Päiväretkellä Forssan Kansallisessa Kaupunkipuistossa

Hämeessä luontoa voi ihailla myös keskellä kaupunkia, eikä aina tarvitse lähteä kauas maalle nauttiakseen vehreästä luonnosta. Hämeestä löytyy peräti kaksi kansallista kaupunkipuistoa; Hämeenlinnasta ja Forssasta. Forssan kansallinen kaupunkipuisto on ympäristöministeriön päätöksellä perustettu vuonna 2015 ja se on loistava päiväretkikohde kaikenikäisille. Voit retkeillä koko alueen läpi tai valita itseäsi eniten kiinnostavat kohteet.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto sijaitsee Loimijoen laaksossa ja sitä rajaavalla harjulla. Alueella voit ihailla vehreitä puistoja, metsä- ja viljelymaisemia, vanhoja kyläkortteleita sekä teollisuus- ja asuinrakentamisen historiaa. Punatiilisten teollisuusrakennusten ympärille on muodostunut puistoja ja puutarhoja sekä työväenasuinalueita, johtajien huviloita ja palveluita.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto Kehräämöalue ja Loimijoki

Kehräämöalue Loimijoen rannalla on nykyään Forssan kulttuurielämän sydän.

Vanhat teollisuusrakennukset uudessa käytössä

Kehräämöalue on Forssan sydän, josta teollisuuskaupunki on aikanaan lähtenyt kehittymään. Kuohuvan kosken rannalle perustettu punatiilinen kehräämö on nykyään kulttuurin ja koulutuksen keskittymä. Alueella voit käydä muun muassa Forssan museossa tai luontomuseossa. Tai vain istahtaa piipputerassille nauttimaan ainutlaatuisesta ympäristöstä.

Kehräämöstä noin kilometrin päässä sijaitsee Kutomo. Vanhan Kutomon alueen punatiiliset rakennukset ovat tänäkin päivänä täynnä elämää. Alueella toimii muun muassa päivittäistavarakauppa, hyvinvointi- ja liikuntakeskus, useita erikoisliikkeitä ja tietenkin Rykkeri, jossa voi tutustua ainutlaatuisen suomalaiseen kankaanpainantaprosessiin. Kutomon historiaan ja rakennuksiin sekä nykypäivän yrittäjiin voi tutustua ennakkoon Forssan museon Kutomo elää! -sivuilla.

Upeasta puistosta toiseen

Viksbergin kartanopuisto on todennäköisesti vanhin puistoalue Forssassa ja siellä on jäljellä runsaasti vanhoja puulajeja. Kartanopuistossa kannattaa retkeillä erityisesti loppukeväästä ja alkukesällä, jolloin siellä viihtyy taidokkaasti laulavia lintulajeja.

Vanhojen pitsihuviloiden ympäröimä Yhtiönpuisto hurmaa vanhoine lehmuksineen ja puistokäytävineen. Istahda kauniille vanhalle puistonpenkille tai levähdä joen rannassa vuoden 1879 mallin mukaan uudelleen rakennetussa paviljongissa.

Joen rantaa mukailee kaunis Keskuspuisto puistolehmuksineen, metsätammineen ja vuorijalavineen. Metsän reunassa voi myös syödä retkieväitä laavulla ja pelailla viereisellä jalkapallokentällä.

Keskustan ytimessä ja silti luonnon keskellä

Uudenkylän alueella voi kävellä jokirannassa ja ihailla vanhoja puutaloja. Keskusta on aivan vieressä ja sinne kannattaa piipahtaa paikallisiin myymälöihin tai kahville.

Keskustan kauppatori on suosittu vierailukohde, erityisesti kun sinne saapuu torimyyjiä paikallisten tuotteiden kera kolme kertaa viikossa; tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. Kesälauantaisin on tarjolla elävää musiikkia kauppatorin paviljongissa. Viereinen vehreä Ankkalamminpuisto on keskustan keidas. Puistossa kasvaa lammen ympärillä kesä- ja monivuotisia kukkaistutuksia, puita ja pensaita. Perheen pienimmät viihtyvät leikkipuistossa ja vanhemmat voivat levähtää puistonpenkillä ihaillen ympäröiviä istutuksia ja lammella asuvaa joutsenta.

Vanhat puutaloalueet

Ronttismäen eli Kalliomäen alue esittelee tehdastyöläisten historiallista asumisympäristöä. Vanhalla, kauniilla puutaloalueella sijaitsee myös Ronttismäen tehtaalaismuseo, jossa voi tutustua alueella työskennelleiden puusepän, suutarin ja räätälin verstaisiin.

Rantalanmäessä ja Rantapuistossa sekä Yliskylän alueella pääsee myös ihailemaan vanhaa, idyllistä puutaloaluetta uudempien rakennusten lomassa. Vanhaa rakennuskantaa edustaa lisäksi tiilirunkoinen Vieremän mylly, jonka pauhaava koski on suosittu kalastuspaikka.

Monenlaisia aktiviteetteja retkipäivään

Talsoilanpuistossa voit pelata niin frisbeegolfia kuin minigolfiakin. Vieressä on myös hiekkakenttä, jossa voi kesäaikaan pistää pallo- tai pihapelit pystyyn ja talviaikaan luistella jäädytetyllä kentällä.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto melonta Loimijoella

Forssan kansalliseen kaupunkipuistoon voi myös tutustua melomalla Loimijokea pitkin.

Mäkilammilla voi pulahtaa uimassa ja vieressä olevalla Hunnarin harjulla pääsee frisbeegolfaamaan kilpatason radalla. Alueella voi myös lenkkeillä, nauttia eväitä laavulla tai kulkea metsäpolkuja ja ihailla samalla harjumaisemia. Talviaikaan harju tarjoaa loistavat pulkkamäet. Harjumaisemia voi ihastella myös Harjuselänteen puiston metsäpoluilla.

Linikkalanlammilla pääsee uimaan ja urheilemaan. Kesän suosituin virkistyspaikka tarjoaa loistavat lenkkimaastot, mahdollisuuden kuntoiluun, urheilukentän, koripallo- ja jalkapallokentät sekä tenniskentät. Uimarannalla on hyppytorni ja talviaikaan mahdollisuus avantouintiin.

Loimalammilla voit pian nousta uuteen lintutorniin tarkkailemaan harvinaisia lintuja. Viereisellä Salmistonmäellä voit tutustua harvinaisiin kasveihin, kuten ketoneilikkaan, ja bongata jopa 27 eri perhoslajia.

Forssan kansallinen kaupunkipuisto on täynnä nähtävää, tekemistä ja ainutlaatuisia vierailukohteita. Kurkista kansallispuiston karttaan, valitse mieleisesi kohteet ja vietä unohtumaton retkipäivä Forssassa!

logo_eu_liitto_hamk