TOP 10 käyntikohteet Riihimäen seudulla

Mitä kaikkea voitkaan nähdä ja kokea Riihimäen seudulla? Riihimäeltä, Lopelta ja Hausjärveltä löytyy upeita museoita, luontokohteita, kulttuuria ja hauskoja aktiviteettja! Keräsimme alle top 10 matkailukohteet Riihimäen seudulta.

1. Suomen Lasimuseo

Suomen lasimuseo esittelee valtakunnallisena vastuumuseona lasin historiaa ja muotoilua. Museossa voi perehtyä lasin yli 4000 vuotta vanhaan historiaan ja suomalaisen lasinvalmistuksen 300-vuotiseen perinteeseen. Historiallisen perusnäyttelyn lisäksi lasimuseo esittelee vaihtuvissa näyttelyissä kansainvälisiä ja kotimaisia käyttö- ja taidelasin, lasitaiteen ja muotoilun huippuja sekä myös harvinaisia historiallisia kokoelmia eri puolilta maailmaa. Suomen lasimuseo on nähtävyys, joka sijaitsee lähellä vanhaa Riihimäen lasitehdasta (1910–1990). Tehtaan toiminnan loputtua sen tiloihin on muuttanut uusia yrityksiä, mm. Osuuskunta Lasismi, jossa voi kokea lasinpuhalluksen huumaa ja viettää ikimuistoinen hetki kuuman lasin parissa. Vanhan lasitehtaan tiloissa sijaitsee myös Lasistudio Mafka & Alakoski, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden nähdä ammattilasinpuhaltajia työssään. Vajaan kilometrin päässä museolta sijaitsee Hyttikortteli, lasitehtaan työväestölle 1900-luvun alussa rakennettu asuinalue. Hyttikorttelista löytyy lasinpuhaltaja Pekka Paunilan Potti, yhdistetty lasihytti ja myymälä.

2. Riihimäen seudun museot

Riihimäen seudulla on monipuolinen museotarjonta. Riihimäen taidemuseo on nähtävyys ja viihtyisä kohtaamispaikka keskellä kaupunkia. Taidemuseo tarjoaa paljon nähtävää ja tekemistä: laadukkaiden näyttelyiden lisäksi museossa järjestetään erilaisia työpajoja, konsertteja, luentoja ja muita tapahtumia kaikenikäisille museovieraille. Riihimäen taidemuseon arvokkaaseen ja kansallisesti merkittävään kokoelmaan kuuluu runsaat 2 000 taideteosta ja esinettä, mm. Helene Schjerbeck, Ellen Thesleff, Tyko Sallinen. Riihimäen kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen paikallismuseo, jossa voi tutustua Riihimäen kulttuuriperintöön. Perusnäyttely ”Riihimäkeläisen tarina” kertoo tarinan ihmisistä Riihimäen seudulla esihistoriasta nykypäivään asti. Valtakunnallinen Työväentalomuseo esittelee maamme työväenliikkeen aatteelliseen ja järjestölliseen toimintaan liittyvää aineistoa. Lopen kirkonmäen alla sijaitsee Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelliksi nimetty torppa. Museon peruskokoelma muodostuu loppilaisita kodeista kerätyistä yli 1000 esineestä, joista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta.  Hausjärven kotiseutumuseo täytti 70 vuotta vuonna 2020 ja sen perusnäyttely on uusittu. Museossa on nyt entistä selkeämmin esillä maalaispitäjän historian keskeisiä osa-alueita, joihin kävijä voi tutustua esineiden, valokuvien ja tekstien avulla.

3. Suomen Metsästysmuseo

Metsästys on ollut olennainen osa suomalaista kulttuuria jo kymmenen tuhatta vuotta. Esi-isien elinkeinosta on vuosien saatossa tullut elämyksiä ja puhdasta luontolihaa tuottava ulkoilmaharrastus. Suomen Metsästysmuseo kertoo suomalaisen metsästyksen tarinan kivikaudelta nykypäivään. Jaakko Ojanperän trofeekokoelma sisältää trofeita ja muita metsästysmuistoja yli sadasta eläinlajista ja alalajista Afrikasta, Aasiasta, Pohjois-Amerikasta ja Euroopasta. Asesalissa esitellään suomalaista metsästyshistoriaa. Elämyksellinen Jahdin lumo näyttely vie kävijät metsän siimekseen selvittämään, mikä metsästyksessä metsästäjiä viehättää. Lisäksi Suomen Metsästysmuseolla on vaihtuvia näyttelyitä sekä tapahtumia.

