TOP 10 käyntikohteet Hämeenlinnan seudulla

Mitä kaikkea kivaa tekemistä onkaan Hämeenlinnan seudulla? Hämeenlinna, Hattula ja Janakkala tarjoavat paljon nähtävää ja koettavaa! Alueen rikas historia, kulttuurikohteet, nähtävyydet ja aktiviteetit hurmaavat niin lapsiperheet, vanhukset, pariskunnat kuin yksin matkaavatkin. Keräsimme alle 10 mielenkiintoisinta käyntikohdetta Hämeenlinnan seudulla.

1. Hämeen linna

Hämeen linna on yksi Suomen kolmesta suurimmasta keskiaikaisesta linnasta. Linnan paksut muurit, kapeat käytävät ja upeat salit kätkevät sisälleen valtavasti historiaa ja tarinoita. Linnan seinissä näkyy eri aikakausien jälkiä ja linnassa voit myös kuulla jännittäviä tarinoita. Kurkista vanhaan kaivoon tai vieraile vankityrmässä. Tutustu erilaisiin näyttelyihin. Linnassa ja sen ympäristössä järjestetään paljon tapahtumia. Voit myös osallistua työpajoihin sekä erikoiskierroksille. Linnan saleissa on mahdollista järjestää myös omat juhlat. Linnanniemen alueella voit vierailla linnan lisäksi myös Vankilassa sekä Museo Militariassa, joihin pääset alueen yhteislipulla.

2. Iittala Village

Iiittala Villagessa vietät koko päivän erilaisten elämysten parissa. Voit ihailla muotoilua, taidetta ja käsityöläisyyttä elämysten kylässä. Iittalan lasitehtaan katseluparvelta voit katsella, kuinka taitavat lasinpuhaltajat valmistavat suosittuja Aalto-maljakkoja ja erilaisia upeita lasiesineitä. Kultasuklaan tehtaassa syntyy suussa sulavia suklaaherkkuja käsityönä. Alueella on myös useita ihania käsityöläispuoteja. Naivistinen taidenäyttely tuo iloa värikkäillä maalauksillaan. Designmuseo Iittala kertoo sekä lasinpuhalluksen että itse lasiesineiden historiasta. Iittala Outletissa voit shoppailla itsellesi tai lahjaksi ihania astioita, lasiesineitä ja suosittuja muumimukeja!

3. Aulanko

Hugo Standertskjöld perusti Aulangolle puistometsän 1800-luvun lopulla. Alueella risteilee monia ulkoilureittejä, joiden varsilla voi ihailla paviljonkeja ja metsälampia. Aulangonvuoren laella voi kiivetä näkötorniin tai ihailla näköalatasanteelta kaunista kansallismaisemaa, sekä alhaalla siintävää Aulangonjärveä, jonka toisella puolella voit astella Sibeliuksen Metsässä. Aulangolla voi harrastaa retkeilyn lisäksi paljon muutakin. Golfaajille alueelta löytyy kaksikin golfkenttää. Tekemistä riittää myös kiipeilypuisto Hugo parkissa, Aulangon kylpylässä, sekä minigolfin ja frisbeegolfin parissa. Luontoaktiviteetteja ympäri vuoden tarjoaa Aulanko Outdoors sekä vesillä että Aulangon metsissä. Katajistonrannasta voi myös vuokrata saunan veden ääreltä.

4. Sibeliuksen syntymäkoti

Hämeenlinnassa 8. joulukuuta vuonna 1865 syntynyt Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius eli kaupungissa lapsuutensa ja nuoruutensa. Hän opiskeli Hämeenlinnan normaalilyseossa ja vaelteli Aulangon metsissä sekä Vanajaveden rannoilla. Luonnosta hän sai inspiraatiota säveltämiseen. Sibeliuksen syntymäkotiin voit tutustua Hämeenlinnan keskustassa. Vanha talo on nykyään museo, joka esittelee kalusteita, esineitä, asiakirjoja ja valokuvia Sibeliuksen lapsuuden ajalta. Opastetun kierroksen lisäksi voit osallistua museossa järjestettäviin konsertteihin.

5. Keskiaikaiset kirkot

Hämeenlinnan seudulla on useita upeita keskiaikaisia kivikirkkoja. Tunnetuin niistä lienee Hattulan Pyhän Ristin Kirkko historiallisine seinämaalauksineen. Rengon kirkko oli keskiajalla tunnettu pyhiinvaelluskohde ja erikoisuus 8-kulmaisen pohjamuotonsa ansiosta. Vanajan kirkko Hämeenlinnassa on taas kuuluisa harvinaisesta ulkoisesta saarnatuolistaan, josta on aikoinaan saarnattu ulkona seisseelle väelle. Hauhon keskiaikaista kivikirkkoa asuttaa Suomen vanhimpiin kuuluva vaivaisukko ”Sokea Bartimeus”. Keskiaikaista tunnelmaa voit aistia myös Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa, pienessä Tuuloksen Pyhän Birgitan kirkossa ja Lammin kirkossa.

