HevosHäme – monta tapaa kohdata hevonen

Hämeessä hevosiin liittyviä aktiviteetteja ja elämyksiä on tarjolla monipuolisesti. Kanta-Hämeessä on vaikea olla törmäämättä hevosiin ja tapoja kohdata hevonen on monia erilaisia ja jokaiselle löytyy varmasti mieluisa hevoskokemus. Luonnossa ja suomalaisen maalaismaiseman ympäröimänä koettu elämys tai hetki  hevosen kanssa voi  jättää unohtumattoman jäljen ja voimaannuttaa talliympäristössä vierailijan

Ypäjä lienee Kanta-Hämeen tunnetuin hevospitäjä. Ypäjällä sijaitsee Hevosopisto, hevosalan suurin oppilaitos ja valtakunnallinen hevosurheilun valmennuskeskus. Valmennuskeskuksen, opetus- ja kasvatustoiminnan, ratsastuskoulun, sekä erilaisten kilpailujen ja tapahtumien lisäksi Ypäjän Siittolanmäeltä löytyy myös Suomen hevosurheilumuseo. Kaikkiaan Kartanonkylän kartanon mailla on luotu pohjaa suomalaiselle hevosurheilulle jo 1930-luvulta asti. Historiasta kiinnostuneelle mielenkiintoinen tutustumiskohde on myös Tammelan Mustialassa sijaitseva maataloushistoriallinen museo jonka kokoelma perustuu hevosvetoisiin työkoneisiin ja aikaan ennen traktoria. Portaan Nahkurinverstaalla on mahdollista tutustua erilaisten nahkaisten hevosvarusreiden valmistuksen historiaan.

Jokaiselle jotain – elämyksiä moneen makuun

Ravien maailmaan pääset uppoutumaan Forssassa Pilvenmäen raviradalla ja kesäisin Riihimäen kesäraviradalla. Ensi kesänä 2022 Pilvenmäen raviradalla on luvassa todellista vauhdin hurmaa ja suuren urheilujuhlan tuntua, kun Pohjoismaisen suurin hevosurheilutapahtuma Kuninkuusravit ravataan Forssassa. Lisäksi useat ravitallit toivottavat sinut tervetulleeksi tutustumaan toimintaansa vaikkapa kimppahevosen omistajana. Ratsastuksen eri lajit ja niiden kansalliset ja kansainväliset huiput kohtaavat kesän mittaan monissa Ypäjällä järjestettävissä kilpailuissa, joista tunnetuin on varmasti perinteikäs Finnderby.

Vauhdikkaista aktiviteeteista kiinnostuneelle on Urjalankylässä tarjolla vikellystä ja valjakkoajoa Hessi-Tallin lukuisten muiden elämysten ohella. Riihimäen kupeessa Lopella Launosten kartanon kartanomaisemissa pääset tutustumaan karjanpaimennuksen saloihin ja historian ystävät voivat kokeilla keskiaikaista ratsastamista sotaharjoituksineen. Valjakkoajossa valmennusta järjestää myös Kalalahti valjakot Ypäjällä. Tämän jännittävämpiä tapoja kohdata hevonen saa varmasti hakea!

Hämeessä on monia ratsastustalleja, joilla ratsastusta voi kokeilla aivan aloittelijasta lähtien tai valmentautua jo kokeneena konkarina. Usealla tallilla on Suomen Ratsastajainliiton myöntämä Laatutalli -luokitus, joka kertoo kävijälle, että hevosia ja tiloja hoidetaan hyvin ja vastuullisesti. Onko suosikkirotusi kenties suomenhevonen, islanninhevonen tai norjanvuonohevonen? Eri rotuihin erikoistuneita tallejakin löytyy. Pieni ja helposti lähestyttävä issikka vie helposti monen hevosista kiinnostuneen sydämen. Islanninhevostalleja on Hämeen alueella useampi. Unohtumattomille maastoretkille vievät Hauholla Islanninhevostalli Rimur tai Talli FrostaGloss Turengissa. Ypäjän suunnalla issikoiden seuraa tarjoaa Islanninhevostila Humina ja Urjalassa Maunulan kartanon mailla islanninhevosia kasvattava Talli Sommarbo. Vankasta ja kauniista norjanvuonohevosesta saat rauhallisen ratsastuskaverin Yli-Tokon tilalla Tammelassa. Luotettavan kansallisrotumme suomenhevosen kyydissä voit matkata huoletta vaikka maailman ääriin Ratsastuskoulu Saajan Tallin maastoretkillä Hämeenlinnassa. Roble Verde Dressagen ratsastustunnit Tammelassa tarjoavat kokeneemmille ratsastajille yksilöllisiä elämyksiä puhdasrotuisten espanjanhevosten kanssa.

Luonnon helmaan ja irti arjesta

Monilla talleilla on mahdollista päästä luontoon rentouttavalle maastoretkelle. Hämeenlinnassa Aulangon kulttuurimaisemista upean puistomiljöön ja Vanajaveden rannalla voi nauttia myös ratsain Aulangon ratsastuskoulussa. Mikäli kaipaat hevosterapiaa ja stressinlievitystä, useampi talli tarjoaa rauhoittumiseen, läsnäoloon ja itsensä tuntemiseen opastavia ja tukevia palveluja. Luonnossa voi kulkea metsäretkillä myös seurallisten ja rauhallisten aasien kanssa, kun SatuAasin tallilla voi lähteä retkelle taluttelemaan aaseja lähimetsään tai luonnonsuojelualueelle Iso-Melkuttimelle. Maaseutumatkailusta idyllisimmillään pääsee nauttimaan Vekkilän museotilalla Tammelan Pyhäjärven rannalla, mistä löytyy museo, kahvila, kotieläinpiha, sekä aamiaismajoitusta. Hevosia voit kohdata myös lukuisissa eri tapahtumissa, kuten Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinoilla ja Tammelan Hakkapeliittatapahtumassa.

Laiduntavien hevosten rauhoittavasta vaikutuksesta pääset nauttimaan kesänaikaan myös Korteniemen perinnetilalla Liesjärven kansallispuistossa sekä Elonkiertopuistossa Jokioisilla.

Nousiko jo heppakuume? Kurkkaa Visithämeen aktiviteettisivuiltamme hevoset-osiosta alueen yritykset ja ota sinua kiinnostavaan yritykseen yhteyttä varataksesi elämyksesi! Hirnuvan ihanaa hevoskesää!

Teksti: Tiina Vigelius ja Menna Rantala, kuva: Menna Rantala

EAKR ja EU logot