Lopen ampumaurheilukeskuksessa voi kokea myös metsästyksen huumaa, sillä paikka tarjoaa erinomaiset puitteet metsästys- ja urheiluammunnan harrastamiseen ja kilpailutoimintaan. Ampumaurheilukeskus on saanut hyvän sijainnin ja erinomaisten suorituspaikkojen lisäksi kiitosta myös ympäristönäkökohtien huomioimisesta.

4. Ulkoilureitit

Riihimäen seudulla on monipuolisia ulkoilureittejä. Lopen ulkoilureitit vievät kulkijan Hämeen järviylängön upeisiin maisemiin. Merkittyjä reittejä on lähes 100 kilometrin verran ja reittien varrella on yli 300 järven ja lammen vesistö. Poronpolku esittelee alueen harjuluontoa upeimmillaan, ja se onkin useiden kävijöiden jokavuotinen retkikohde. Eteläpään luontopolut johdattavat tutustumaan luonnon kiertokulkuun opastaulujen avustuksella. Kokonaispituudeltaan reitti on noin 30 kilometriä pitkä. Luutaharjun Samon reitin maasto on vaihteleva. Iso-Melkuttimen ympäri kiertävä luontopolku on oivallinen päiväretkikohde koko perheelle. Pääjärven rengasreitit vievät puolestaan kulkijan metsämaisemaan, jonka metsätyypit vaihtelevat hiekkapohjaisesta kangasmetsästä avonaiseen heinikkoon ja sammalpohjaiseen satumetsään. Hausjärvellä sijaitseva Kakslammin luontopolku kiertää luonnonsuojelualueella ja se kertoo kulkijalle paahdealueiden merkityksestä, hyönteisistä ja niiden ravintokasveista. Opastauluissa kerrotaan keinoista luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja kehittämiseksi.  Hatlamminsuo sijaitsee kumpuilevassa maastossa Hatlamminmäen lounaispuolella Riihimäellä. Suon luonnonsuojelullinen arvo perustuu moniin eri suotyyppeihin, joita on kaikkiaan 40.

5. Marskin Maja

Marskin Maja eli Suomen Marsalkka Mannerheimin Metsästysmaja sijaitsee Lopella. Alun perin maja pihapiireineen rakennettiin 14. divisioonan syntymäpäivälahjaksi Mannerheimille vuonna 1942 ja se sijaitsi Rukajärvellä. Marskin majaan kuuluvat kelohongasta rakennettu metsästysmaja, kesäravintola, tilausravintola ja tilaussauna. Marskin Maja toimii museona.

6. Teatterielämyksiä

Riihimäen Teatteri on pieni, tyylikäs ja lämminhenkinen yleisön suosikki. Ohjelmisto on tavallisen teatterissakävijän mieleistä ja konstailematonta. Omia tuotantoja on vuosittain muutama, ja ohjelmistoa täydentävät suositut vierailuesitykset. Riihimäen nuorisoteatteri on perustettu vuonna 1991 ja se antaa laajaa teatteritaiteen perusopetusta. Ohjelmistosta löytyy monenlaisia esityksiä läpi vuoden. Kesäteatterista pääsee nauttimaan kesä-elokuussa. Sajaniemen taidemäellä toimivan Lopen Teatterin näytelmät toteutetaan harrastajavoimin ammattiohjaajien ohjauksessa. Vuosien varrelle mahtuu monenmoista tarinaa, ikimuistoisia tapahtumia ja viihdyttäviä näytelmiä. Miinan Monttu Hausjärvellä on kesäinen kulttuurikeidas luonnonhelmassa. Monttu on otettu kesäteatterin käyttöön vuonna 1994 ja katsomossa on tilaa jopa 450 teatterinystävälle.

7. Tapahtumat

Kansainväliset Erämessut Riihimäellä ovat eräalan suurin, monipuolisin ja vanhin tapahtuma. Vuonna 2022 Erämessut täyttävät 50 vuotta. Metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn ja luonnon ystävät kokoontuvat Erämessuille kuulemaan alan viimeisimmät uutiset ja tapaamaan alan asiantuntijoita ja yrityksiä. Seudulla on paljon muitakin tapahtumia: kesätorstaisin Lopella on ohjelmalliset iltatorit, Valkeavesi soi on Jalolautalla oleva elämyksellinen konsertti, Suomen Lasimuseon pihalla pidetään vuosittain Lasipäivät eli vintage lasin myyntitapahtuma sekä lisäksi Riihimäellä ajetaan raveja kesäsunnuntaisin.

