du bekanta dig med glasblåsningens och glasföremålens historia. I Outleten kan du dessutom köpa glasföremål tillverkade i Iittala eller varför inte Muminmuggar!

Iittala_village

I Iittala Village finns mycket att se och uppleva.

Iittala_glassfactory

Det är förtjusande att följa glasblåsarnas arbete från åskådningsläktaren i Iittala glasbruk.

iittala_aalto_vase

I Iittala Outleten kan du köpa härliga designföremål gjorda av glasblåsarna.

5. Aulanko

I Aulanko parkskog, som grundades av Hugo Standertskjöld, löper imponerande friluftsleder förbi skogstjärnar och lusthus. Från Aulangonvuori utsiktstorn och utsiktsterrass kan man beundra det vackra nationallandskapet, Aulangonjärvi och Sibelius skog. I Aulanko finns också mycket hobbymöjligheter. I Aulankoområdet finns bland annat två golfbanor, klätterpark och badhotellAulanko Outdoors erbjuder naturaktiviteter både på sjön, i skogar och på snö.

Aulanko_forest

I skogarna i Aulanko finns flera olika promenadleder och längs dem lusthus och skogstjärnar.

Aulanko_näkötorni

Från Aulanko utsiktstorn kan du beundra det finska nationallandskapet.

Aulanko_fatbikes_activities

I Aulanko finns också mycket olika aktiviteter och sysselsättning för hela familjen.

6. Finlands Glasmuseum

I Riihimäki får du uppleva glasets förtrollning i den gamla glasfabriken som gjorts om till glasmuseum! Grundutställningen som planerats av Tapio Wirkkala gör besökaren bekant med glasblåsningens historia och förträffliga glasföremål ända från glasindustrins första tid fram till i dag. I grundutställningen finns över 2000 centrala finska glasföremål.  Förutom grundutställningen finns det alltid också varierande utställningar i museet . I glasmuseet kan du också gå och ta sig en kopp kaffe eller äta en bit mat på restaurang Klaas. Förutom att bekanta dig med glasmuseet, kan du också göra en avstickare till Jaktmuseet eller besöka glasstudiorna i närheten.

Lasimuseo_Riihimäki_outside

Finlands glasmuseum är grundat i den tidigare glasfabrikens utrymmen i Riihimäki.

Lasimuseo_Riihimäki_glassexhibition

I glasmuseets grundutställning visas glasblåsarens konststycken från olika årtionden.

Lasimuseo_glassblowing_history

I glasmuseet kan man bekanta sig med glasblåsningens historia.

7. Sibelius födelsehem

Finlands nationalkompositör Jean Sibelius föddes i Tavastehus den 8 december 1865. Sibelius levde sin barn- och ungdom i Tavastehus. Han studerade i normallyceet och vandrade i Aulankos skogar och på Vanajavesis stränder, varifrån han inhämtade inspiration till tonsättandet. Sibelius födelsehem ligger i centrum av Tavastehus och är idag ett museum. Museet visar möbler, föremål, dokument och fotografier från Sibelius barndom. I museet arrangeras också konserter.

Sibelius_birthplace_outside

Sibelius födelsehem ligger alldeles i Tavastehus stadskärna.

SIbelius_birthplace_instruments

I Sibelius födelsehem står gamla instrument framme och där arrangeras också ofta konserter.

Sibelius_birthplace_room

Sibelius födelsehem är inrett i Jeans Sibelius barndomsårs stil.

8. Iso-Melkutin

 Iso-Melkutin i Loppis är en vildmarkssjö med otroligt klart vatten och den är populär bland dykare. I sjön finns flera dykobjekt och sikten kan vara till och med åtta meter när den är som bäst. Under ytan finns bland annat en undervattensås, stenhögar och träd som fallit och bland dem simmar många små fiskar. I Melkutin kan man också snorkla eller bara bada och njuta av det klara sjövattnet. Man kan också beundra den förtjusande sjön Melkutin från vandringsleden som går runt sjön. Leden som är ungefär 7,1 kilometer lämpar sig också för nybörjare. Längs leden kan man stanna och äta matsäck vid vindskyddet.

Iso-Melkutin

Iso-Melkutin som ligger i Loppis är ett utmärkt utflyktsmål för personer i alla åldrar.

Iso_melkutin_steps

Iso-Melkutin med sitt klara vatten är också populär bland dykare.

Iso_melkutin_hiking

Vandringsleden som går runt Iso-Melkutin lämpar sig också för nybörjare.

9. Forssa spinneriområde

Forssa spinneriområde i centrum av Forssa är fullt av kultur och liv. I den före detta bomullsfabriken hittar du ett museum, ett bibliotek och en bowlinghall samt butiker, restauranger och kaféer. I spinneriområdet fungerar också Häme yrkeshögskola, musikinstitutet, bildkonstskolan och Wahren-institutet. I spinneriet ordnas också evenemang. Museiverket har utsett spinneriområdet, tillsammans med väveriet som ligger en kilometer bort, till en byggd kulturmiljö av riksintresse.

Forssa_spinning_mill

Spinneriområdet i Forssa centrum är numera ett kultur- och utbildningscentrum.

Forssa_spinning_mill_museum

I spinneriområdet finns bland annat Forssa museum.

Forssa_spinning_mill_rapid

Axel Wilhelm Wahren grundade spinneriet på stranden av Loimijoki år 1849.

10. Marskin Maja

Marskalken av Finland Mannerheims tidigare jaktstuga fungerar numera som museum och beställningsrestaurang vid stranden av Puneliasjön i Loppi. I Marskin maja kan du känna historiens sus mitt i naturen. Jaktstugan byggdes som 75-års present åt Mannerheim år 1942 under kriget. Den har varit museum ända sedan 1959. I Marskin maja kan du hyra bastu eller njuta av Mannerheims favoritmaträtter i beställningsrestaurangen. Förbi Marskin maja löper Poronpolku-leden, som är populär bland vandrare.

Marskin_maja_outside

Numera fungerar marskalken av Finland Mannerheims jaktstuga som museum och restaurang i Loppi.

Marskin_maja_inside

I Marskin maja kan du uppleva en bit finländsk historia i naturens sköte.

Marskin_maja_steps

Marskin maja är belägen mitt i naturen och förbi den löper också den populära vandringsleden Poronpolku.

.

logosarja_hankkeet