Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäen kaupunginmuseo

Riihimäen kaupunginmuseo pihapiireineen on paikallishistorian keidas idyllisessä Rautatienpuistossa, paikassa, mistä Riihimäki paikkakuntana sai alkunsa. Museorakennus, vuonna 1858 rakennettu entinen ratainsinöörin talo, on yksi paikkakunnan vanhimmista rakennuksista. Se yhdistää saumattomasti Riihimäen asemanseudun ja keskustan toisiinsa.

Museo esittelee Riihimäen ja riihimäkeläisten historiaa. Lisäksi museon yksi huone on omistettu Antreasta (nyk. Kamennogorsk) sodan aikana Riihimäen seudulle tulleiden evakkojen muistoille. Museon perusnäyttely ’Riihimäkeläisen tarina’ kertoo elämästä Riihimäen seudulla kivikaudesta nykypäivään. Näyttelyn perustana on yli 160-vuotiaan museorakennuksen huoneet: Esimerkiksi Riihimäen ensimmäinen junalippujen myyntiluukku, huoneiden kaakeliuunit, Sali sekä ikkunoista näkyvä pihapiiri ja rautatiehen liittyvä maisema ovat näyttelyn perusta.

Perusnäyttely ulottuu myös rakennuksen ulkopuolelle, sillä piharakennuksessa on esillä museopaloauto Riihimäen Sussex (vm. 1937) sekä talonpoikaisesineistöä esittelevä Pihatupa. Pihalla sijaitsevaan vanhaan väestönsuojaan pääsee tutustumaan museorakennuksessa perusnäyttelyn yhteydessä olevassa Talvisodan aika Riihimäellä -virtuaalinäyttelyssä.

Lisäksi museossa on vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyiden aiheet ovat joko täysin riihimäkeläisiä tai lähes yleismaailmallisia. Näkökulma näyttelyiden teemoihin on aina paikallinen. Museossa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Kesäsunnuntaisin piharakennuksessa toimii Riihimäen Marttojen kesäkahvila Pesutupa.

Riihimäen kaupunginmuseo on suljettu yleisöltä vuoden 2021 kokoelmien läpikäymisen vuoksi. Myös museon kuva- ja tietopalvelu ovat kiinni, eikä museo ota tänä vuonna vastaan uusia lahjoituksia. Riihimäen kaupunginmuseo avautuu yleisölle ja palvelee taas normaalisti vuonna 2022.

Kuvat
Riihimäen kaupunginmuseo
×
1/1
Riihimäen kaupunginmuseo