TOP 10 Käyntikohteet Hämeessä

Häme on täynnä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Kokosimme yhteen top 10 käyntikohteet maakunnan alueelta. Nämä on ainakin nähtävä!

1. Hämeen linna

Historiallinen Hämeen linna kuuluu Suomen kolmen isoimman keskiaikaisen linnan joukkoon. Paksujen muurien suojassa, kapeilla linnan käytävillä ja upeissa saleissa voit aistia historian havinan. Eri aikakausien elämän jäljet näkyvät seinissä ja linna kätkee sisäänsä myös jännittäviä tarinoita. Linnalla järjestetään erilaisia tapahtumia, työpajoja sekä erikoiskierroksia. Voit järjestää myös omat juhlasi linnan saleissa! Hämeen linna tarjoaa unohtumattoman kokemuksen kaikenikäisille. Linnanniemen alueelta löydät myös mielenkiintoisen Vankilan sekä Museo Militarian, joihin pääset tutustumaan alueen yhteislipulla.

Visit_häme_Hämeen_linna_castle_haarniska_armour

Linnassa voit ihailla ja jopa kokeilla ritareiden haarniskoja.

Visit_häme_Hämeen_linna_Häme_castle

Hämeen linna on rakennettu punatiilistä keskiajalla.

Visit_häme_Hämeen_linna_castle_yard_piha

Linnan pihalla voi aistia menneiden aikojen tunnelmaa.

2. Torronsuon kansallispuisto

Karun kaunista suomaisemaa pääsee ihailemaan Tammelassa, Torronsuon kansallispuistossa. Suomen syvimmällä suolla on niin pitkiä kuin lyhyitäkin reittejä, joita pitkin patikoi kokemattomampikin retkeilijä. Myös liikuntarajoitteisille on tehty levennettyjä pitkospuita. Lintutornista voi ihailla suoluontoa ja bongailla eri lintulajeja. Talvisin suon poikki kulkee eripituisia hiihtoreittejä.

Kansallispuistot_Torronsuo

Torronsuon karun kauniit suomaisemat houkuttelevat retkeilijöitä.

Kansallispuistot_Torronsuo_talvi_nationalparks_winter

Talvella Torronsuo on kuin pieni pala Lappia. (kuva: Erärenki / Jouni Palén)

Torronsuo_kansallispuisto_national_park_evening

Torronsuo on kaunis ja tunnelmallinen kaikkina vuoden ja vuorokauden aikoina. (kuva: Erärenki/ Jouni Palen)

3. Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuiston hämäläiset järvi- ja metsämaisemat hurmaavat jokaisen kansallispuistossa kulkevan. Liesjärvi tarjoaa runsaat kalavedet ja metsistä keräät puhtaita sieniä sekä marjoja. Kahden järven välissä kulkevalta Kyynäränharjulta voit ihailla upeita maisemia. Kansallispuistoon kuuluvalla Kortenniemen perinnetilalla voit osallistua perinteisiin maatalon töihin. Kortenniemen tila esittelee 1910-luvun metsänvartijantilan elämää.

Kansallispuistot_liesjärvi_nationalparks

Liesjärven Kansallispuistossa kohtaat upeat hämäläiset maisemat.

Kansallispuistot_kortenieme_perinnetila_nationalparks_heritagefarm

Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa pääset tutustumaan maatilan askareisiin ja elämään.

Liesjärvi_national_park_lake

Liesjärven Kansallispuistoon voit tutustua myös vesireittejä kulkien.

4. Iittala Village

Iiittala Village on elämysten kylä, jossa vietät koko päivän ihaillen muotoilua, taidetta ja käsityöläisyyttä. Iittalan lasitehtaassa pääset katselemaan, kuinka suosittu Aalto-maljakko ja monet muut kauniit lasituotteet syntyvät käsityönä taitavien lasinpuhaltajien otteissa. Kultasuklaan herkulliset suklaat syntyvät niin ikään käsityönä ja alueelta löytyy myös monia muita pieniä käsityöläispuoteja. Naivistinen taidenäyttely ilahduttaa värikkäillä teoksillaan.

Design museossa voit tutustua lasinpuhalluksen ja lasiesineiden historiaan. Outletista voit käydä vielä ostamassa itsellesi Iittalassa valmistettuja lasiesineitä tai vaikkapa muumimukeja!

Iittala_village

Iittalan kylässä on paljon nähtävää ja koettavaa.

Iittala_lasitehdas_glassfactory

On lumoavaa seurata lasinpuhaltajien työskentelyä Iittalan lasitehtaan katseluparvelta.

iittala_aalto_vase_maljakko

Iittala Outletista voit ostaa lasinpuhaltajien upeita design tuotteita.

5. Aulanko

Hugo Standertskjöldin perustamassa Aulangon puistometsässä kulkee upeita ulkoilureittejä metsälampien ja huvimajojen ohi. Aulangonvuoren näkötornista ja näköalatasanteelta voi ihailla upeaa kansallismaisemaa, Aulangonjärveä Ja Sibeliuksen metsää. Aulangolla on myös paljon harrastusmahdollisuuksia. Aulangon alueelta löytyy muun muassa kaksi golfkenttää, kiipeilypuisto ja kylpylähotelli. Aulanko Outdoors tarjoaa luontoaktiviteetteja niin vesillä, metsissä kuin hangillakin.

Aulanko_metsä_forest

Aulangon metsissä on useita erilaisia kävelyreittejä, joiden varrella on huvimajoja ja metsälampia.

Aulanko_näkötorni

Aulangon näkötornin huipulta voit ihailla suomalaista kansallismaisemaa.

Aulanko_fatbikes_aktiviteetit

Aulangolla on myös paljon erilaisia aktiviteetteja ja tekemistä koko perheelle.

