Vanajan kirkko

Vanajan harmaakivikirkko on peräisin 1400-luvulta. Se on Suomen pienimpiä keskiaikaisia kirkkoja. Suuret nurkkakivet ja kauniit tiilestä muuratut päädyt antavat kirkolle persoonallisen ilmeen. Kirkon länsipäädyn ulkoinen saarnastuoli on harvinaisuus. Siitä on aikoinaan saarnattu kirkonmäellä olleelle väelle.

Vanajan yksilaivaisessa, pitkänomaisessa kirkossa on rengasholvaus. Vihkimäristit ovat ainoat seinämaalaukset. Kirkon 16 puuveistoksesta suurin osa on lahjoitettu museoihin. Esimerkiksi 1200-luvulta peräisin oleva krusifiksi on näytteillä Hämeen linnassa.

Alttarikaapistaan vanajalaiset eivät kuitenkaan ole luopuneet. Moniosainen alttarikaappi on antwerpeniläistä työtä 1500-luvun alusta. Sen puuveistossarja kuvaa Jeesuksen syntymä- ja kärsimyshistoriaa. Nykyisin eteläseinällä oleva R.W. Ekmanin maalaama kirkastusvuoriaiheinen alttaritaulu on lahjoitus vuodelta 1860.

Vuoden 1984 perusteellisessa korjauksessa avattiin alttariseinällä oleva ikkuna, joka oli muurattu umpeen yli sata vuotta aikaisemmin. 1830-luvulta peräisin oleva saarnastuoli siirrettiin pohjoisseinältä takaisin alkuperäiselle paikalleen eteläseinälle. Kirkkoa on korjattu ja muutettu usein vuosisatojen aikana. Tällä hetkellä kirkko on lähellä alkuperäistä asuaan, kuitenkin niin, että siinä näkyvät eri aikakausien jäljet.

Vanajan kirkossa on Kangasalan urkurakentamon vuonna 1988 rakentamat 22-äänikertaiset barokkityyliset urut.

Kuvat
Vanajan kirkkoVanajan kirkon alttarikaapin yksityiskohtaVanajan kirkon alttarikaappiVanajan kirkon saarnatuoliVanajan kirkon urkuparvi
×
1/5
Vanajan kirkko
2/5
Vanajan kirkon alttarikaapin yksityiskohta
3/5
Vanajan kirkon alttarikaappi
4/5
Vanajan kirkon saarnatuoli
5/5
Vanajan kirkon urkuparvi