Lasin vuosi

Lasin ja designin suuria juhlavuosia vietetään näyttävästi vuoden 2021 aikana Hämeessä. Iittalan lasitehdasDesignmuseo Iittala sekä Suomen Lasimuseo viettävät jokainen pyöreitä juhlavuosia. Lasin vuosi tuo mukanaan kulttuurin ystäville monia upeita ja ehdottomasti vierailun arvoisia näyttelyitä merkittävissä Hämeen kulttuurikohteissa. 

Designmuseo Iiittala esittelee maailmankuuluja klassikoita

Designmuseo Iittala on ehtinyt jo saavuttaa upeat 50-vuotta! Juhlavuoden kunniaksi museolla käynnistyy toukokuussa Suomen Lasimuseon kuratoima näyttely suomalaisen muotoilun ikonisista designesineistä. 

 • Suomen lasitaiteen ikonit ja niiden tekijät (7.5.-31.12.2021)
  Näyttely tarjoaa katsauksen toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan Suomen lasimuotoilun historiassa nostaen esiin ikoneiksi muodostuneita esineitä ja niiden tekijöitä. Mukana on niin taide-esineitä kuin käyttölasia Iittalan, Nuutajärven ja Riihimäen lasitehtaiden tuotannosta. 

Museokäynnin jälkeen Iittalan lasitehtaan parvelta voi tarkkailla kuinka taitavat lasinpuhaltajat työstävät maailmankuuluja designesineitä 140-vuotta täyttävässä tehtaassa. Tehtaassa tuotettuja designesineitä pääsee ostamaan vieressä sijaitsevasta Iittala Outletista. Iittala Villagessa on myös paljon muutakin nähtävää eri taiteilijoiden ja käsityöläisten kohteissa kuten Kultasuklaassa, Naivistien taidenäyttelyssä sekä Naskali Leatherissa. 

Suomen lasimuseo tarjoaa monipuolisia näyttelyitä

Riihimäen Suomen Lasimuseolla 60-vuotisjuhlavuoden näyttelyistä osa on jo käynnistynyt, mutta niihin on vielä hyvää aikaa tutustua kevään aikana. Myös osa juhlavuoden tulevista näyttelyistä on jo julkaistu ja lisää näyttelyitä on luvassa myöhemminkin tämän vuoden aikana, kun ajankohdat varmistuvat.  

 • Lasismin juhlanäyttely - Puhaltaa henkiin (12.2.-18.4.2021) 
  Lasismi on jo kymmenen vuoden ajan toiminut kuuden lasinpuhaltajan ja lasimuotoilijan muodostama osuuskunta Riihimäen vanhalla lasitehtaalla. He valmistavat monipuolisin tekniikoin suomalaisille taitelijoille ja muotoilijoille teoksia, mutta valmistavat myös omia designeja.

  • Näyttelyyn liittyy oheisohjelma, jossa tavataan Lasismilaisia ja keskustellaan lasistudiotoiminnasta elinkeinona.  Oheisohjelma järjestetään lauantaina 10.4.2021 klo 15:00 Suomen lasimuseossa tai vaihtoehtoisesti etänä videon välityksellä verkossa riippuen Korona-tilanteesta ja suosituksista.  
 • Tommi Toija – Metamorfooseja (12.2.-18.4.2021) 
  Näyttelyssä pääsee tutustumaan monipuolisista materiaaleista kuten puusta, savesta ja metalleista tehtyihin Toijan tunnistettaviin ja puhutteleviin teoksiin. Näyttelyssä voi käydä myös virtuaaliesittelyn kautta.

  • Näyttelyyn liittyy ohjeisohjelma, jossa tavataan taiteilija Tommi ToijaOheisohjelma järjestetään lauantaina 17.4.2021 klo 14:00 Suomen lasimuseossa tai vaihtoehtoisesti etänä videon välityksellä verkossa riippuen Korona-tilanteesta ja suosituksista. 
 • Milanon ihme (7.5.-17.10.2021)
  Näyttelyssä on esillä designia, joka on johtanut suomalaisen muotoilun maailman huipulleMilanon yhdeksäs triennaali vuonna 1951 oli nimittäin erityisen menestyksekäs useiden suomalaisen designin ansaitsemien palkintojen myötä. Suomen lasimuseon vuoden 2021 kesänäyttely valaisee suomalaisten triennaaliosastojen kokonaisuuksia vuosina 1951–1973. 
 • Sauli Suomela – Structural Landscapes (7.5.-26.9.2021) 

Suomen Lasimuseon vierailun ohella suosittelemme käyntiä myös aivan museon vieressä sijaitsevassa Hyttikorttelissa. Idyllisessä käsityöläisten Hyttikorttelissa sijaitsevat mm. Lasismin sekä Mafka & Alakosken galleriat ja lasistudiot 

Lasin_vuosi_aalto_maljakko_design_museo_Iittala
Lasin_vuosi_Suomen_Lasimuseo_nayttely
Lasin_vuosi_design_museo_Iittala_lasit
Lasin_vuosi_Suomen_Lasimuseo

Riihimäen ja Iittalan juhlavuoden näyttelyihin voi tutustua myös junalla matkustaen helposti ja vaivattomastiRiihimäen rautatieasemalta on alle kolmen (2,6 km) kilometrin matka Suomen Lasimuseolle. Matka taittuu mukavasti kävellen tai vaikkapa kaupunkipyörällä, joita voi vuokrata rautatieasemalta. Tai toki junaan voi ottaa mukaan myös oman pyörän. Rautatieasemalta löytyy myös taksiasema, jolloin perille kohteeseen pääsee yhdessä hujauksessa. Desingmuseo Iittala on Iittalan juna-asemalta alle kilometrin (800 m) kävelymatkan päässä.  

Lasin vuoden kohteista virtuaaliopastusvideot

Lasin vuoden juhlakohteista on tehty myös uudet virtuaaliset opastusvideot englanniksi ja japaniksi! Lähde tutustumaan Suomen lasimuseoon, Iittalan lasitehtaalle ja Designmuseo Iittalaan virtuaalioppaan matkassa.

Katso virtuaaliopastus Suomen lasimuseosta englanniksi

Katso virtuaaliopastus Suomen lasimuseosta japaniksi

Katso virtuaaliopastus Iittalan lasitehtaalta ja Designmuseo Iittalasta englanniksi

Katso virtuaaliopastus Iittalan lasitehtaalta ja Designmuseo Iittalasta japaniksi

Tätä blogia päivitetään aina uusien tapahtumien varmistuttua ja muiden mahdollisten muutoksien myötä. 

logo_eu_liitto_hamk