Aulangon näköalatasanne ja siltä aukeava kansallismaisema.
  • TOP-listat

helmi 07 2020

  • Häme

  • TOP 10

TOP 10 Käyntikohteet Hämeessä

Häme on täynnä mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Kokosimme yhteen top 10 käyntikohteet maakunnan alueelta. Nämä on ainakin nähtävä!

Hämeen linna Vanajaveden rannalla yläviistosta kuvattuna.

1. Hämeen linna

Historiallinen Hämeen linna kuuluu Suomen kolmen isoimman keskiaikaisen linnan joukkoon. Paksujen muurien suojassa, kapeilla linnan käytävillä ja upeissa saleissa voit aistia historian havinaa. Eri aikakausien elämän jäljet näkyvät seinissä ja linna kätkee sisäänsä myös jännittäviä tarinoita. Linnalla järjestetään erilaisia tapahtumia, työpajoja sekä erikoiskierroksia. Voit järjestää myös omat juhlasi linnan saleissa! Hämeen linna tarjoaa unohtumattoman kokemuksen kaikenikäisille. Linnanniemen alueelta löydät myös mielenkiintoisen Vankilan sekä Museo Militarian, joihin pääset tutustumaan alueen yhteislipulla.

Ihminen kävelee lumisella suolla pitkospuilla Torronsuon kansallispuistossa. Taivas on kirkas.

2. Torronsuon kansallispuisto

Karun kaunista suomaisemaa pääsee ihailemaan Tammelassa, Torronsuon kansallispuistossa. Suomen syvimmällä suolla on niin pitkiä kuin lyhyitäkin reittejä, joita pitkin patikoi kokemattomampikin retkeilijä. Myös liikuntarajoitteisille on tehty levennettyjä pitkospuita. Lintutornista voi ihailla suoluontoa ja bongailla eri lintulajeja. Talvisin suon poikki kulkee eripituisia hiihtoreittejä. (Kuva: Jouni Palen, Erärenki)

Soutuvene ja soutaja peilityynellä järvellä.

3. Liesjärven kansallispuisto

Liesjärven kansallispuiston hämäläiset järvi- ja metsämaisemat hurmaavat jokaisen kansallispuistossa kulkevan. Liesjärvi tarjoaa runsaat kalavedet ja metsistä keräät puhtaita sieniä sekä marjoja. Kahden järven välissä kulkevalta Kyynäränharjulta voit ihailla upeita maisemia. Kansallispuistoon kuuluvalla Kortenniemen perinnetilalla voit osallistua perinteisiin maatalon töihin. Kortenniemen tila esittelee 1910-luvun metsänvartijantilan elämää.

Iittalan Lasitehdas lasinpuhaltajia työssään.

4. Iittala Village

Iiittala Village on elämysten kylä, jossa vietät koko päivän ihaillen muotoilua, taidetta ja käsityöläisyyttä. Iittalan lasitehtaassa pääset katselemaan, kuinka suosittu Aalto-maljakko ja monet muut kauniit lasituotteet syntyvät käsityönä taitavien lasinpuhaltajien otteissa. Naivistinen taidenäyttely ilahduttaa värikkäillä teoksillaan. Alueelta löytyy myös monia muita pieniä käsityöläispuotejaIittalan Lasimuseossa voit tutustua lasinpuhalluksen ja lasiesineiden historiaan. Outletista voit käydä vielä ostamassa itsellesi Iittalassa valmistettuja lasiesineitä tai vaikkapa muumimukeja!

Ilmakuva Aulangon näkötornista

5. Aulanko

Hugo Standertskjöldin perustamassa Aulangon puistometsässä kulkee upeita ulkoilureittejä metsälampien ja huvimajojen lomitse. Aulangonvuoren näkötornista ja näköalatasanteelta voi ihailla upeaa kansallismaisemaa, Aulangonjärveä ja Sibeliuksen metsää. Aulangolla on myös paljon harrastusmahdollisuuksia. Aulangon alueelta löytyy muun muassa kaksi golfkenttää, kiipeilypuisto ja kylpylähotelli. Aulanko Outdoors tarjoaa luontoaktiviteetteja niin vesillä, metsissä kuin hangillakin. (Kuva: Miika Kangasniemi / Hämeenlinnan kaupunki)

Lasiesineitä vitriineissä Riihimäen Lasimuseon näyttelyssä.

