Janakkalan Pyhän Laurin kirkko

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko

Janakkalan Pyhän Laurin kirkko on viimeisin Hämeen keskiaikaisista kivikirkoista. Sen rakennutti Hämeen linnaläänin isäntä Åke Tott ja käyttöönotto on tapahtunut ilmeisesti 19.9.1520. Kirkon itäpäädyssä on edelleen kolme Tott-suvun vaakunaa.

Suurimman muutoksen kirkko on kokenut 1800-luvulla. Runkohuoneen pohjoispuolen sakaristo ja eteläpuolen asehuone purettiin. Vuosina 1839-40 itäpäätyyn rakennettiin särmikäs sakaristo, ja vuosina 1848-49 kirkko muutettiin empiretyyliseksi ristikirkoksi Engelin ja Lohrmanin piirustusten mukaan.
Alttaritaulun ”Jeesus ristillä” on maalannut B. A. Godenhjelm vuonna 1851.

Kirkon sisätiloissa toteutettiin vuonna 1933 professori Carolus Lindbergin korjaussuunnitelma, jonka yhteydessä kirkko täysin sähköistettiin. Valitettavasti heti seuraavana vuonna salaman iskusta syttynyt tulipalo turmeli urut ja muitakin sisäosia niin pahasti, että jouduttiin aloittamaan uusi remontti.

Kirkon sisätilat on korjattu täydellisesti 1990-luvun alussa. Varhaiskirkon ajatteluun palaten alttari irrotettiin seinästä ehtoollispöydäksi. Alttarikehä jätettiin keskeltä auki kertomaan esteettömästä pääsystä Kristuksen luo, armosta ilman ehtoja.

Kuvat
Pyhän Laurin kirkon urutPyhän Laurin kirkon alttarialuePyhän Laurin kirkon sivulaiva.Pyhän Laurin kirkko ulko-ovelta sisään katsottuna.Pyhän Laurin kirkko ja kellotapuli
×
1/5
Pyhän Laurin kirkon urut
2/5
Pyhän Laurin kirkon alttarialue
3/5
Pyhän Laurin kirkon sivulaiva.
4/5
Pyhän Laurin kirkko ulko-ovelta sisään katsottuna.
5/5
Pyhän Laurin kirkko ja kellotapuli