Launosten Kartano – Villin lännen tunnelmaa ja peitsien kalsketta

Riihimäen kupeessa Lopella sijaitsee Launosten Kartano, jonka mailla paimennetaan karjaa perinteiseen cowboy-tyyliin sekä kalistellaan peitsiä ja haarniskoja keskiajan hengessä. Launosten tila on Suomessa niitä harvoja, jossa tällaisia elämyksiä pääsee kokeilemaan, vaikkei aiempaa kokemusta tai omaa hevosta löytyisikään. Tilalla on lisäksi oma karja, jota käytetään apuna paimennusharjoituksissa.

Launosten Kartano cowboy paimentaa karjaa ratsastaen

Launosten Kartanon tilanpito sai alkunsa, kun yrittäjä Virpi Jouttela ja hänen miehensä Janne Jouttela Orivedellä asuessaan kiinnostuivat ylämaankarjasta ja alkoivat selvittää rodun ominaisuuksia. Aluksi ostettiin kolme hiehoa laiduntamaan kolmen hehtaarin tontille, mutta eläinten määrän ja kasvatustoiminnan lisääntyessä muutto sukutilalle Launosten Kartanon suurempiin maisemiin alkoi tulla ajankohtaiseksi. Kartanolla ei ollut aikoihin ollut omaa maataloustoimintaa, mutta Jouttelat hankkivat työkoneet ja aloittivat tilan raivauksen ylämaankarjan avulla sekä lopulta myös viljelytoiminnan. Sittemmin ylämaankarja vaihtui risteytyskarjan kasvatukseen lihantuotantoon. Siinä kiehtoi eettinen, kokonaisvaltainen kasvatustoiminta ja luonnonmukaiset arvot. Myöhemmin tilalle tuli vähitellen myös muita eläimiä ja ajatus hevosten käyttämisessä karjapaimennuksen apuna alkoi muotoutua. Virpi alkoi käydä kursseilla ja kouluttaa sekä itseään, että hevosiaan muun muassa Lulle Erikssonin ja Marcin Machin opeissa.

Vuonna 2013 tilalla alettiin järjestää alkeistason opetusta ja karjanpaimennuksen kursseja, kun hevoset sopeutuivat tasoltaan myös aloittelijoille ja uusi karjalauma hankittiin nimenomaan paimennusharjoituksissa hyödyntämiseen. Myös keskiaikaratsastustoiminta on syntynyt kysynnän mukaan, kun asiakkaat ovat halunneet kokeilla, millaista olisi olla ritari vaikkapa yhden päivän. Tarinallisuus on vahvasti läsnä toiminnassa, kun molemmat lajit antavat mahdollisuuden toteuttaa ja kokeilla lapsuuden unelmia. Virpi kertookin yhden toiminnan hienouksista olevan, kun elämys ja koulutus kulkevat käsi kädessä. Lajit harjoittavat kehonhallintaa, yhteistyötaitoja ja luonnollisia hevosmiestaitoja, kun hevosia ohjataan pelkällä istunnalla ja kehon liikkeillä. Kummassakin lajissa ratsastetaan yleensä ohjat yhdessä kädessä, sillä toinen käsi on oltava vapaana työskentelyyn. Historiallisessa ratsastuksessa toisessa kädessä on yleensä jokin ase. Keskittymistä vaativat lajit kehittävät myös mielenhallintaa.

Launosten Kartano historiallinen ratsastus

”Elämyksemme ovat muotoiltu niin, että kaikilla osallistujilla on hauskaa. Niissä on samaan aikaan historiallista uljautta, tekemisen menoa, villiäkin touhua ja toisaalta myös näihin yhdistyvää glamouria”.