6. Tiilaakso

Hämeenlinnasta löytyy Suomen tiilaakso! Hämeenlinnassa on neljä eritasoista golfkenttää aivan lähekkäin ja noin 20 minuutin ajomatkan päässä näistä vielä Hattulan ja Lepaan kentät. Hämeenlinnassa sijaitsevista kentistä kaksi löytyy Aulangon upeista maisemista, 9-reikäinen Hugo ja 18-reikäinen Eversti. Katumajärven maisemista löytyy Tawast golfin 18-reikäinen vaihteleva ja mielenkiintoinen kenttä. Vanajanlinnan vieressä sijaitsee yksi Suomen arvostetuimmista golfkentistä, Linnagolf, joka kuuluu arvostettuun European Tour Destinations -ketjuun. Tiilaakson kentille myydään yhteistä Tiilaaksopassia. Hattulan ja Lepaan 9-reikäiset kentätä sijaitsevat kauniissa maalaismaisemissa.

7. Laurinmäki

Laurinmäen luonto- ja kulttuurialue Janakkalassa on täynnä mielenkiintoista historiaa. Torpparimuseon alueella voit tutustua erilaisiin 1800-luvun lopun rakennuksiin, kuten tuulimyllyyn, sepän pajaan tai savusaunaan. Laurinmäen merkityillä luontopoluilla voit tutustua muun muassa uhrilehtoon ja uhrilähteeseen sekä rautakautisiin kuppikiviin ja Janakkalan vanhimpaan mäntyyn. Kulttuurikahvila Keltainen Talo on hyvä paikka levähtää ja nauttia herkkuja. Laurinmäellä voit tavata myös virtuaalisia AR-hahmoja!

8. Lepaa

Lepaan kylässä Hattulassa on monenlaista tekemistä ja nähtävää! Lepaan kartano on mahdollisesti perustettu jo 1200-luvulla, joskin nykyisen päärakennuksen vanhimmat osat ovat vasta 1600-1700 -luvun taitteessa rakennetut. Upean kartanoalueen lisäksi Lepaalta löytyy puutarhaopisto kauniine puutarhoineen, puutarhamuseo sekä viinitila, joka valmistaa viinejä oman puutarhan antimista. Puutarhaopiston läheisyydestä löytyy myös golf-kenttä sekä savipaja. Jos olet onnekas, saatat nähdä Lepaan Annan haamuun!

9. Ahvenisto

Ahveniston Olympiapuisto on suosittu ulkoilu- ja virkistysalue Hämeenlinnassa. Alueella kulkee monia merkittyjä kuntoilu- ja ulkoilureittejä, pururata sekä metsäpolkuja. Ahveniston järvi on suosittu uimapaikka, talviaikaan Ahvenistolla pääsee uimaan myös avannossa. Ahveniston saunaa voi vuokrata kuka tahansa ja siellä on myös yleisiä saunavuoroja. Ahvenistolta löytyy myös maauimala, joka on rakennettu vuoden 1952 Olympialaisia nykyaikaisen viisiottelun uintiosuutta varten. Myös viisiottelun muut lajit kilpailtiin Ahvenistolla. Uinnin ja lenkkeilyn lisäksi Ahvenistolla voi pelata rantalentopalloa, SUP-lautailla tai kiipeillä puissa Flow Parkin radoilla. Rannan tuntumassa on kota, johon voi sytyttää retkinuotion. Kesäaikaan rannan läheisyydessä palvelee kahvila. Talvella Ahvenistolla kulkee valaistu latupohja ja siellä on useita pulkkamäkiä.

10. Wetterhoff

Fredrika Wetterhoff omisti elämänsä vähävaraisten tyttöjen auttamiselle. Hän perusti käsityökoulu Wetterhoffin Hämeenlinnan vuonna 1885. Koulu sai vakituiset tilat Vanajaveden rannalta vuonna 1890. Nykyään Wetterhoffin talo on luovien alojen yritysten keskus, jossa Fredrikan perintö elää edelleen. Wetterhoffin talo on kiehtova retkikohde, jossa voi tutustua historialliseen rakennukseen ja sen tarinoihin, kahvitella idyllisessä kahvilassa tai tehdä ostoksia käsityömyymälässä. Ryhmille järjestetään myös erilaisia työpajoja esimerkiksi miniryijyn valmistuksesta. Talossa voit myös tavata käsityöläisiä ja luovien alojen yrittäjiä.

Katso myös Forssan  ja Riihimäen seudun TOP 10 käyntikohteet ja koko Hämeen TOP 10 käyntikohteet!

logo_eu_liitto_hamk