Nationalparker och natur nära dig

Det finns vacker natur överallt i Finland, men jag vågar påstå att naturen är unikt vacker i Tavastland, och den är mycket nära – vi är ju ungefär en timmes bilresa från Helsingfors. Det finns gott om skogar och vandringsleder och här kan du, förutom till fots, också ta dig från skog till skog med terrängcykel eller genom att paddla.

kansallispuistot_melonta_nationalparks_canoeing

Styr mot Tavastlands fantastiska paddlingsrutter!

Vem är du och varifrån kommer du? När jag reser med ryggsäcken på ryggen stöter jag ofta på dessa frågor, och njuter stort av att få berätta om min hembygd som är full av stränder och skogar.

Människornas miner är oförglömliga när jag berättar att jag växt upp i Tammela, där det bara finns cirka 6 000 invånare, men över 200 sjöar och dammar. I hela Tavastland finns det sammanlagt 785 sjöar. Det är fint att se världen, men till slut saknar jag alltid det lugn och ro som finns i naturen.

När mina samtalspartner äntligen inser att jag verkligen talar om hundratals, inte tiotals vattendrag, fortsätter jag med att säga att vi också har nationalparkerna Torronsuo och Liesjärvi, över 20 andra utflyktsmål och ett stort antal vandringsleder.

”Dit måste jag komma på besök” är den vanligaste kommentaren i slutet av detta samtal. Och tro mig, jag har haft många sådana diskussioner.

SPÅNGAR I TORRONSUO

Kansallispuistot_Torronsuo_talvi_nationalparks_winter

På vintern är Torronsuo som en liten bit av Lappland. (Bild: Erkänki / Jouni Palén)

Men vilka platser lönar det sig att åka till när man besöker Tavastland?

Jag rekommenderar alltid att börja i Torronsuo nationalpark. Det finns inget bättre sätt att starta dagen än när man från utsiktstornet beundrar hur morgonens första solstrålar sprider sitt ljus över Finlands djupaste myr.

När du promenerar längs spångarna kan du stanna upp och utforska myrens unika flora och samtidigt smaka på läckra hjortron och syrliga tranbär. Jag vet att vissa också har packat med kolasås i ryggsäcken för att avnjuta en läcker efterrätt på rastplatsen.

Särskilt på vintern är stämningen och landskapet i Torronsuo som i Lappland och i nationalparken kan man också skida på markerade spår eller prova på att gå i snöskor under handledning av en vildmarksguide. Om du råkar vara på rätt plats vid rätt tid kan du anmäla dig till den guidade månskensskidturen.

NATURLIGA LIESJÄRVI

När man besöker Tammela lönar det sig absolut att också besöka Liesjärvi nationalpark. Den ligger alldeles intill Torronsuo.

Kansallispuistot_liesjärvi_nationalparks

I Liesjärvi nationalpark möter du imponerande tavastländska landskap.

I Liesjärvi kan du promenera, cykla med terrängcykel eller paddla. Tack vare de guidade stigarna och de Digitrail-mobilapplikation markerade rutterna är det nästan omöjligt att gå vilse i området.

Trots sin ringa storlek rymmer Liesjärvi mycket orörd skog, eldplatser och rastplatser samt några vildmarksstugor.

Av erfarenhet kan jag berätta att det är fantastiskt skönt att vakna upp i ett tält på morgonen, fylla lungorna med frisk luft och att barfota promenera ner till stranden vid sjön för ett morgondopp.

Visste du för övrigt att det på sommaren finns naturligt ljus i Finlands skogar hela natten? Om du vill kan du alltså beundra naturens skönhet dygnet runt.

RUTTER FÖR ALLA

kansallispuistot_kansallinen_kaupunkipuisto_kävelytie

I Tavastehus och Forssa nationalstadspark kan du göra utflykter i vackra parklandskap.

En positiv sida med Tavastlands skogar är att det finns rutter och upplevelser för alla. Kortare rutter och eldplatser i närheten av parkeringsplatserna är ett utmärkt mål för såväl barnfamiljer som äldre personer.

Även i närheten av städerna har man tillgång till naturen eftersom städerna i Tavastland som bekant är både livliga och grönskande. Nationalstadsparkerna i Forssa och Tavastehus är fulla av parker dit det är lätt att ta sig till exempel för en picknick.

Kansallispuistot_sienet

Skogarna i Tavastland är fulla av rena svampar och bär som du kan plocka under din utflykt.

Om man däremot vill göra en längre vandring kan man göra det genom att följa Tavastlands Lodjursrutt. Till vandringsleden som markerats med lodjur i terrängen hör bland annat Tavastehus Ahvenisto, Tammela nationalparker och Riihimäki Riutta samt de fina rekreations- och naturobjekten på Tavastlands sjöplatå.

Lodjursrutten är sammanlagt 250 kilometer lång och i hela Tavastland finns det nästan 1 500 kilometer vandringsleder och stigar, så det finns mycket att se och undersöka.

Ja, och kommer jag redan ihåg att berätta att här är skogarna förutom med bär även fulla av svampar! Och var och en som rör sig i skogarna får plocka dem fritt. Det lönar sig alltså att packa ner svampboken i ryggsäcken, ifall att du skulle råka stöta på dessa delikatesser under din vandring.