Koijärven Lintujärvi ja Luontotorni

Koijärven Lintujärvi ja Luontotorni

Koijärvi on historiansa vuoksi Lounais-Hämeen tunnetuin lintujärvi. 1970-luvulla aloitettiin suunnittelemaan järven kuivattamista ja tästä alkoi kymmenisen vuotta kestänyt kiista, jota puitiin niin maan hallituksessa kuin korkeimmassa oikeudessakin. Kiista huipentui vuonna 1979 kuivatusyhtiö ja nuorten luonnonsuojelijoiden kiistaan, jossa suojelijat kahlitsivat itsensä työkoneisiin. Tapahtumat saivat paljon huomiota mediassa ja luonnonsuojelijoiden Koijärvi-liike syntyi.
Koijärveä ei lopulta kuivattu ja nykyisin se kuuluu Natura 2000-verkostoon ja valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan. Vedenpinta on kuitenkin liian alhaalla, mikä on aiheuttanut järven umpeenkasvua ja lajiston köyhtymistä. Vaikka Koijärvi on menettänyt asemansa yhtenä Suomen parhaista lintujärvistä, siellä viihtyy edelleen monia tyypillisiä lintujärvilajeja kuten kurki, laulujoutsen, ruoko- ja rytikerttunen, luhtahuitti ja ruskosuohaukka.

Vuonna 2018 uusitusta luontotornista voi nähdä myös vesikasveilla herkuttelevan hirven tai kauriin. Tornin yhteydessä on uusi grillikota ja ulkokäymälä.

Koijärvi sijaitsee noin 20 kilometriä Forssasta pohjoiseen.

Kuvat
Näkymä luontotornista lintujärvelleKoijärven luontotorniKoijärven luontotornin grillikota
×
1/3
Näkymä luontotornista lintujärvelle
2/3
Koijärven luontotorni
3/3
Koijärven luontotornin grillikota