Virpi Jouttelan mielestä Suomessa toiminta saisi hyvinkin laajentua, jotta saataisiin lisää ihmisiä innostumaan näistä upeista lajeista. Alan toimijat ovat verkostoituneet keskenään ja tekevät yhteistyötä, sekä järjestävät keskenään kisoja ja kursseja, joissa pääsee valmentautumaan kansainvälistenkin mestarien johdolla. Tilalla järjestetään karjapaimenten SM-kisoja kerran vuodessa. Kisat ovat ilman tasovaatimuksia, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan ja testaamaan taitojaan. Kisalajeja ovat karjapaimenten työtehtävistä muodostuneet cattle penning, team penning ja team sorting, joista kaksi viimeisintä ovat joukkuelajeja. Jo kokeneemmille jännittävä kisalaji on myös cattle trail, jossa maastossa olevan radan varrella suoritetaan tehtäviä ja karjalauma kuljetetaan määrättyä reittiä pitkin päätepisteeseen. Ilman karjaa harjoiteltaviin lajeihin kuuluvat ranch trail ja barrel race löytyvät niinikään kurssi- ja harjoitteluvalikoimasta. Turnajaisissa ja ritarilajeissa harjoitellaan historiallisen ratsastuksen Suomen pioneerin Rohan tallin järjestämiä SM-mittelöitä varten. Kisat käydään vuosittain Turun linnan puistossa keskiaikaisessa miljöössä. Kilpailuluokkina ovat Skill at Arms ja Jousting. Skill at arms -luokkaan kuuluu simuloituja tehtäviä keskiajalta ja rata suoritetaan metsästysvarustuksessa tai haarniskassa. Jousting –lajissa ratsastajat on puettu raskaaseen haarniskaan ja aseenaan he käyttävät peistä. Tarkkuutta ja voimaa huokuvat kilpailut ja näytökset ovat erittäin suosittuja ja jännittävää katsottavaa ja keräävät vuosittain paljon yleisöä.

Suurin asiakasryhmä Launosten Kartanolla lajien parissa ovat aikuiset miehet ja keski-ikäiset naiset, jotka ovat joskus ratsastaneet, mutta harrastus on syystä tai toisesta saattanut jäädä. Lajit sopivat kuitenkin kaikille, sillä niissä yhdistyvät yhteisöllisyys, rento yhdessä tekeminen, tarkoituksenmukaisuus ja luontaisten hevosmiestaitojen oppiminen. Tilalla on toiminnassa mukana SM-tason karjapaimenia ja ritareita, joten osaavassa ohjauksessa harjoittelu on taattu. Myös monet hevoset innostuvat päästessään kokeilemaan uutta ja työskentelemään karjan kanssa, sekä tutun tekemisen sijaan pääsevät haastamaan itseään eri tavalla ja kokeilemaan mielekästä tekemistä.

Osa lajeihin viehättyneitä kävijöitä alkaa harrastaa ja heistä taas osa myös kilpailemaan. Varsinkin karjanpaimennuksen eri lajeihin liittyy toki myös kilpailuviettiä, mutta Launosten tilalla ketään ei lokeroida, eikä lajeissa tarvitse osata suorittaa. Tilalla tehdään töitä rennolla meiningillä ja Virpi kannustaakin kaikkia kiinnostuneita rohkeasti kokeilemaan. Sekä karjalajeissa että keskiaikaratsastuksessa oppii myös nauramaan itselleen. Kilpaileminen on tosin hyvä mittari oman tason ja kehityskohteiden määrittämiseen. Cowboyt ovat kautta aikain työnsä ulkopuolella kokoontuneet mittaamaan taitojaan ja kisaamaan siitä, kuka on nopein työskentelyssä. Tähän on aina liittynyt porukan kokoaminen kasaan ja hyvässä hengessä kisailu. Samoin ritarit ovat asuneet samassa leirissä ja viettäneet aikaa keskenään samalla harjoitellen taisteluita varten. Tähän kaikkeen liittyy vahva yhteisöllisyys, toisten kunnioitus tasoon katsomatta ja tuki, missä mestarit auttavat noviiseja.

”Meillä Launosten Kartanolla on erittäin tärkeää, miltä asiakkaasta tuntuu, kun hän tulee meille. Haluamme, että meillä vieraillessaan sekä asiakkailla, että hevosilla on hyvä mieli ja haluamme vaalia ystävällismielisyyttä ja yhteen hiileen puhaltamista”.

Varatakseen oman ikimuistoisen hevoselämyksensä Launosten Kartanon ja Virpi Jouttelan tavoittaa Facebookista Launosten Kartano Oy ja Karjatyöskentely ja -kilpailut sivuilta sekä Launosten Kartanon kotisivuilta. Nämä lajit vievät mennessään!

Kirjoittanut: Tiina Vigelius

Kuvat: Launosten Kartano Oy / Virpi Jouttelan arkisto, ritarikuva Marko Laukkanen

EAKR ja EU logot