8. Liikunnallisia seikkailuja

Aktiivinen liikkuja löytää seudulta monenlaista puuhaa. Hausjärven Niklandiassa voi kokeilla sup -lautailua ja Fat Bikeilla ajamista. Samoin Lopella sijaitseva Jalo SUP on auki koko kesän tilauksesta. PV paintball on monipuolinen ja palveleva paintball -kenttä. Frisbeegolfista innostuneet löytävät hyviä heittopaikkoja Oitista, Ryttylän Ykslammilta, Lopen Isokorkeelta sekä Riihimäeltä Palomiehen puistosta, Pohjolan puistosta ja Riutta DiscGolfParkista. Räyskälän Ilmailukeskuksessa voi seurata ilmailutoimintaa ravintolan terassilta tai osallistua itsekin lentämisen riemuihin. Autoiluin huumaa voi kokea Saukkolan EK ralliradalla tai Lavinto Karting -radalla. Lopen Enduro tarjoaa endurosafareita. Koskicafe Myllyssä voi kokeilla lohenongintaa. Pirteeks Boot Campillä voi tehdä läsnäoloharjoituksia, treeniä ja kehonhuoltoa metsäsalilla. Riihimäen kiipeilykeskus Rockslandin hallilla on reilu 200 neliötä boulderointiseinää – boulderoinnissa kiipeillään matalammilla seinillä putoamisen turvaavien patjojen päällä. Lisäksi seikkailunhaluiset voivat kokeilla pakenemistaitojaan Rollaga Escape roomissa.

9. Shoppailun huumaa

Riihimäellä sijaitsee tehtaanmyymälöiden paratiisi. Havin kynttilätehtaan vieressä sijaitsevassa Havi Outletissa pääsee ensimmäisenä käsiksi sesongin kynttiläuutuuksiin ja löytää myymälöiden suurimman tuotevalikoiman. Joutsenen tehtaanmyymälässä voi tutustua laajaan valikoimaan untuva peittoja- ja tyynyjä sekä ajattomia untuvatakkeja. Flow Cosmetics on lähituotettua luonnonkosmetiikkaa ja positiivista energiaa suoraan Riihimäeltä. Studio Eero Aarnion malliston tuotteet valmistetaan Melaja Oy:n tehtaalla Riihimäellä. Tehtaan yhteydessä toimii Outlet-myymälä, jossa voi tehdä edullisia design-löytöjä. Mikkolan suoramyyntitilalta Lopelta löytyy kattavasti ajankohtaiset kasvikset, mehut, hillot sekä kausituotteita kotijäätelöstä sinappiin. Pelto-Seppälän tilalta saa oman lihatuotteiden lisäksi mm. tyrnituotteita.  Mommilan Kyläpuoti on Hausjärvellä sijaitseva kesäkahvila, jossa panostetaan lähituottajien tuotteisiin. Puodin vanhan tavaran myymälästä löydät kaikkea vanhaa lapsuuden leluista, peltipurkkeihin, lehtiin, työkaluihin, astioihin ja retroon sen kaikissa kirkkaissa väreissä. Lisäksi Riihimäeltä löytyy Janne Katajan luotsaama lelukauppa – Riihimäen pieni lelukauppa, jossa voi kokea vanhan ajan lelukaupan tunnelmaa. Riihimäen pieni lelukauppa hurmaa valikoimalla ja iloisella palvelulla.

10. Kirkot

Hausjärven kirkko on kaunis kirkkorakennus Hausjärven kirkonkylässä. Kirkon rakensi Martti Tolpo ja se valmistui vuonna 1789. Kirkko sijaitsee vanhojen Helsingistä, Hämeenlinnasta ja Porvoosta tulevien maanteiden risteyksen tuntumassa. Lopen vanhan kirkon mäen historia ulottuu 1600-luvun puoliväliin. Silloin rakennettiin Pyhälle Birgitalle omistettu kirkko, joka on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista. Kirkko toimii nykyisin nähtävyyskirkkona, kuten myös Lopen nykyinen kirkko. Yli 100-vuotias Riihimäen Keskuskirkko valmistui vuonna 1905. Kirkosta kannattaa huomioida ainakin kaunis kristallinen kynttiläkruunu sekä alttariseinän krusifiksi, joka on taiteilija Hannes Autereen työtä. Riihimäen hautausmaa on hurmaavan kaunis tutustumisen arvoinen kohde.

Katso myös koko Hämeen top 10 käyntikohteet, sekä Hämeenlinnan ja Forssan top 10 käyntikohteet.