Elonkierto on mahtava retkikohde kaikenikäisille

Elonkierto on kaikille avoin ja maksuton retkikohde Jokioisilla. Elonkierron perustarkoitus on toimia maatalouden esittelypuistona ja tärkeänä ympäristökasvattajana, mutta ennen kaikkea se on perheiden retki- ja ajanviettopaikka, lenkkeilyreitti ja rento kohtaamispaikka. Kesäaikaan puistossa pääsee tutustumaan eri kasvi- ja viljalajikkeisiin ja poimimaan omaan puutarhaan ideoita, vaikka Marttojen kasvulaatikkopuutarhasta. Eläimet ovat monelle puiston kävijälle etenkin lapsille kesän kohokohta. Portilla ensimmäiseksi vastassa ovat kanat, metsälaitumelta voi bongata suomenkarjan hiehot, uteliaat vuohet herkuttelevat mielellään aidanraosta tarjotuilla voikukilla ja lampaat ja hevoset laiduntavat vuoroin milläkin lohkolla sekä pienet ponivarsat ihastuttavat kävijöitä suloisuudellaan. Talvella puistossa ja sitä ympäröivillä pelloilla kiertelee hiihtoladut. Elonkierron laavulle on kiva pysähtyä paistamaan makkarat.

Kesäaikaan Elonkierrossa toimii myös kahvio ja makasiinin voi varata monenlaiseen käyttöön, vaikka omista juhlista aina taloyhtiön kokouksiin. Tapahtumia Elonkierrossa pyritään järjestämään mahdollisuuksien mukaan ja elonkierto on tarjolla myös toiminta-alustana muille tahoille ja toimijoille. Jo perinteeksi muodostuneen lasten maatalousnäyttelyn toivotaan jatkuvan, kunhan rajoitukset sen mahdollistavat.

 

Ensimmäinen vuosi Elonkierron ohjaksissa

Todellakin upea vuosi 2020, vaikka myös todella työntäyteinen ja opettavainen. Luonnonvarakeskuksen luovuttua Elonkierron ylläpidosta on siihen tarkoitukseen perustettu yhdistys Elonkierron Ystävät ry ottanut vastuun puiston toiminnasta ja ylläpidosta. Koronakesän rajoitusten vuoksi puiston ylläpito ja selvitystyöt jäivät noin kymmenen hengen vapaaehtoisryhmän ja muutaman kausityöntekijän hoidettavaksi. Ilman Lukelta tulevaa tietotaitoa ja apua ei kylläkään olisi pärjätty ja jatkossakin ne ovat tarpeen.

Kun on vuosi opeteltu niin, ensi kesälle 2021 onkin jo tehty kehityssuunnitelmia. Korona näyttelee edelleen omaa rooliaan, mikä osaltaan vaikeuttaa ja estää tulevan kesän tapahtumien suunnittelua ja järjestämistä. Puisto on kuitenkin itsenäiseen tutustumiseen, lenkkeilyyn ja vapaa-ajan viettoon koronaturvallisesti kaikille koko ajan avoin.

Teksti: Miia Kuhanen, Elonkierron Ystävät ry, kuvat: Kanta-Hämeen kuvapankki