6. Suomen Lasimuseo

Riihimäellä vanhasta lasitehtaasta lasimuseoksi muutetussa rakennuksessa pääset kokemaan lasin lumon! Tapio Wirkkalan suunnittelema perusnäyttely tutustuttaa kävijän lasinpuhalluksen historiaan ja upeisiin lasiesineisiin aina lasiteollisuuden alkuajoista tähän päivään saakka. Perusnäyttelyssä on esillä yli 2000 keskeistä suomalaista lasiesinettä.  Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä aina vaihtuvia näyttelyitä. Lasimuseossa voit pistäytyä myös kahville tai syömään ravintola Klaasiin. Lasimuseoon tutustumisen lisäksi voit poiketa viereiseen Metsästysmuseoon tai vierailla lähistön lasistudioissa.

Lasimuseo_Riihimäki_rakennus

Suomen lasimuseo on perustettu entisen lasitehtaan tiloihin Riihimäelle.

Lasimuseo_Riihimäki_lasinäyttely

Lasimuseon perusnäyttelyssä on esillä lasinpuhaltajien taidonnäytteitä eri vuosikymmeniltä.

Lasimuseo_lasinpuhallus_historia

Lasimuseossa voi tutustua lasinpuhalluksen historiaan.

7. Sibeliuksen syntymäkoti

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8. joulukuuta 1865. Sibelius eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa opiskellen normaalilyseossa ja vaellellen Aulangon metsissä ja Vanajaveden rannoilla, josta hän ammensi inspiraatiota säveltämiseen. Sibeliuksen syntymäkoti sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa ja on nykyään museona. Museo esittelee Sibeliuksen lapsuuden aikaisia kalusteita, esineitä, asiakirjoja ja valokuvia. Museossa järjestetään myös konsertteja.

Sibelius_syntymäkoti_ulkoa

Sibeliuksen Syntymäkoti sijaitsee aivan Hämeenlinnan ydinkeskustassa.

SIbelius_syntymäkoti_soittimet

Sibeliuksen syntymäkodissa on esillä vanhoja soittimia ja siellä pidetään usein myös konsertteja.

Sibeliuksen_syntymäkoti_huone

Sibeliuksen syntymäkoti on sisustettu Jean Sibeliuksen lapsuusvuosien tyyliin.

8. Iso-Melkutin

Uskomattoman kirkasvetinen Iso-Melkutin on sukeltajien suosima erämaajärvi Lopella. Järvellä on useita sukelluskohteita ja näkyvyys voi olla parhaimmillaan jopa 8 metriä. Pinnan alta löytyy muun muassa vedenalainen harju, kivikasoja ja kaatuneita puita, joiden seassa uiskentelee paljon pieniä kaloja. Melkuttimelle voi lähteä myös snorklaamaan tai ihan vain polskimaan ja nauttimaan kirkkaasta järvivedestä. Upeaa Melkutinta voi myös ihailla kiertämällä järven retkeilyreittiä pitkin. Noin 7,1 kilometrin mittainen reitti sopii hyvin myös aloitteleville retkeilijöille. Reitin varrella voit pysähtyä syömään eväitä laavulle.

Iso-Melkutin

Lopella sijaitseva Iso-Melkutin on loistava retkikohde kaikenikäisille.

Iso_melkutin_portaat

Kirkasvetinen Iso-Melkutin on myös sukeltajien suosiossa.

Iso_melkuti_patikointi

Iso-Melkuttimen ympäri kulkeva patikontireitti sopii myös aloitteleville retkeilijöille.

9. Forssan Kehräämöalue

Forssan kehräämöalue Forssan keskustassa on täynnä kulttuuria ja elämää. Entisen puuvillatehtaan tiloista löydät museon, kirjaston, keilahallin, putiikkeja ja ravintoloita sekä kahviloita. Kehräämöalueella toimii myös Hämeen Ammattikorkeakoulu, musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja Wahren-opisto. Kehräämöllä järjestetään myös tapahtumia. Museovirasto on määritellyt kehräämöalueen yhdessä kilometrin päässä sijaitsevan kutomon kanssa valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Forssa_kehräämö

Forssan keskustassa sijaitseva kehräämöalue on nykyään kulttuuri- ja koulutuskeskus.

Forssa_kehräämö_museo

Kehräämöalueella sijaitsee muun muassa Forssan museo.

Forssa_kehräämö_koski

Axel Wilhelm Wahren perusti kehräämön Loimijoen rannalle vuonna 1849.

10. Marskin Maja

Suomen Marsalkka Mannerheimin entinen metsästysmaja toimii nykyään museona ja tilausravintolana Lopella, Punelia-järven rannalla. Marskin majalla voit tuntea historian havinan luonnon keskellä, metsästysmaja on rakennettu Mannerheimin 75-vuotislahjaksi vuonna 1942 sodan keskellä. Museona se on palvellut jo vuodesta 1959. Marskin Majalla voit vuokrata saunan tai herkutella tilausravintolassa Mannerheimin lempiruoilla. Marskin Majan ohi kulkee myös patikoijien suosima Poronpolun retkeilyreitti.

Marskin_maja_ulkoa

Suomen Marsalkka Mannerheimin metsästysmaja on nykyisin museo ja ravintola Lopella.

Marskin_maja_sisältä

Marskin Majalla voit kokea palan suomalaista historiaa luonnon helmassa.

Marskin_maja_rappuset

Marskin Majan sijaitsee keskellä luontoa ja sen ohi kulkee myös suosittu Poronpolku -vaellusreitti.

Katso myös Riihimäen, Forssan ja Hämeenlinnan seudun top 10 käyntikohteet!

.

logosarja_hankkeet