6. Suomen Lasimuseo

Riihimäellä vanhasta lasitehtaasta lasimuseoksi muutetussa rakennuksessa pääset kokemaan lasin lumon! Tapio Wirkkalan suunnittelema perusnäyttely tutustuttaa kävijän lasinpuhalluksen historiaan ja upeisiin lasiesineisiin aina lasiteollisuuden alkuajoista tähän päivään saakka. Perusnäyttelyssä on esillä yli 2000 keskeistä suomalaista lasiesinettä. Perusnäyttelyn lisäksi museossa on esillä aina vaihtuvia näyttelyitä. Lasimuseossa voit pistäytyä myös kahville tai syömään ravintola Klaasiin. Lasimuseoon tutustumisen lisäksi voit poiketa viereiseen Metsästysmuseoon tai vierailla lähistön lasistudioissa. Mafka & Alakoski tarjoaa myös lasinpuhalluselämyksiä!

Huone Sibeliuksen syntymäkodissa. Huoneessa soittimia ja vanha sohva.

7. Sibeliuksen syntymäkoti

Suomen kansallissäveltäjä Jean Sibelius syntyi Hämeenlinnassa 8. joulukuuta 1865. Sibelius eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hämeenlinnassa opiskellen normaalilyseossa ja vaellellen Aulangon metsissä sekä Vanajaveden rannoilla, joista hän ammensi inspiraatiota säveltämiseen. Sibeliuksen syntymäkoti sijaitsee Hämeenlinnan keskustassa ja toimii nykyään museona. Museo esittelee Sibeliuksen lapsuuden aikaisia kalusteita, esineitä, asiakirjoja ja valokuvia. Museossa järjestetään myös konsertteja. Tutustu myös muihin Hämeenlinnan Sibelius-kohteisiin!

Portaat kulkevat kirkkaaseen veteen.

8. Iso-Melkutin

Uskomattoman kirkasvetinen Iso-Melkutin on sukeltajien suosima erämaajärvi Lopella. Järvellä on useita sukelluskohteita ja näkyvyys voi olla parhaimmillaan jopa 8 metriä. Pinnan alta löytyy muun muassa vedenalainen harju, kivikasoja ja kaatuneita puita, joiden seassa uiskentelee paljon pieniä kaloja. Iso-Melkuttimelle voi lähteä myös snorklaamaan tai ihan vain polskimaan ja nauttimaan kirkkaasta järvivedestä. Upeaa Iso-Melkutinta voi myös ihailla kiertämällä järven retkeilyreittiä pitkin. Noin 7,1 kilometrin mittainen reitti sopii hyvin myös aloitteleville retkeilijöille. Reitin varrella voit pysähtyä syömään eväitä laavulle.

Forssan Kehräämöalue auringossa

9. Forssan Kehräämöalue

Forssan kehräämöalue Forssan keskustassa on täynnä kulttuuria ja elämää. Entisen puuvillatehtaan tiloista löydät Forssan museon ja Galleria Moletin, Kuosikeskuksen, kaupunginkirjaston ja näyttelytila Vinkkelin, keilahallin, putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita. Kehräämön alueella  järjestetään erilaisia tapahtumia. Alueella toimii myös Hämeen ammattikorkeakoulu, lasten ja nuorten kuvataidekoulu, musiikkiopisto ja Wahren-opisto.

Museovirasto on määritellyt kehräämöalueen yhdessä kilometrin päässä sijaitsevan Kutomon alueen kanssa valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Marskin Majan tilausravintolan julkisivu.

10. Marskin Maja

Suomen Marsalkka Mannerheimin entinen metsästysmaja toimii nykyään museona ja tilausravintolana Lopella, Punelia-järven rannalla. Marskin majalla voit tuntea historian havinan luonnon keskellä, metsästysmaja on rakennettu Mannerheimin 75-vuotislahjaksi vuonna 1942 sodan keskellä. Museona se on palvellut jo vuodesta 1959. Marskin Majalla voit vuokrata saunan tai herkutella tilausravintolassa Mannerheimin lempiruoilla. Kesäaikaan palvelee järvikahvila. Marskin Majan ohi kulkee myös patikoijien suosima Poronpolun retkeilyreitti.

Tutustu myös Forssan, Hämeenlinnan ja Riihimäen TOP 10 käyntikohteisiin!

logosarja_hankkeet