Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli

Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli

Kirkkomäen alla sijaitsee Kotiseutumuseo Lukkarin puustelliksi nimetty torppa. Museoalueen päärakennus on 1800-luvun jälkipuoliskolta ja edustaa karoliinista tyyliä. Museon peruskokoelma muodostuu loppilaisista kodeista kerätyistä yli 1000 esineestä, joista vanhimmat ovat peräisin 1600-luvulta. Lisäksi museon pihassa on aittoja, joissa on esillä maataloustyövälineitä ja muita kodin piiriin liittyviä esineitä.

Lopen museo on perustettu Pyhän Birgitan puukirkon luona olevaan Lukkarin puustelliin 1960­luvun alussa jolloin Hämäläisen Osakunnan ylioppilaat keräsivät loppilaisista kodeista yli 1000 esinettä museoon. Samassa yhteydessä siirrettiin puustellin pihapiiriin Martti Hautahuhdan keräämä monisatainen esineistö, johon kuului myös vanha aitta. Myöhemmin museoalueelle on siirretty kaksi aittaa lisää.

Lukkarin puustellin vaiheet ovat toistaiseksi tarkemmin selvittämättä. Päärakennus lienee 1800-luvun jälkipuoliskolta ja edustaa ns. karoliinista tyyliä. Rakennuksen keskellä on suuri sali, jonka toisella puolella on kaksi kamaria ja toisessa tupa.

Kaikki puustellin alkuperäiset piharakennukset ovat hävinneet. Museon kokoelmat edustavat tyypillistä etelähämäläistä talonpoikaisesineistöä.

Tupaan on sijoitettu 1800-1900 lukujen vaihteen esineistöä. Keskeisenä on ilmeisesti tätä ajanjaksoa vanhempi pirttipöytä penkkeineen. Seinillä on tuvan tarvekaluja.

Sisustusta täydentävät kehräykseen liittyvät esineet. Rukinlapa on museon kauneimpia esineitä. Päästä syötettävä piisi on uusi mutta edustaa tyyliltään rakennuksessa käytettyä mallia. Tuvasta löytyy lisäksi vanha puuarkku, joka lienee 1600-luvulta.

Saliin on sijoitettu tyypillinen herrasväen sohvakalusto, vaikka se kokoelmien niukkuudesta johtuen ei olekaan täydellinen. Alkuperäisestä salista poikkeavaa on myös ”kakluunin” puuttuminen.

Peräkamari on lukkarin kamari, jossa on esillä myös joitakin vanhoja hengellisiä kirjoja. Museon toinen peräkamari on toistaiseksi ns. Lopen huone. Huoneeseen on kerätty Lopen historiaan olennaisesti liittyviä esineitä, mm. järvimalmin nostosta kertova vanha haavi. Huoneessa on lisäksi joitakin taideteoksia.

Aitoissa on maataloustyövälineitä, kodin piiriin liittyviä astioita, puuastioita, viljamittoja, pellavankäsittelyyn liittyviä esineitä, kotipolton aikainen viinan lauhdutusastia, käsikivet yms.

Avoinna kesällä 17.6.-2.8. ke-su klo 12-16 ja lisäksi to klo 18-20. Suljettu juhannuksena.

Kuvat
Kotiseutumuseo Lukkarin PuustelliKotiseutumuseo Lukkarin PuustelliKotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
×
1/4
Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
2/4
Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
3/4
Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli
4/4